podzielone na trzy działy. Pierwszy z nich - SZYBKO - znajdziemy w nim przepisy na dania dla osób zabieganych - m.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa, zupy, tortille czy sałatki, a dodatkowo propozycję szybkich owocowych deserów, musów, lodów czy nawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony(...)pieczone kurczaki, pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję. Tu znajdziemy przepis
Plate of Joywizycie w ogrodzie i przerwaniu mojego buraczkowego zagonu,wrocilam z pieknym peczkiem botwinki.U mnie latem to zupa niemal obowiazkowa i jedna z ulubionych.Botwina,czyli mlode listki buraka cwiklowego zawiera duzo witamin: zelaza,wapnia i ogrom antyoksydantow.Zupa z botwinki pobudza apetyt,odkwasza i odtruwa organizm.Wedlug naukowcow liscie botwiny zawieraja substancje o dzialaniu podobnym do estrogenow,czyli hormonow mlodosci,piekna i seksu.Lekka(...)koloru botwinku mozna dodac 1-2 male buraczki przekrojone na pol.W miedzyczasie na malej patelni zeszklic mala cebule i czosnek.Na koniec dodac lyzeczke maki i polaczyc przygotowana zasmazke z zupa Jest to bardzo latwa i szybka zupa do przygotowania.Najtrudniejszy w botwince jest balans smaku,miedzy sola,cukrem a octem.Takze proporcje dla kazdego inne beda tymi najsmaczniejszymi.Moge podac swoje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka razem z trawą cytrynową (chcemy, żeby oddała jeszcze trochę smaku), resztę wyrzucamy. Wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie(...)gotujemy bez przykrycia 30 minut. Pamiętajmy, żeby pod koniec gotowania często mieszać - większość płynu odparuje lub wsiąknie w ryż i może zacząć przywierać do dna. 3. Zupę zdejmujemy z ognia. Doprawiamy sosem rybnym (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy. Kleik przekładamy do miseczek, przyprawiamy odrobiną soku z limonki, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki chilli (ja z wiadomych przyczyn
Tajskie smakikrewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao, czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie
Chilli Czosnek i Oliwastronie, bo w każdym miejscu patelni usmaży się równie dobrze. Krąży wśród nas stereotyp, że ciężkie stalowe i niemieckie gary są najlepsze. Tak, starczają na lata, długo trzymają ciepło zupy. Wiem, bo posiadam takie, ale kiedyś nie było innych możliwości i tak się utarło stalowy garnek z aluminium zatopionym w dnie. I co mi to daje? Tak, ostatnio gotowałam barszcz(...)lodówki. Ryż gotowany na sypko i tak się przypalał. A my dzisiaj żyjemy w biegu, ciągle brakuje nam czasu i kto ma czas, żeby czekać godzinami, żeby garnek z zupą nam wystygł, żeby schować zupę do lodówki? Chyba tylko ja :) Waga stalowych też dla mnie jest nie poręczna, w myciu mi przeszkadza i o podrzucaniu mięska mogłam zapomnieć
Blondynka Gotujemagiczne, ale także pyszne! Dania na Wigilię Bożego Narodzenia Tradycja mówi, że muszą być postne i że powinno ich być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym
Kulinarne Inspiracjemaśle pokrojoną drobno cebulę, dodajemy mąkę, chwilę przysmażmy ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, rozprowadzamy gorącym wywarem. Mieszamy energicznie, aby nie zrobiły się grudki i wlewamy do zupy również dokładnie mieszając, aż do zagotowania. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i mieszankę przypraw. Chwilę jeszcze trzymamy na wolnym ogniu, aby mąka straciła smak surowizny. Jeżeli uważamy, że smak zupy jest
Kulinarne przemysleniakiełbasę. Pomysł zaczerpnęłam od mojej Mamy, która zdeterminowana by nakarmić do syta mojego Tatę wymyśliła ten (jakże dominujący i pyszny) dodatek. I to nie mały, bo na każdą porcję zupy przewidziany jest mega kawałek kiełbaski:) Jeśli chcecie to po dodaniu jeszcze do dania bagietki możecie nie jeść ze dwa dni:-) Zatem zabierajmy się za jej przygotowanie:) - smacznego. Składniki: 5 większych(...)bulionu / wody (mi zawsze zostaje dużo bulionu po gotowaniu warzyw na świąteczną sałatkę jarzynową, zamykam go wtedy szczelnie w słoikach i czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak) 2 marchewki 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 1 czerwona papryka 1,5 szklanki mrożonych warzyw wymieszanych razem: groszku
Zasmakuj Kuchniktórym gromadzi się cała rodzina to świąteczna tradycja w wielu domach. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych, wigilijne menu jest różne, ale zwykle kolację wigilijną rozpoczynamy od zjedzenia zupy. Najczęściej jest to barszcz czerwony podawany z uszkami z farszem z leśnych grzybów. Barszcz to zupa popularna od wieków w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Przygotowywano ją tam, gdzie dostępne
Smakowity Blog KulinarnySzał przedświąteczny dopadł Was już trochę? U mnie w tym roku bez szaleństw! Ale na szybko warto przygotować pyszną zupę, by mieć coś w lodówce na obiad. Po ciężkich zakupach to świetna sprawa! Polecam! Składniki : * 500g żeberek wieprzowych * włoszczyzna * kilka ziemniaków * 2-3 ogórki kiszone * 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany * sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)razem z mięsem ugotować do miękkości, wyciągnąć z wywaru. Przyprawić i d odać ziemniaki. Gdy będą miękkie, dodać marchewkę, starte ogórki kiszone oraz mięso od dzielone od kości. Przyprawić zupę do smaku. Zagęścić śmietaną
Magiczne Życie Martypyszny domowy barszczyk czerwony podany w formie zupy krem SKŁADNIKI 1 marchew, 4 buraki, 2 liście laurowe , 2 ziela angielskie, sól, pieprz, odrobina cukru, jarzynka, ¼ cebuli, olej do smażenia 1 łyżka octu, majeranek , śmietana WYKONANIE Buraki obieramy cienko, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy marchew startą na tarce oraz ziele, liść i jarzynkę, gotujemy do miękkości buraków(...)liście laurowy i ziele angielskie, dodajemy cukier, ocet i resztę przypraw, chwilę gotujemy. Przekładamy do blendera, miksujemy na gładki krem. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju. Na środku zupy kładziemy łyżkę śmietany, polewamy podsmażoną cebulką, podajemy z chlebem lub ziemniakami
słodki bratekzupę robiłam z domowych małosolnych ogórków. Ale z takich już nieco bardziej ukiszonych. Wyszła delikatna ale bardzo smaczna zupa. Polecam. składniki 10 małych kiszonych ogórków ok 250 g młodych ziemniaków 1/2 cebuli 5-6 ząbków czosnku duży pęczek koperku 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1l bulionu sól pieprz oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić
Stare GarySezon jagodowy w pełni, więc trudno się oprzeć pokusie ugotowania sobie szybkiej i bardzo lekkiej zupy jagodowej. Wierni tradycji przygotowujemy ją oczywiście z domowym makaronem. Dobrze smakuje na gorąco, jak i na zimno. Składniki: -1/2 kg jagód -1,5 l wody -cukier do smaku -łyżka mąki ziemniaczanej -domowy makaron Makaron domowy przygotowujemy według przepisu z naszego bloga(...)jagody. Gotujemy nie dłużej niż 5 minut. Do 1/2 szklanki zimnej wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i dolewamy do jagód. Zagotowujemy i dosładzamy według uznania. Dodajemy ugotowany makaron i zupa gotowa. Można dodać słodką śmietanę. Smacznego
Maminek kulinarnySezon na bób w pełni więc mamy dla Was kolejną propozycję na danie z bobem – tym razem jest to zupa w towarzystwie fasolki szparagowej i ziemniaków Składniki: - 500 g bobu - 290 g ziemniaków - 280 g fasolki szparagowej - 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego - 1 cebula - 1 łyżka masła - kilka gałązek kolendry Składniki dla 2 osób Jeżeli nie mamy bulionu
Kuchenne Wariacje