Lemon curd - wytrawny krem cytrynowy

Lemon curd - wytrawny krem cytrynowy

Lemon curd - wytrawny krem cytrynowy

Przepis na : deser

Składniki 2 jajka 2 cytryny (sok i skórka) 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła  W rondelku z grubym dnem rozmieszać jajka trzepaczką. Dodać cukier, sok wyciśnięty z cytryn oraz otartą skórkę i masło. Wszystko wymieszać i delikatnie podgrzewać na małym ogniu cały czas lekko ubijając trzepaczką. Nie dopuścić do powstania grudek ani do zagotowania. Gdy masa zgęstnieje do konsystencji budyniu   zdjąć z ognia i schłodzić w lodówce. Można przechowywać w wyparzonych słoikach. ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotujemy i jemy

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dieta cytrynowa (Lemon detox diet)

Sposób na pozbycie się toksyn z organizmu.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.