Sezon truskawkowy jak zawsze szybko mija, a tym roku zmierza już ku końcowi, zatem to ostania chwila żeby nastawić nalewkę. Robiłam ją pierwszy raz przed rokiem na próbę, testowałam na ludziach i twierdzą, że godna polecenia, tak więc dzielę się z Wami przepisem i życzę owocnych degustacji. Składniki: - 2,5 kg dojrzałych truskawek - 1,5 litra wody - 1,5 kg cukru - 1 litr spirytusu 97% 1. Przygotowujemy duży słój. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, a duże okazy kroimy na połowę i umieszczamy w słoju. 2.... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Inspiruje mnie to co nowe i czego jeszcze nie znam. Smakuję, gotuję... i już nie mówię „nigdy”...