sycące i z tak zwaną wkładką mięsną oraz sporą ilością warzyw. Raz robię je bardziej na ostro, innym razem są łagodniejsze. Dziś zapraszam Was na zupę przygotowaną na bazie kurczaka z dodatkiem cienkiej fasolki szparagowej. Cudne aromaty ! Tajska zupa z fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku(...)dodajemy mięso. Gdy będzie złociste dodajemy czosnek, imbir, kaffir, pastę i chwilkę wszystko przesmażamy. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion, mleczko i chwile gotujemy. Fasolkę kroimy na pół, wrzucamy do zupy. Dodajemy też pędy bambusa. Gotujemy, aż fasolka będzie al dente. Na koniec dodajemy szczypiorek i sok z cytryny. Zupę podajemy posypaną listkami bazylii
Kulinarne przygody Gatityzimą jak i wiosną. Oto nasze menu na tydzień: Poniedziałek: Kurczak alla cacciatora Kremowy, zawiesisty sos pomidorowy i zanurzone w nim mięciutkie, uduszone kawałki kurczaka. Można go podać z ryżem, makaronem lub zjeść z pieczywem. Danie proste, z kilku składników, o delikatnym, leśnym posmaku. W końcu jest to kurczak po myśliwsku. Wtorek: Tartiflette Urzekająca prostotą, pyszna zapiekanka z miękkim serem(...)opublikować za jednym razem – wybaczcie!:-) Jak gotowaliśmy Menu na ten tydzień zawiera sporo mięsa: z kurczaka, indyka, wołowiny oraz z krewetek. Dużo jest też warzyw: Coleslaw do burgerów, sałata do zapiekanki tartiflette oraz do kurczaka i cały bukiet warzyw w zupie. Przepisy są łatwe i, poza wyjątkami, (jak kurczak, wymagający długiego, powolnego duszenia) można je zrobić w pół godziny
Niedzielny kucharznawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony, pieczone kurczaki, pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie(...)triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję. Tu znajdziemy przepis m.in na jagnięce kotlety, wiele makaronów, sałatek, dań z rybami, zupy, owoce morza, tarty, czy risotto. W tym dziale znajdziemy m.in. grillowanego kurczaka w za'atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik ). Ponownie na końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis
Plate of JoyAromatyczna, lekka, ciekawa w smaku o kremowej konsystencji zupa cukiniowa :) Składniki: - 2 litry wody - 1 ćwiartka z kurczaka - 1 średnia młoda cukinia - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oleju rzepakowego - sól - pieprz - szczypta przyprawy prowansalskiej - śmietana - groszek ptysiowy Przygotowanie: Ćwiartkę z kurczaka zalewamy wodą i gotujemy do uzyskania aromatycznego bulionu. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną(...)oraz posiekany czosnek. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Całość podsmażamy około 10 minut i wrzucamy do przygotowanego bulionu i gotujemy do miękkości cukinii. Ćwiartkę z kurczaka wyciągamy z zupy i blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy groszki ptysiowe i kleks śmietany
Zainspirowana w kuchniczasu. Zupa wyszła genialna! Totalna petarda! Lepsza oczywiście jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Mój mąż stwierdził, że jest tak dobra, że trudno rozstać się z tym smakiem😋 Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili kawałek kory cynamonu 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 limonka 1 pierś z kurczaka 1 duża(...)kroimy w kostkę. Grzyby oraz kurczaka wrzucamy do wywaru. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym, cukrem, aby otrzymać satysfakcjonujący smak. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 5 min., aby makaron zrobił się
Kuchnia MagdaLenyZupa pomidorowa w trochę ulepszonej wersji z brokułami, makaronem ryżowym, zabielana serkiem topionym. Każdy wielbiciel pomidorówki powinien jej spróbować! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 podudzie z kurczaka 1/2 brokuła 2 cebule 1 puszka krojonych pomidorów garść makaronu ryżowego 100 g serka topionego bez dodatków 2 łyżki oliwy liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz-ziarenka Wykonanie: Podudzie(...)kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 1,5-2 l zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewkę pokrojoną w kostkę, całą pietruszkę i całego selera. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem ok. 45 min. W tym czasie
Kuchnia MagdaLenyFlaki po warszawsku to ulubiona zupa mojego męża i taty, no jeszcze grochówka. Mogli by je jeść na zmianę, jednak teraz postanowiłam je trochę udziwnić i dodać innych rozgrzewających smaków i się udało, konsystencja ta sama jednak smak zupełnie innych- nowy i pyszny. Spróbujcie sami ocenicie :) Składniki: 500 g flaków wołowych wcześniej ugotowanych 2,5 litra bulionu(...)gotujemy na małym ogniu. Dodajemy majeranek, oregano, świeżą pietruszkę, gałkę muszkatołową i świeży imbir. Jeżeli gotowaliście bulion na kurczaki i wołowinie możecie dodać mięso, oddzielone od kości i pokrojone na małe kawałki, wtedy zupa będzie bardziej sycąca. Po ok 20 minutach dodajemy marchewkę i pietruszkę wszystko doprawiamy i gotujemy jeszcze ok 20 minut. Smacznego
Niezły Młyneknadawało na zimowe obiady :) Niestety należy też wspomnieć o pewnych minusach, jest ono dość czasochłonne w przygotowaniu :( No ale nic... poniżej znajdziecie przepis... Strogonow - składniki: 1 kg piersi z kurczaka 4 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1/2 pora 1/2 małego selera 3 cebule 1/2 kg pieczarek słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki(...)łącznie było ok. 3 l strogonowa) i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Całość doprawiamy do smaku 2 łyżkami czerwonej słodkiej papryki oraz 1 łyżeczką ostrej papryki. Zupę zagęszczamy mąką - do 1/2 objętości kubka wlewamy wodę i dodajemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego! Post Strogonow pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!orientalych zup tym, że jest w nim mięso :) Nie trzymałam się żadnego z dostępnych przepisów na Ramen, stąd to "a'la". Wyszło obłędnie! Cała masa umami i wyrazistych, mocnych, długich smaków. Jako dodatek świetnie sprawdza się jajko ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku jak masło. Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster(...)słone) i gotuję bez przykrycia na wolnym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie, a ilość wody się zredukuje. Gdy Wszystkie składniki są już miękkie wyjmuję kurczaka i boczek z zupy. Boczek kroję w paski, a kurczaka oddzielam od kości i szarpię widelcem, tak aby powstały włókna. Tak przygotowane mięso przekładam do miski, zalewam sosem sojowym, mieszam i odkładam
Cook&Lovezupa: do garnka wlać ok. 300-400ml bulionu (resztę bulionu można wykorzystać do innej zupy), dodać mleczko kokosowe, liście kaffiru i serek topiony, gotować na małym ogniu, aż serek całkiem się roztopi. Na suchej patelni podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, a następnie dodać zamarynowanego kurczaka, dodać pomidora oraz pokrojoną w plasterki cukinię, smażyć ok.6-8minut. Następnie całość(...)przełożyć do bulionu z mleczkiem kokosowym. Gotować chwilę. Śmietankę rozrobić z mąką, podlać bulionem i dokładnie wymieszać. Połączyć z zupą. Gotować jeszcze chwilę. Podawać ze świeżym pieczywem. Artykuł Zupa curry z kurczakiem, cukinią i pomidorami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniadnia bez jednego, ciepłego, rozgrzewającego posiłku. W tym okresie najbardziej odpowiadają mi gęste, pożywne zupy, które są łatwe do przygotowania a przede wszystkim smaczne. Propozycja na pyszną zupę z soczewicy, z dodatkiem kurczaka i szpinaku wydaje się idealnym pomysłem na rozgrzewający obiad. Składniki (na 2-4 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 marchewki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy(...)Ściągam garnek z ognia. Jedną chochlę zupy przekładam do miski, pozostałą ilość miksuję blenderem na krem. Ponownie podgrzewam garnek z zupą. Dodaję do niej chochlę zupy, którą wcześniej wyciągnęłam, usmażoną pierś kurczaka oraz passatę pomidorową. Całość dokładnie podgrzewam, doprawiam sokiem z limonki oraz jeśli jest taka potrzeba solą. Przed podaniem dekoruję zupę natką pietruszki. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaDziś przedstawiam przepis na pyszną, bardzo pożywną i delikatnie rozgrzewającą zupę pomidorowo-nachosową z kurczakiem i zakwaszoną śmietanką. Danie inspirowane jest przepisem z magazynu Moje Gotowanie Październik 2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 porcji: 6 samych udek z kurczaka 10 średnich pomidorów 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 250 g nachos solonych 3 łyżki(...)mieszamy z sosem sojowym i kuminem, odstawiamy na bok. Śmietankę mieszamy z sokiem z cytryny (śmietanka natychmiast powinna zgęstnieć) i też odstawiamy na bok. 3. Z wywaru wyciągamy udka kurczaka. Do garnka wrzucamy pomidory, wędzoną i ostrą paprykę. Gotujemy 10 minut, po czym dodajemy 200 g nachosów. Gotujemy kolejne 10 minut, a następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy świeżo mielonym
My Culinary Artkorzeń pietruszki 3 marchewki 5-6 średnich ziemniaków 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego około 120 ml śmietany do zup 12% można dodać: 1 udko z kurczaka jeżeli lubicie gęste zupy, to można zagęścić 1 kopiastą łyżką mąki pszennej WYKONANIE Ogórki lekko obrać z twardszej, wierzchniej warstwy i zetrzeć do garnka na tarce o dużych oczkach. Zalać starte ogórki(...)postanowiliście dodać udko z kurczaka, to zacząć najpierw je gotować, a warzywa dodać nieco później. Gotowy wywar przecedzić i wlać do miękkich już ogórków, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pogniecioną widelcem marchewkę (niekoniecznie wszystkie trzy, bo będzie jej za gęsto), dolać śmietanki 12% i doprawić pieprzem, w razie potrzeby solą. Jeżeli wolicie bardziej gęstą zupę, to do osobnego garnuszka
Passions hobbies lifepożywna. Odrobina Maroka w waszym domu:)Polecam wszystkim. Z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz. Przepis oryginalny zaczerpnięty został z bloga White Plate. Marokańska zupa z soczewicą Składniki: 1 cebula 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (lub 2 małe) 1 łyżka sosu sojowego oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki utłuczonego(...)minuty, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i pozostałą część przypraw. Smażymy wszystko przez około minuty, ciągle mieszając, by przyprawy uwolniły swój aromat. Dodajemy pomidory, soczewicę, przyprawionego kurczaka i bulion . Zupę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Cebulę i papryczkę chili kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwię, aż się
Mania Gotowaniaseler z tej samej zupy (to ogórkowa była akurat-stąd sok z kiszonych ogórków), dzięki czemu całość nabrała smaku i aromatu. Spróbujesz? ;) Składniki: 1/4 połówki ugotowanej piersi kurczaka (z rosołu, zupy) 2 ugotowane pietruszki 1/2 ugotowanego selera 5-6 rzodkiewek 250 g jogurtu naturalnego 0% 1/2 dużego jabłka 1 szkl. soku z kiszonych ogórków 1 szkl. wody 1 gałązka bazylii
Kolorowy Przepisownik