Ryb nie jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia. W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagdyby tak nie było przepis nie pojawiłby się na blogu. Lubię takie eksperymenty w kuchni i jakiś czas temu piekłam już podobne ciasto ale z dodatkiem ryżu i było pyszne. Już od dawna chodził mi po głowie pomysł, żeby dodać makaron i tak też zrobiłam tym razem. Makaron po upieczeniu ciasta nie jest w nim rozpoznawany, ale wyczuwa(...)znany bo to jeden z popularniejszych na rynku. Ja wykorzystałam go dość nietypowo bo do przygotowania ciasta i sprawdził się tutaj dobrze, a na codzień dodaję go głównie do zup
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirównież po to, aby dowiedzieć się, co dla danego autora znaczy comfort food . Pod to oznaczenie można „podciągnąć” naprawdę dużo rzeczy. Dla jednych comfort food to będzie ciepła zupa, dla innych zimne lody. W zależności od tego jaki mamy nastrój i jakie jedzenie w danym momencie jest w stanie nas rozchmurzyć. Bardzo często comfort food jest związane z naszymi wspomnieniami(...)obiad. W sam raz na deszczowy dzień! P.S. Z serii The Farmers Wife, są jeszcze inne książki kucharskie – np. z przepisami na ciasta lub przetwory. Kotleciki z marchewki i ryżu przepis z The Farmer’s Wife 8-9 szt. 1 szklanka ugotowanej i przetartej przez praskę do ziemniaków marchewki 2 szklanki ugotowanego ryżu 1 łyżka startej
Posadzone i zjedzoneNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenspędzamy czas w kuchni pichcąc co nieco. Nie wiem jak Wy, ale my częściej używamy patelni głębokiej. Po prostu więcej jest możliwości - duszone dania jednogarnkowe, a nawet małe porcje zupy. Od niepamiętnych już czasu miałyśmy problem z trwałością patelni, do dzisiaj. Wykonana jest ze szlachetnej powłoki - diamentowa ceramika, czyli ma o wiele większą trwałość na ścieranie. A przy(...)lekkim sosem pomidorowym Długo myślałam, co by tu ugotować... Poszłam na rynek po produkty i jakoś samo przyszło. Jak już testować produkt, to na całego! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio cukinia boczniaki papryka kawałek dyni 1 chilli 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 szklanka szampana około 600 ml bulion warzywny 5 łyżek sera - parmezanu/ grana padano/ lub innego Pstrąg
Gotowanie, czyli hobby dla każdegodomu, stwarzając im odpowiednie warunki: odpowiednią temperaturę i ilość światła. Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą, z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi 😊. Parę słów o pysznej pieczarce Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych i cenione(...)carpaccio lub sałatki. Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam
Kulinarne przygody GatityLeczo z Cukinii. Przepisy: Pomysł na Jednogarnkowy Obiad: Dietetyczna i Wyjątkowa - Moja Ulubiona Wersja Leczo z cukinii. Nic nie szkodzi, że dbasz o figurę lub jesteś
IzaGotujewyczuwalna brzoskwinia i delikatne nuty przypraw, dzięki częściowemu fermentowaniu w dębowych beczkach. Lekko kwasowe, dobrze komponuje się z przystawkami, czy lekkimi daniami. Odpowiednie na niezobowiązującą kolację. Odpowiednie do przystawek, zupy cebulowej, grillowanych ryb i delikatnych mięs. Ironstone Reserva Chardonnay (83,0 zł) Klasyczne kalifornijskie białe wytrawne chardonnay, o jasno słomianym kolorze. Tym razem, wino w wersji beczkowanej, co dodaje(...)niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota. Ale nie nie byłby to wybór życia. Ostatnim daniem była kaczka w czerwonym curry z ananasem, owocami liczi i bakłażanem z ryżem jaśminowym, do której podano: Ironstone Old Vine Zinfandel (56,0 zł) Zinfandel, to kalifornijska odmiana szczepu primitivo, występującego we Włoszech. Ten produkowany jest z ponad 45 letnich krzewów winorośli. Główne
królestwo garówdrobno pokrojone cebule i czosnek. Następnie dodaj drobno pokrojone: papryki, cukinie i pomidory, dorzuć zioła i przyprawy i duś do miękkości. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj z ryżem. Przepis dodaję do akcji: Fotorelacja z Pragi (z przystankiem w Ostrawie ) czwartek: Nowe Miasto, Wyszehrad, Stare Miasto w Muzeum Komunizmu, można zwiedzić (raczej dla pasjonatów(...)kogo interesuje tani nocleg w Czechach, przypominam stronę: http://www.levneubytovani.net/ we Frydku-Mistku: bar wegetariański Ethno, trudno było znaleźć bo nieoznakowany, jedzenie smaczne i niedrogo; w cenie zestawu: zupa, drugie danie, deser i kompot owocowy Vegan lecho Onion, garlic, tomatoes and bell pepper are a common dinner ingredients. The French use them to make ratatouille, Americans prepare jambalaya
Qlinarnie i Qlinarniekrwisty stek wołowy serwowany z kolorową sałatą, do której oprócz ziół dodaje się również sporą ilość oliwy z oliwek i octu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby(...)włożyłam marchewkę, dolałam wino (nie jest konieczne). W trakcie gotowania doprawiłam pieprzem i odrobiną curry. Całość dusiłam pod przykryciem, co chwila mieszając, ok. 15 minut. Podałam wraz z ugotowanym ryżem. * Mała wskazówka: Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki lub ze słoika. Jest już miękka, nie trzeba jej gotować, wystarczy zmiksować. Ale nie wylewać
W kuchni Karmel-itkiOsobiście ryb nie jadam bo nie lubię, wyjątek stanowi ryba wołowa, którą ze smakiem zajadałem na Sri Lance - tutaj fotorelacja . Natomiast Małżonka ma Aleksandra ryby lubi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPorady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc... Top 5 najpopularniejszych wpisów maja to: #Porady - jak sprzątać kuchnie #Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Köttbullar - klopsiki szwedzkie Crumble - jabłko i banan pod kruszonką Świetnie przyjęły się moje wpisy poradnikowe, widzę, że jest spore zapotrzebowanie na tego typu przydatne informacje(...)roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje, która odbędzie się 18 czerwca, wezmę w niej udział po raz pierwszy i mam nadzieję nie ostatni raz Łódzki dzień sushi - 18 czerwca - to danie
Cooking Monsterdziwno zapomniał jak wygląda kalafior, hmmm, aż dziw bierze, czyżbym aż tak długo nie używała tego warzywa w swojej kuchni? Nie! Są przecież sprawdzone przepisy na kalafior właśnie: zupa z pieczonego kalafiora , stek . Po trzecie, copiątkowa wizyta na targowisku nie mogła zakończyć się inaczej niż właśnie z kalafiorem w koszyku, stosy śnieżnobiałych główek drażniły wzrok na każdym straganie. Skoro(...)kasza wchłonie prawie cały płyn, odsączamy na sicie 2. Z kalafiora odcinamy głąb i dzielimy go na różyczki, za pomocą malaksera rozdrabniamy do wielkości ziarenek ryżu 3. Łączymy kalafiora z kaszą, jajkami, startym parmezanem, bułką tartą, dodajemy posiekaną dymkę, natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem 4. Z masy formujemy kotleciki, dość mocno ściskamy masę w dłoni, żeby składniki się
Słodki KompromisNajlepsza pomidorowa powstaje ze świeżych pomidorów, ta zrobiona jest z własnych, ale niestety ostatnich w tym roku zbiorów. Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko zaprawiona
Symfonia smakowa