Dzisiaj mam propozycję na śniadanie. Sałatka z roszponką, pomidorami, słonecznikiem i wędzoną piersią z kurczaka. Delikatna, zdrowa, zielona, sycąca. Do przygotowania w jedną chwilę. Do tego kromka chleba i mamy pyszne śniadanie. Składniki: 125 g roszponki (opakowanie) 1 pojedyncza wędzona pierś z kurczaka 4 dojrzałe pomidory 2 czubate łyżki słonecznika kilka łyżek oliwy extra vergine łyżeczka octu balsamicznego sól
Smak mojego domuzdziwi się, że truskawki można podać w formie wytrawnej. Na prawdę poniższa sałatka bardzo przypadła mi do gustu - słodkie truskawki, ostra cebulka i aromatyczny sos balsamiczny. Mmmm... pycha! Sałatka z roszponką, truskawkami, cebulką i serem mozzarella będzie świetnie pasować jako dodatek do dań z grilla. Składniki na 1 porcję: garść roszponki kilka truskawek pół małej czerwonej cebuli kilka plasterków mozzarelli
UgotowaćMacie w domu zielone szparagi i zastanawiacie się co by tu z nich przygotować? Polecam zrobić sałatkę. Sałatka z zielonymi szparagami Sałatka do zrobienia, której Was zachęcam to lekka, wiosenna sałatka, która składa się z zielonej sałaty, sałaty roszponki, szparagów oraz jajek. Jak sami widzicie do przygotowania tejże sałatki nie potrzeba nie wiadomo jak różnorodnej selekcji składników. Sałatkę do smaku(...)doprawiłam miodowym sosem i kozieradką. Kozieradka nadała sałatce lekko gorzkawego smaku. Ja sałatkę podałam jako dodatek do dania z kurczaka. Śmiało jednak możecie zajadać się nią samą, gdyż użyte do przygotowania sałatki składniki pomimo małej różnorodności są dość sycące. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama
mecooksvinaigrette: 2 łyżki miodu 3 łyżki musztardy dijon 4 łyżki octu winnego czerwonego oregano bazylia Składniki do sałatki 100 g szynki Szwardzwaldzkiej w plastrach 250 g pomidorów koktajlowych cherry 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 garści sałaty roszponki 60 g mix'u sałat (cykoria endywia, sałata fryzyjska, sałata lollo czerwona, cykoria sałatowa radicchio, rukola) ser dojrzewający(...)trzy łyżki musztardy wraz z dwiema łyżkami miodu. Dodajemy do tego cztery łyżki octu winnego czerwonego oraz przyprawy oregano i bazylię - dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Sałatka przygotowanie: Roszponkę, mix sałat i pomidory dokładnie myjemy. Plastry szynki Szwardzwaldzkiej przekrawamy na 4 równe części i zawijamy w ruloniki. Pomidory koktajlowe umieszczamy w osobnym
ClauditteMissCookingsałatka jest niezwykle uniwersalna. Świetnie sprawdzi się solo, jako lekka kolacja. Będzie pysznym dodatkiem do obiadu. Doskonale też zda egzamin jako sałatka do mięs/kiełbas z grilla. Jest przepyszna:) Chrupiące warzywa oraz pyszny dressing, którego miodowy smak świetnie współgra ze słoną fetą, to smaki, w których można się rozsmakować. Polecam jak najbardziej:) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka(...)plasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Ser feta kroimy w kostkę. Do miski wkładamy umytą, osuszoną roszponkę. Dodajemy paprykę, pomidorki i ogórka oraz ser feta. W słoiczku umieszczamy olej, miód i ocet winny. Potrząsamy aż do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Uwagi: Dodatkową opcją jest dodanie do sosu przetartego przez drobne oczka tarki
Smaki Na Talerzusałatka, zrobiłam ją sobie na lunch. Bardzo szybko można ją przygotować. Figi naciąć na kształt X , ale nie przeciąć do końca. Lekko rozszerzyć i włożyć do środka kostkę sera 2×2 cm, skropić oliwą z oliwek dobrego gatunku. Nagrzać piekarnik do 180 C i zapiekać figi około 15 minut, ser powinien się roztopić. Wyjąć z piekarnika, obłożyć roszponką, pomidorkami
Kuchnia PokoleńNajlepszy sposób na czyszczenie lodówki? Upiec resztkę warzyw, wymieszać z zieleniną i posypać serem. Powstaje wtedy np. pyszna sałatka z pieczonych warzyw z serem kozim –
FlymetothespoonUwielbiam sałatki- są szybkie w przygotowaniu, zdrowe,a przy okazji można wyczyścić lodówkę. Dzisiaj przepis na lekką sałatkę z roszponką i kozim serem. Składniki: spora garść roszponki kilka kawałków koziego sera kilka pomidorków koktajlowych pestki słonecznika garść żurawiny garść kukurydzy kilka oliwek Składniki na dressing : 1 łyżeczka oliwy 1,5 łyżeczki(...)musztardy łagodnej 1,5 łyżeczki miodu pieprz Przygotowania: Upraż pestki słonecznika na patelni ( około 2 minut) Roszponkę umyj i osusz. Dodaj do niej pozostałe składniki pokrojone na mniejsze kawałki. Połącz produkty z dressingu i polej nim sałatką. Na wierz posyp pestki słonecznika. Smacznego
Kukuleczkiżurawiną) 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżkę soku z limonki marki LIMMINI 1. Roszponkę płuczemy i przekładamy do miski. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę a ogórka szklarniowego obieramy i kroimy na 4. Pokrojone warzywa dodajemy do roszponki. 2. Następnie kroimy ogórka kwaszonego, pomidory suszone, ser feta i przekładamy do miski. Dodajemy całe oliwki. 3. Do salaterki(...)limonki ja polecam markę LIMMINI @limmi_limone . Ten sok używam do różnego rodzaju sałatek, deserów, ryb itp.(sok dostępny w sklepach Makro, Selgros, Auchan, Carrefour, Delikatesy Centrum). Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki. Sałatkę najlepiej wymieszać przed podaniem. Gotowe… Smacznego!!! Artykuł Sałatka z roszponki, fety i pomidorów suszonych. Idealna na grilla. pochodzi z serwisu
karolgotujeSałatki możemy komponować na różne sposoby. Dziś sałatka ze szparagami. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieszczególnie kuchni, do której zbieram już różne gadżety:). Wtedy na pewno będzie więcej pyszności i smacznych wpisów. Dzisiaj zapraszam Was na pierwszy wpis w tym roku, zaczynamy zdrowo, sałatka z roszponką, kurczakiem i suszonymi pomidorami... Jest naprawdę pyszna! :) Składniki: 3-4 garście roszponki (lub mix sałat, co kto lubi) 10 pomidorów koktajlowych 10 pomidorów suszonych mozarella (u mnie małe kulki(...)bazylii. Czas gotowania to ok 30-40 minut, w zależności od wielkości mięsa. Do miski wrzucić roszponkę, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, połówki suszonych pomidorów, mozarellę. Ostudzoną pierś pokroić wg uznania, koperek i pietruszkę drobno posiekać - dodać do sałatki. Przygotować dressing: oliwę, musztardę, przyprawy, sok z cytryny i czosnek wymieszać do połączenia się składników. Przed podaniem posypać sałatkę ziarnami
TrufelkowoProsty przepis na lekką, chrupiącą sałatkę z młodych ziemniaków, rzodkiewki i roszponki. Całość uzupełnia idealnie świeży, ale też i aromatyczny sos cytrynowo-czosnkowy. Sałatka ziemniaczana wcale nie musi być ciężka – wystarczy dobrać odpowiednie towarzystwo dla ziemniaków – dodać świeże, wiosenne warzywa – chrupiącą rzodkiewkę, ogórki gruntowe, roszponkę, szczypiorek. Kremowy i aromatyczny sos fajnie rozpieszcza kubki smakowe. Koniecznie wypróbujcie, dopóki(...)rozłóż umytą roszponkę, plasterki ziemniaków, rzodkiewki, ogórków. Całość posyp szczypiorkiem i tuż przed podaniem polej sosem, a potem wcinaj na zdrowie. Składniki SAŁATKA 500 g ugotowanych, młodych ziemniaków pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 3 ogórki gruntowe 2 garści roszponki Wykonanie SOS Wyciśnij sok z cytryny. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj sok z cytryny, wodę, oliwę, musztardę i przyprawy. Polej
Eat me! Fit me!Składniki: 2 garście roszponki 3 jajka 100 g sera feta 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewek 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warstwy sałatki. 1. roszponka 2 rzodkiewka pokrojona w plasterki 3 połowa porcji majonezu 4 ogórek pokrojony w dużą kostkę 5 serek feta pokrojony w kostkę 6 pozostały majonez 7 jajko ugotowane i pokrojone
O kuchni z uczuciemdużo pisać, dziś zapraszam Was na sałatkę z roszponką i tuńczykiem. Pyszną, lekką i pożywną. Idealną na letnią kolację, przekąskę czy drugie śniadanie. Ostatnio bardzo lubimy i często robimy takie warzywne mixy z dodatkiem rybki, sera czy jajek, świetnie sprawdzają się w upalne dni, może i Wam zasmakują :) Składniki na 2 porcje(...)opakowanie roszponki (125 g) 10-12 pomidorków cherry 0,5 ogórka szklarniowego 4-6 rzodkiewek 1 mała puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym sól, pieprz oliwa z oliwek Liście roszponki rozłożyć na dwa talerze. Pomidorki pokroić w ćwiartki, ogórka obrać i pokroić w półplasterki, podobnie rzodkiewkę. Tuńczyka osączyć z zalewy i poukładać na wierzchu sałatki. Całość oprószyć solą
Simply Foodogień poszedł Fromage du Curé affine au Muscadet. Ser dojrzewający o szorstkiej, wilgotnej, pomarańczowej skórce i miękkim, elastycznym miąższu usianym małymi otworami wyprodukowany z surowego mleka. Wylądował w sałatce z roszponki i pieczonych buraków z malinowym dresingiem. O mojej miłości do pieczonych buraków już tutaj pisałam. Mam ich zawsze kilka w lodówce i wykorzystuję do różnych sałatek i koktajli. Piekę
Wiem co jem