Kończy się trzeci tydzień naszego pobytu w Walencji. Dużo rzeczy już za nami, dużo już zobaczyliśmy. Chęć poznania dogłębnie hiszpańskiej kultury sprowokowała nas do zwiedzenia okolic Walencji. Pierwszą miejscowością, którą odwiedziłam jest monumentalna Xativa, oddalona o 60 km od naszego miejsca pobytu. Zdecydowanie warto wybrać się do tego miasta, żeby zobaczyć Zamek de Xativa. Wspiąwszy się na zamek, z jednej strony, można delektować się z jego murów widokami gęstej zabudowy miasteczka, a z drugiej podziw... czytaj dalej...
W tym miejscu przedstawiamy przepisy kuchni hiszpańskiej zbierane przez uczestników projektu “Gotuj po hiszpańsku” w trakcie ich pobytu w Hiszpanii. Będąc na Półwyspie Iberyjskim, uczestnicy projektu odbywają kurs kuchni śródziemnomorskiej, praktyki zawodowe w najlepszych restauracjach w Walencji i kurs języka hiszpańskiego. Jest to dla czytelników świetna okazja do zapoznania się z oryginalnymi przepisami pochodzącymi od szefów kuchni hiszpańskich restauracji oraz tradycyjnymi recepturami używanymi przez mieszkańców regionu Walencji.