zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:19/230)

Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym 134

stąd to skojarzenie :). Na Śląsku mówi się buchty i je się głównie na słodko. W innych rejonach mówi się pampuchy i je się je z sosem mięsno-grzybowym i też takie ja zrobiłam, ponieważ nie toleruję obiadów na słodko ;) Przepis wzięłam z książki kucharskiej z 1989 roku "Ślaska kucharka doskonała" ...od uczty szlacheckiej do siemieniotki śląskiej(...)parze. Ja użyłam parowara, ale można sobie pomóc, płócienną ściereczką, i obwiązać sznurkiem tak jak robiły nasze babcie :). Kluski podawać z sosem mięsno - grzybowym i najlepiej z kapustą :)  rozczyn wyrobione ciasto wycięte kółeczka gotowanie na parze

Bon Appetit Małgorzaty
Uszka z grzybami 552

smaku Sposób przygotowania: 1. Grzyby moczymy w wodzie. Zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości w tej samej w odzie, w której się moczyły. Wywaru z grzybów nie wylewamy, zostawiamy do przygotowania barszczu czerwonego. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. 2. Cebule obieramy, drob n o siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Cebulę mieszamy z grzybami, dodajemy bułkę(...)pierożki, a po tem zlepiamy końcówki mini pierożka razem. 4. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku , wyciągamy jak wypłyną na wierzch. 5. Podajemy z czystym bar szczem czerwonym na wywarze grzybowym. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z Kapustą i Grzybami 314

Pierogi z Kapustą i Grzybami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i pożywny codzienny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych grzybów to i dealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów.  Pierogi z kapustą i grzybami to niezwykle smaczne danie, któremu ciężko się oprzeć w szczególności podczas Wigilijnej(...)kolacji.     Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól  pieprz ciasto: 600 g mąki ponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4) 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula + masło na omastę Pierogi

Słodka Strona
Świąteczna pieczeń schabowa 273

Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Mam coś dla Ciebie ;) Pyszna rolada schabowa z nadzieniem z suszonych grzybów i żurawiny, o niepowtarzalnym smaku. Dzięki temu, że mięso jest zawinięte w boczek nie wysycha i jest bardzo soczyste. Do tego sos z grzybową nutą oraz z dodatkiem wędzonej śliwki- MNIAM! :) A zapach podczas pieczenia, po prostu bomba !:) Mięso warto upiec dzień(...)piekarniku. Składniki: Schab : 600g-1000g schabu sól, pieprz, papryka słodka 3 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżka oleju rozmaryn 200g wędzonego boczku w plasterkach Farsz: 200g suszonej żurawiny 80g suszonych grzybów 150g wędzonego boczku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej pieprz Dodatkowo: 200g pieczarek pieprz, sól kilka wędzonych śliwek łyżka śmietany 18% Dzień przed pieczeniem mięso rozcinamy

Czerwona Porzeczka
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 209

spowszedniałyby nam i nie byłyby już takie wyjątkowe. Ilość dodanej kapusty zależy tak na prawdę od naszych upodobań i od kwaśności kapusty. Jedni lubią pierogi bardziej kapuściane, inni bardziej grzybowe. I takie i takie są pyszne. Dawniej zdarzało mi się robić dużo więcej pierogów niż mogliśmy przejeść. Zanim przyszła kolej na pierogi, wszyscy byli  już mocno  objedzeni(...)jakiegoś czasu pierogów z kapustą i grzybami nie mrożę. Zawsze miałam wrażenie, że te mrożone tracą swój smak, ulatuje gdzieś  kwaśność  kapusty, a i smak grzybów jest dużo mniej intensywny. Pierogów robię więc mniej, a jeżeli zostaje mi farsz, wolę upiec z nim tartę, paszteciki  lub kulebiak, niż zamrażać. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki

Stare Gary
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 204

zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej,a farsz zyska niesamowitą głebię smaku. Składniki na ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki orkiszowej(2 szklanki mąki jasnej 630+1 szklanka pełnoziarnistej) 1 jajko lub samo żółtko 3/4 szklanki ciepłej wody sól Składniki na farsz: 600-700 g kiszonej kapusty 40-50 g suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki masła ghee(...)majeranek Wykonanie: grzyby dokładnie wypłukać ,zalać niewielką ilością wody i pozostawić do namoczenia przez noc.Następnego dnia ugotować do miękkości.Odcedzić na sitku,posiekać kapustę kiszoną zalać wodą z grzybów i gotować do miękkości około 20-30 minut.Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować cały płyn cebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na  maśle.Dodać posiekane grzyby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hreczniaki – kotlety z kaszy i sera 144

danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej. Są to proste, wegetariańskie kotleciki , zrobione z sera białego i kaszy gryczanej . Mają ciekawe , zdecydowany smak. Są niezwykle sycące! Podane z ulubionym sosem , np. grzybowym tworzą fantastyczne danie , które zachwyci nawet mięsożerców! Polecam! SKŁADNIKI: * kasza gryczana – 250 g * ser biały – 300 g * jajko – 2 szt * natka pietruszki – 1 pęczek * bułka(...)pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. Formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy np. z sosem grzybowym

Ostra na Słodko
Kotlety grzybowe z sosem śmietanowym 138

razem coś dla wielbicieli grzybów – i to nie tylko pieczarek , ponieważ niezwykłego aromatu dodaje tutaj odrobina grzybów suszonych. Ulubiony sos śmietanowy z dodatkiem chrupiącej marchewki to tylko Kropka nad I!   Składniki : Kotlety: - pieczarki – ok. 250 g – grzyby suszone – 50 g – duża bułka pszenna – 1 szt – śmietana 18% kwaśna – 3 łyżki – jajko gotowane(...)Bułkę namaczamy w śmietanie. Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy. Podsmażone grzyby mieszamy z pokrojonym jajkiem. Dodajemy żółtka oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do grzybowej masy. Dosypujemy ok. 2-3 łyżki bułki tartej i wyrabiamy. Formujemy niewielkie kotleciki o obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Sos śmietanowy : Na patelni

Ostra na Słodko
ZRAZY Z WĄTRÓBKI Z KASZĄ JAGLANĄ 131

kolejny udowodniłam sobie i domownikom , że takie spontaniczne pomysły są najlepsze! Zraziki zrobione z usmażonej na cebulce wątróbki i tak lubianej przeze mnie kaszy jaglanej , podane z grzybowym sosem zrobiły furorę! Gwarantuję , że i Wam posmakują! Polecam! SKŁADNIKI: * wątróbka drobiowa – 200 g * cebula – 2 szt * kasza jaglana – 1 szkl * marchew – 1 szt * duże jajko(...)następnie wbijamy jajko i bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy zraziki , a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu na złoto. Podajemy gorące – solo lub z sosem grzybowym! Smacznego

Ostra na Słodko
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 218

ZPierwszegoTloczenia.pl  oraz  Fooder.pl . E-book można pobrać na   tutaj . Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Proporcje na 50 sztuk Czas przygotowania: 90 minut + moczenie grzybów 4 godziny Składniki Farsz: ½ szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka gorącej wody (ew. woda  z namoczonych grzybów) ½ łyżeczki soli 2 cebule 2 łyżki oleju 70 g suszonych grzybów sól do smaku(...)wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki soli  gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Jeśli już odcedziliśmy wodę z grzybów możemy jej użyć do ugotowania kaszy. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kaszę. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ze składników

Kulinarne przygody Gatity
Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą 336

Cabbage rolls Składniki. 37,5 dag mąki 2 jaja 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła 6 łyżek wody 2 dag grzybów suszonych 1 cebula 25 dag kapusty kiszonej 3 goździki 5 ziaren jałowca Wykonanie. Zagnieść gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić. Przygotować kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać. Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone(...)wysokości naczynia. Wstawić do piekarnika,temp.230 stopni na 30 minut, następnie temp. obniżyć do 190 stopni i piec jeszcze 5 minut. Doskonale smakują z sosem grzybowym. W wersji niepostnej zamiast grzybów ,daję boczek

Kulinarny karnet Christophera
Paszteciki z grzybami 133

Sezon grzybowy wciąż trwa, grzybów jest pod dostatkiem, więc wykorzystamy je do pasztecików.    Składniki na farsz: -70 dkg obgotowanych grzybów -5 dkg grzybów suszonych -1-2 cebule -pieprz, warzywko -olej do smażenia         Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki -10 dkg masła -2 żółtka oraz 1 całe jajko -2 łyżki kwaśnej śmietany -1 dkg drożdży

Maminek kulinarny
Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem 128

Placki ziemniaczane zna chyba każdy. Są idealne jako ciepła przekąska bądź kolacja. Doskonale smakują zarówno same, z gęstym sosem grzybowym, jak i z aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą.  Potrzebne nam: - 1 kg ziemniaków - 180-200 g wędzonego boczku - 1 duża cebula - 2 jajka - 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są    mączyste(...)patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażymy na złotobrązowy kolor. Gotowe placki układamy na papierowych ręczniczkach, by usunąć nadmiar oleju. Placki podajemy z keczupem, cukrem i śmietaną, sosem grzybowym lub z gulaszem

W poszukiwaniu inspiracji
Kapusta z grochem i grzybami 301

Kapusta z grochem i grzybami... Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta. Dodatek grochu i suszonych grzybów. Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia. Smacznego! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty; 50 g suszonych grzybów; 2 cebule; 200 g grochu łuskanego; 125 ml oleju w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli; 1 łyżeczka cukru; 1 liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; Sól(...)wodą (około 1 litrem) i moczyć przez noc. Następnego dnia grzyby ugotować w tej samej wodzie (w razie potrzeby dolać trochę wody). Ugotowane grzyby odcedzić (wywar z gotowania grzybów zostwaić) i pokroić.  Kapustę przepłukać (jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy kapusty płukać), odcisnąć, pokroić, zalać wywarem z gotowania grzybów, dodać cukier, liść laurowy, ziele angielskie, ugotowane

Gospodyni Miejska
Soczewica smażona z pieczarkami i boczkiem 170

szczypiorkiem. Łatwe, szybkie i smaczne danie. Polecam! Składniki: 250 g zielonej soczewicy; 2 średnie cebule; 500 g pieczarek; 100 g boczku wędzonego w plastrach; 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym; Pęczek szczypiorku; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Soczewicę zalać zimną wodą (tak, aby zakryła wszystkie ziarna) i odstawić do namoczenia na 2 godziny. Następnie soczewicę ugotować(...)dodać pokrojony boczek i podsmażyć razem z cebulą. Do podsmażonego boczku z cebulą dodać plastry pieczarek, oprószyć solą i podsmażyć. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać kostki bulionowe o smaku grzybowym. Całość dusić, aż do całkowitego odparowania wody. Następnie dodać ugotowaną soczewicę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Całość podsmażać jeszcze przez krótką chwilę. Zestawić z ognia. Na koniec dodać drobno

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania