zupa serowa - 1018 przepisów (strona:46/68)

Współpraca z firmą Skworcu 157

mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie(...)płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, sałatek a nawet czekolady. Czasami używa się OWOCÓW MORWY BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.   16 . Przyprawa do serników i mas serowych  17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można

Słodkości i nie tylko
BARDZO PUSZYSTY SERNIK 157

szklanki cukru pudru 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżka gęstej śmietany MASA : 1 kg dobrze zmielonego sera 3 budynie waniliowe 330 ml śmietany 18 % do zup i sosów lub 30 % 7-8 jajek 1,5 szklanki cukru (można dać mniej) skórka z cytryny i sok ORAZ : biała czekolada 1-2 łyżki oleju WYKONANIE SPODU :  Mąkę z proszkiem(...)pozłocenia (180 stopni C ustawienie góra- dół) ROBIMY SER : Ucieramy żółtka razem z cukrem, następnie dodajemy budynie , cytrynę oraz ser. Śmietanę ubijemy na sztywno, dodajemy  do masy serowej i delikatnie mieszamy. Ubijamy na sztywno białka i również mieszamy z masą serową.  Wylewamy na podpieczony spód i wyrównujemy.  Pieczemy w 170-180 stopni C ok. 1 godziny

Pani na deser
Krokiety serowo szparagowe 198

Krokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni. Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 233

bloga Red and Pale Słone wypieki: Focaccia  - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Focaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą  - mikimama z bloga Czerwień i błękit Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami  - mikimama z bloga Czerwień i błękit Przystawki: Konfitura z czerwonej cebuli  - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka - Martynosia(...)fichi con prosciutto - sałatka z rukoli, fig i szynki parmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Śniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana  - Agnieszka z bloga Czerwona fasola Czerwony krem z pieczonych warzyw  - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą  - Dagmara Osowska

Chilli Czosnek i Oliwa
Przekąski z Ciasta Francuskiego 57

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie to baza do stworzenia wielu smakołyków. Możemy je podawać w wersji na słodko i na słono. Przekąski z ciasta francuskiego cieszą

Przepiski.pl
Bryndza 183

dodawać do sałatek, posmarować nią chleb. Idealnie nadaje się także jako farsz do klusek lub pierogów. Pomysłów na bryndzę jest wiele, możemy pokusić się o zrobienie ziemniaków faszerowanych bryndzą, zupy z bryndzy czy grillowanych, faszerowanych pieczarek z bryndzą. Sprawdźcie więcej przepisów na dania z bryndzą. Polecamy! POCHODZENIE I PRODUKCJA BRYNDZY Bryndza podhalańska produkowana jest mniej więcej od 1527 roku(...)grudek, dlatego ser kruszy się rękoma, a następnie wyrabia jak ciasto. Masa jest kilkakrotnie solona i za każdym razem jest próbowana, w celu sprawdzenia, czy jest już dość słona. Serową masę ubija się pięściami i przykrywa pokrywką na wierzch, której kładzie się ciężki kamień. Kamień naciskający na pokrywkę pozwala uwolnić tłuszcz, który wydobywa się na wierzch. Chroni bryndzę od zepsucia

Gotuję Testuję
ZUPA CEBULOWA, trochę nietypowa. 158

serem. Wersja nieco uboższa od wykwintnych zup cebulowych, jakie do tej pory podziwiałam u innych. Co nie znaczy, że mniej smaczna! I wino jest, i lubczyk, i aromatyczny bulion... ZUPA CEBULOWA. (inspiracje: kuchnia Biedronki; podaję od razu z moimi modyfikacjami) ok. 1 l bulionu (może być z 3 kostek rozołowych) 5 - 6 cebul średniej wielkości 1,5 szklanki białego wytrawnego(...)wino prawie całkowicie się zredukuje.  Zalewam całość bulionem, dodaję lubczyk, tymianek, trochę pieprzu. Gotuję około godziny. Podaję na gorąco ze świeżym pieczywem. Wersja typowa:  dodatkiem są grzanki serowe, bądź wierzch posypuje się startym serem, aby ten rozpuścił się pod wpływem temperatury i stał się ciągnący. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sernik dyniowy 107

się z jesienią. Jego piękny kolor i smak zachęcają do upieczenia. Poniżej podałam Wam również jak przygotować puree z pieczonej dyni. Można je wykorzystać do ciast, pierogów, klusek, zupy itp. Ja przygotowuję zawsze więcej i przechowuję w słoiku w lodówce. Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dynią, pierogi z dynią i inne smakowitości . Teraz zapraszam na wspaniały sernik(...)Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto na dno tortownicy o średnicy 24cm. Masa serowa 350 g puree z dyni 1 kg sera wiaderkowego 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej

O kuchni z uczuciem
Wędlina twarogowa na kanapki, terrina ogórkowo-koperkowa 712

ożywcza i lekka terrina będzie w punkt składniki na małą keksówkę : 2 kostki twarogu półtłustego, mielonego ( 2 x 200 g ) 1/2 szklanki słodkiej, gęstej śmietany ( ja użyłam takiej do zup 18 % ) 1 płaska, łyżka żelatyny rozpuszczonej w 5 łyżkach gorącej wody lub odpowiednik ilościowy agaru 1 mały ogórek szklarniowy 1 pęczek koperku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz(...)wyciśnij praską i także przełóż do miski z twarogiem. Wszystko wymieszaj łyżką , tak żeby składniki równomiernie rozłożyły się w masie twarogowej. Formę wyłóż folią spożywczą i wypełnij ją masą serową, dociskając dokładnie, żeby otrzymać ładny kształt. Wstaw na noc do lodówki. Drugiego dnia wyjmij z formy, pokrój i serwuj na zimno z dowolnymi dodatkami lub jako wędlina na kanapkach. Nasiona

Ogrodnik w podróży
Szybki kurczak z warzywami w sosie 538

Szybki kurczak z warzywami w sosie śmietanowo-serowym to bardzo pyszne i proste do przygotowania danie na obiad, idealne dla osób zapracowanych, gdyż można je przygotować z mrożonych warzyw, dzięki czemu ugotowanie posiłku nie zajmie nam więcej niż 30 minut, ale oczywiście równie dobrze sprawdzą się świeże warzywa. Kremowy sos, który swój wspaniały żółty kolor zawdzięcza kurkumie, świetnie komponuje się(...)sosie: 500 g piersi z kurczaka 250 g mrożonych warzyw: marchewka, groszek, brokuł, kalafior albo inne ulubione 1/2 szklanki bulionu drobiowego 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 18% do zup i sosów 100 g serka topionego lub kremowego (byle by miał dobry skład, bez: soli emulgujących, aromatów, oleju palmowego, skrobi modyfikowanej czy konserwantów) czosnek suszony, przyprawa do kurczaka, kurkuma , sól

e-PrzepisyKulinarne
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 162

postaci ryżu lub sałatki. A ta wersja to mój ulubiony, bardzo treściwy, elegancki i smaczny sposób podania go na gorąco. Do lekkiego w smaku i konsystencji warzywa mocno doprawiony, serowy beszamel i czosnkowe masło pasują jak nic innego. Kalafior to jednoroczne warzywo kapustne, będące mutacją kapusty i brokułu. Jest tylko i wyłącznie gatunkiem uprawnym – sam w przyrodzie nie występuje. Mark(...)Przy takim kalafiorze mamy pewność jego świeżości i tego, że nasze kuchenne starania nie pójdą na marne. Zwiędnięte kalafiory średnio się nadają do jedzenia, jeśli już – to tylko na zupę.   Kalafiora obieramy z liści. Grubą łodygę pod spodem ucinamy tak, by kończyła się równo z zakończeniem różyczek kalafiora i tworzyła jego podstawę. Nacinamy ją ostrym nożem na krzyż

Karo in the Kitchen
Deser z kaszy jaglanej i truskawek 90

naprawdę sycący. Kasza jaglana to także super składnik do dań w wersji wytrawnej. Ja często dodaję ją do sałatek, ale także przygotowuję z niej pasty kanapkowe oraz dodaje do zup. Dziś mam dla Was śniadaniową propozycję (w dodatku jedną z moich ulubionych) Deser z kaszy jaglanej i truskawek porcja dla jednej osoby 50 g kaszy jaglanej 100 g truskawek(...)wystudzonej kaszy jaglanej dodaj kilka kropel esencji migdałowej, całość wymieszaj dokładnie. Truskawki umyj i zblenduj na gładki mus. Na dno słoika lub szerokiej szklanki wyłóż kasze jaglaną, następnie krem serowy oraz mus truskawkowy. Deser z kaszy jaglanej i truskawek udekoruj podprażonymi orzeszkami nerkowca. Deser przechowuj w lodówce. Smacznego Artykuł Deser z kaszy jaglanej i truskawek pochodzi z serwisu

365 dni dookoła kuchni
Szybki makaron z suszonymi pomidorami 133

Makaron z suszonymi pomidorami to bardzo proste i szybkie danie, które możemy przygotować w kilka minut i mieć pyszny obiad. Oczywiście musimy choć trochę lubić suszone

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania