Jak wcześniej wspominałam ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska np
Kuchnia Pełna PasjiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Kiedy za oknami szaro i ponuro warto przynajmniej zjeść coś kolorowego i pysznego. Wiele
Kuchnia Pełna PasjiKiedy pierwszy raz piekłam to ciasto, podchodziłam dość sceptycznie do tego wypieku. Jednak kiedy go spróbowałam, wiedziałam że było naprawdę warto;-) Ciasto jest aromatyczne, smakiem i
Kuchnia Pełna PasjiKiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik
Kuchnia Pełna PasjiPo świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie
Kuchnia Pełna PasjiSezon na mrożone owoce możemy uznać za oficjalnie otwarty;) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek
Kuchnia Pełna PasjiZielono powoli robi się wokoło i Słońce uśmiecha się wesoło. Wiosny już wypatruję i pierwszych oznak poszukuję. W kuchni Wiosnę już przywitałam, bo zieloną zupę ugotowałam. Składniki: 100 g ziemniaków, 400 g świeżych brokuł, 200 g mrożonego groszku, 200 g pieczarek, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeży tymianek, sól himalajska do smaku, 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego(...)kroimy w kostkę. Umyte brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku zagotowujemy 1 litr wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, dodajemy ziemniaki, groszek i brokuły. Warzywa gotujemy do miękkości. (Kilka różyczek brokuł gotujemy oddzielnie w lekko osolonej wodzie, pod koniec dodajemy 50 g groszku). Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa miksujemy za pomocą blendera do uzyskania
Moniki SmakołykiPyszna, rozgrzewająca i delikatnie pikantna gęsta zupka z zielonych warzyw z przewagą brokuł. Do tego tylko kromka chlebka lub grzanki i jesienne chłody nam nie straszne :) Składniki: Brokuł 2 cebule Por koperek natka pietruszki Sól, pieprz Zioła: majeranek, lubczyk, bazylia, oregano szczypta imbiru ewentualnie wywar mięsny olej Szatkujemy cebule i podsmażamy. Wystarczy łyżka oleju aby krem nie był zbyt ciężki(...)zioła np. majeranek oraz łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu i imbiru. Jeśli zupa ma być wege dodajemy ewentualnie trochę oleju. Natomiast dla mięsożerców można dodać wywar mięsny ale nie z kostki tylko domowy np. resztkę niedzielnego rosołku. Przepis na super smaczny bulion mięsny Żeby brokuły nie straciły pięknego zielonego koloru gotujemy je dosłownie 5 minut. Całość miksujemy
prawdziwe jedzeniegroszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem brokułowy krem Z BATATÓW Przygotowanie : ok 20 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 1 duży batat (ok 500 g) – 1 ząbek czosnku – pół cebuli(...)kilku minutach dodaj batata i krótko duś. Po 4-5 minutach dodaj gorący bulion. Gotuj około 12-15 minut aż bataty staną się miękkie i za pomocą blendera zmiksuj zupę na jednolity krem. Zupę przekładaj do miseczek i dodaj po łyżce sera ricotta oraz kiełki. SMACZNEGO! Polecam Ci także: – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem
nietylkopasta.plCoś mnie ostatnio naszło na zupy-kremy :) Lubię. Była już brokułowa . A dzisiaj znowu krem na pierwsze danie - warzywny. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kremów, to wystarczy klasycznej warzywnej nie miksować :) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej mrożonej 2 nieduże marchewki 1/2 selera 2 pietruszki kawałek zielonej części pora pieprz sól 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta(...)Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę Seler obieramy, myjemy i kroimy na pół Por kroimy w cieniutkie krążki Pietruszki obieramy, myjemy o kroimy na większe części - ja potem z zupy wyjmuję.Gdy mam większe kawałki jest mi łatwiej wyłowić Fasolkę możemy przełamać na pół, łatwiej jest nałożyć potem na łyżkę w przypadku gdy nie robimy zupy-kremu Wszystkie warzywa przekładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comIdąc śladem moich ulubionych zup , dzisiaj wrzucam przepis na brokułową z serkiem topionym. Wypróbowana przez moich znajomych, moją siostrę, ponoć nawet dzieci się nią zajadają ze smakiem! To chyba najlepsza opinia. Koniecznie wypróbuj! Składniki: 1 szklanka posiekanej włoszczyzny (u mnie marchew, pietruszka, seler) 1 średni ziemniak 1 brokuł (może być opakowanie mrożonego) 100 g serka topionego 1 l wody(...)zacznie się topić. Całość zalej gorącą wodą lub gorącym bulionem, gotuj ok 20 minut. Po tym czasie dodaj brokuł, przypraw solą, pieprzem i gotuj do ulubionej miękkości brokuła. Gotową zupę przed podaniem posyp pestkami dyni, możesz dodać kleks śmietany lub jogurtu. Zupę możesz również zblendować, ale ja wolę taką chrupiącą wersję. Smacznego! Daj znać w komentarzu jeśli wypróbowałaś\eś przepis
Mój pomysł nazasadzie to mało kiedy tak wychodzi :) Życie robi nam niespodzianki i jedyną, najwyższą prawdą jest to, że trzeba umieć się nimi cieszyć. Ja tam się cieszę! Zupa - mimo, że nie była brokułowa - smakowała bosko... Użycie czasu przeszłego nie jest przypadkowe - nie ma już po niej śladu. Swoją drogą - to ciekawe, że czuję "potrzebę warzyw" wtedy kiedy czuję się ciężka, zmęczona(...)wrzuć mięso do garnka z wywarem. Marchew umyj i pokrój w kostkę - wrzuć do wywaru i gotuj do czasu, aż marchewka będzie miękka. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości - zmiksuj zupę za pomocą blendera i dopraw szczyptą imbiru, pieprzu cayenne, pozostałym curry, a solą i świeżo mielonym pieprzem - według własnego uznania :) Smakuje pysznie ze świeżym estragonem lub kolendrą i bagietką z masłem
Gary Bez dnakrem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – krem z batatów – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem brokułowy krem Z pieczonego czosnku Przygotowanie : ok 60 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 3 duże główki czosnku – 2 ziemniaki – 700 ml bulionu z warzyw(...)lekkiego zrumienienia. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Do cebuli dodaj wyciśnięty pieczony czosnek, ziemniaki i wszystko zalej gorącym bulionem. Gotuj przez 10-12 minut aż ziemniaki zmiękną. Zblenduj teraz zupę aby była gładka. Zetrzyj ser Emmentaler na tarce i dodaj do niego mąkę ziemniaczaną. Ser dodaj do zblendowanej zupy i na niewielkim ogniu podgrzej do rozpuszczenia sera, dodaj śmietankę
nietylkopasta.plkrem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – krem z batatów – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem brokułowy krem Z pieczonego czosnku Przygotowanie : ok 60 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 3 duże główki czosnku – 2 ziemniaki – 700 ml bulionu z warzyw(...)lekkiego zrumienienia. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Do cebuli dodaj wyciśnięty pieczony czosnek, ziemniaki i wszystko zalej gorącym bulionem. Gotuj przez 10-12 minut aż ziemniaki zmiękną. Zblenduj teraz zupę aby była gładka. Zetrzyj ser Emmentaler na tarce i dodaj do niego mąkę ziemniaczaną. Ser dodaj do zblendowanej zupy i na niewielkim ogniu podgrzej do rozpuszczenia sera, dodaj śmietankę
nietylkopasta.pljajkiem z bloga Mirabelkowy blog 23. chińska zupa ze smażonym tofu na ostro z bloga Kuchnia z wyrakiem 24. krem brokułowy z bloga Clauditte Miss Cooking 25. indyjska zupa z czerwonej soczewicy z bloga Clauditte Miss Cooking Wszystkim uczestnikom chciałam serdecznie podziękować za udział. Przypominam także o drugiej, tym razem śniadaniowej, akcji, która
bastalena