Przepis na : deser
Chwila słabości i potrzeby słodyczy. Kilka minut i gotowe. Smakołyk z surowego żółtka, dobrze utarty jest jak lekka słodka pianka. Składniki na bardzo dużą porcję, polecam porcję z 1 żółtka. Uwaga: tylko dla jedzących surowe jajka! 2 żółtka 2 łyżki cukru (pudru) Żółtka wbić do kubeczka. Rozmieszać. Dodawać powoli cukier cały czas ubijając łyżeczką lub mikserem. Ubijać aż kogel-mogel będzie puszystej konsystencji, prawie białego koloru (a przynajmniej stanowczo mniej żółtego niż wyjściowe żółtka) marcel... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...