zrazy zawijane - 109 przepisów (strona:2/8)

Zrazy wołowe 234

Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem do mięsa i doprawiamy solą i pieprzem. Każdy plaster (z jednej strony!) smarujemy musztardą i układamy na nim po kawałku ogórka, boczku i cebuli. Zrazy zawijamy, spinamy szpikulcem do mięsa lub obwiązujemy sznurkiem. Delikatnie posypujemy majerankiem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, obsmażamy zrazy z każdej strony. Wlewamy bulion, dodajemy

Oryginalny smak
Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej 203

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu  Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Już tak dawno nie robiłam zrazów zawijanych , że jak robiłam wczoraj zakupy u rzeźnika i trafiłam na ładny szeroki schab bez kości wiedziałam już co dziś   na obiad. Z jednym mam ostatnio problem- zrazy

Buniabaje w kuchni
Zrazy faszerowane z mięsa mielonego 171

z mięsa mielonego, podane z ziemniakami i tartymi burakami. W necie widziałam nazwę na tak przygotowane mięso – oszukane zrazy, które do złudzenia wyglądają jak wołowe zrazy zawijane , ja nawet farsz robię do nich taki sam jak do nadziania rolad wołowych: ogórek kiszony, cebula, boczek lub kiełbasę. Wszystkie składniki na farsz drobno siekam, aby nie przebijały delikatnych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
zrazy z karkówki... 197

porcje mało tłustej karkówki rozbić tłuczkiem na duże plastry, boczek wędzony, cebule, paprykę, pieczarki, ogórek kiszony pokroić na kawałki każdą rozbitą porcję karkówki posmarować musztardą, nałożyć nadzienie i ciasno zawijać zrazy, pospinać wykałaczkami na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wsypać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały i kucharka, wlać wodę

W Mojej Kuchni Lubię
Zrazy wołowe z pieczonymi ziemniaczkami i sosem chlebowym 162

Ziemniaki obrane obgotować 10-12minut,następnie posolić ,popieprzyć ,doprawić ulubionymi ziołami -u mnie pomidory suszone.Zapiec w piekarniku do zarumienienia. ........................................Zrazy zawijane wołowe    ................................ Składniki: kilka plastrów rostbefu wołowego , boczek parzony , ogórki kiszone ,cebula ,olej rzepakowy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie ...................................          Wykonanie : Plastry mięsa myjemy , rozbijamy cienko tłuczkiem(...)przygotowane mięso kładziemy kawałek cebuli, boczku parzonego i ogórka kiszonego.Każdy plaster mięsa składamy i zwijamy w ciasny rulon .Spinamy wykalaczką lub nitka Na patelni rozgrzewamy olej,ukladamy zrazy i smażymy, aż do zrumienienia.Podgrzamy wode w rondelku ,wkładamu zarumienione zrazy ,dodajemy 2-3 ziarenka ziela angielskiego ,1-2 liść laurowy i dusimy do miękkości Gotujemy na wolnym ogniu

w mojej kuchni
Zrazy wołowe – roladki śląskie 302

Zrazy wołowe , znane też jako roladki śląskie, rolady czy też zrazy zawijane to jedno z najbardziej charakterystycznych dań polskiej kuchni regionalnej. Na śląsku podawane kiedyś w niemal każdą niedzielę – u mnie także często je przygotowywano, choć pochodzę z zupełnie innego rejonu kraju. Smak roladek zawsze przywołuje mi na myśl rodzinne obiady u mamy i babci. Smakują(...)obawom młodych gospodyń i gospodarzy, wcale nietrudno je przygotować – gdy dokładnie rozbijemy mięso, nie będziemy mieć problemu ze zwijaniem – musimy uzbroić się tylko w cierpliwość podczas gotowania. Zrazy wołowe – roladki śląskie: 1 kg wołowiny zrazówki* (6 plastrów) 6 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej 6 szerokich lub 12 cienkich plastrów boczku 2 duże cebule 2 niewielkie ogórki kiszone

Poezja smaku
Zrazy zawijane z kaczki 190

Zrazy znana w Polsce od ponad 200 lat potrawa przyrządzana przeważnie z wołowiny. Mogą być również z baraniny lub cielęciny. Ja przygotowałam zrazy zawijane z kaczki . 4 kacze nogi, 1 -2 twarde gruszki, musztarda (u mnie francuska), tymianek do oprószenia mięsa, sól, 8 ziaren pieprzu czarnego, gałązka tymianku, mąka do oprószenia 200 ml mocnego bulionu drobiowego (najlepiej(...)roztłuc mięso na kotlety. Gruszki umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie plastry. Mięso smarować musztardą, układać na nim plasterki gruszki – dwie trzy warstwy. Zwinąć mięso, spiąć szpilkami do zrazów lub wykałaczkami. Oprószyć mąką. Obsmażyć na wcześniej wytopionym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Dodać pieprz, gałązkę tymianku, wlać bulion, pozostałe plasterki gruszki, przykryć. Wstawić

królestwo garów
Zrazy gryczane 199

życiem - Jednym słowem przynajmniej 3 razy w tygodniu była kasza . Jedynym plusem tego bylo to że była ona w różnych postaciach. Jednym z dan które jadłam bez problemów były zrazy z grzybami i z sosem grzybowym.  Właśnie takie tu opiszę    Składniki na 4 porcje 1/2 kl kaszy 10dkg grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być pieczarki) 1 duża(...)dodanie mąki i jajek mieszam i wyrabiam ciasto . Następnie rwę po kawalku formuje kulę i robie z niej placek na który nakładam farsz i zwijam Placek z farszem Zawijanie zraza Smażę z każdej strony po 3 minuty . Najlepiej podawać z sosem grzybowym

Eli Gotowanie
Sajgonki z czarną quinoą i żółtym sosem 144

Nigdy nie miałam talentu do zawijania zrazów, krokietów i  innych tego typu wynalazków, ale przymusowa dieta rozwija, cały czas się uczę. Miałam ochotę na sajgonki, a że wizyta w restauracji odpada (o czym każdy Celiak wie) musiałam sama podołać zadaniu. Wymyśliłam więc sajgonki z farszem z mielonej wołowiny, grzybków mun, czarnej quinoy, warzyw i bezglutenowego makaronu z fasoli(...)Arkusze papieru ryżowego moczymy pojedynczo w wodzie, a gdy są już elastyczne nakładamy na środek trochę farszu i zawijamy jak krokiety. Olej ryżowy wlewamy do garnka z grubym dnem, tak żeby je przykrywał na około 2 centymetry. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy sajgonki ze wszystkich stron na złoty kolor, wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z sosem

Quinoa Raz!
Suszone ogórki kiszone 145

Polski, byłam z siebie tak dumna, jakbym odkryła Amerykę. Dla nas suszone ogórki kiszone były wówczas prawdziwym rarytasem.  Okazały się nie tylko wspaniałym dodatkiem do zrazów, zawijanych, kaszy gryczanej, żurku czy białego barszczu. Kiedy mieliśmy gości dodawałam suszone ogórki kiszone także do niektórych curry, co wzbudzało niekłamany zachwyt naszych znajomych z Indii i Pakistanu. Suszone ogórki kiszone

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kaczka ze śliwkami 143

pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam. Do środka kaczki włożyć nadzienie, otwór spiąć wykałaczką (spinam metalową szpilką do zrazów zawijanych). Kaczkę oprószyć solą. Ułożyć kaczkę na blasze (brzuchem do góry) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec trzy godziny: po godzinie polać wytworzonym sosem; po dwóch godzinach kaczkę

królestwo garów
Roladki schabowe z szynką dojrzewająca, kozim serem i suszonymi pomidorami 209

środku aromatyczne pomidory, pyszna szynka i kremowy, kozi ser. To pyszne danie na rodzinny obiad. Podałam je z pęczakiem bo bardzo lubimy tę kaszę. To takie zrazy zawijane , ale z wieprzowiny, równie miękkie i smaczne. Schab wieprzowy to wdzięczne mięso na rolady - można w nim zamknąć pyszne nadzienie i duszą się szybciej niż te z wołowiny. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 204

Pasują do kotleta mielonego i zrazów zawijanych. Można je podawać na ciepło i na zimno, ugotowane lub surowe, zawierają mnóstwo witamin, są przy tym tanie, a nadal ich nie doceniamy. Jednym słowem - przypomnijmy sobie o buraczkach, bo.... burak to brzmi dumnie :) Składniki - proporcje dla dwojga dorosłych głodomorów 5 buraków średniej wielkości 1 czerwona cebula (można też użyć białej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Suszone ogórki kiszone - nie tylko dla emigrantów 323

firmy MPM Przygotowanie Ogórki osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Sposób krojenia ogórków zależy od tego do czego mają być przeznaczone. Jeśli chcemy ich użyć do zrazów zawijanych, wtedy lepiej przekroić je wzdłuż na 8 części. Ogórki przeznaczone na zupę kroję na plasterki o grubości około 2-4 milimetrów (po ususzeniu są niemal przezroczyste). Część ususzonych kiszonych ogórków mielę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepsze bitki wołowe 231

Dzisiaj danie z takiej umownej serii "smaki rodzinnego domu", w której pokazywałam już np. zrazy zawijane . Na pewno Wasze Mamy czy Babcie robiły takie i dobrze znacie ten smak. Delikatne, bardzo kruche mięso powinno rozpływać się w ustach a sos ma być aksamitny i zawiesisty. Nie trzeba wymyślnych składników ani wielu przypraw - tutaj w prostocie jest siła

Smaczna Pyza
Odkrywamy kalifornijskie wina 146

Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California 2013 Smażone piersi kurczaka z risotto z borowikami, truflami, pancetta i młodą cebulką. Backhouse Chardonnay, Sonoma 2012 Wente Chardonnay Livermore 2013 Zrazy zawijane z wołowiny, z pieczonymi bakłażanami i pieczonym pomidorkiem koktajlowym. Leaping Horse Merlot, California 2013 Gnarly Head Old Zin, Lodi 2012   Deser z czekolady Valhrona* Branzin Old Vine Zinfandel, Lodi

królestwo garów
Rolady wieprzowe. 259

Rolady czy inaczej zrazy zawijane przygotowuje się  przez zawinięcie farszu w kawałek mięsa. Tradycyjnie jest to wołowina, ale można spotkać też rolady robione z użyciem innego mięsa, ja najczęściej przygotowuję je z wieprzowiny lub drobiu.Jeśli chodzi o farsz to może być najróżniejszy zależnie od gustu, najczęściej to ogórek kiszony, boczek kawałek czerstwego chleba. Moje dzisiejsze rolady

Kuchnia Beaty
Rolady wieprzowe-2 170

fakt, że wielu z Was gotuje ze mną, to wielka radość z tworzenia tego bloga. Nie ma tu nic, czego nie wypróbowałam! Ponieważ rolady, czy jak kto woli zrazy zawijane to mięso, które zadowoli każde podniebienie - szukam inspiracji na nowe farsze- dziś kolejny przepis! SKŁADNIKI: 7 rozbitych plastrów schabu (grubość około 1cm.)  przyprawa do wieprzowiny ketchup  sól

Kuchnia Beaty
Zrazy ze schabu tradycyjne 250

Zrazy zawijane robię w kilku wersjach. Duszone w sosie z dużą ilością cebuli, grzybami, smarowane musztardą z całymi ziarnami gorczycy lub gładką. Zmieniają się też użyte przyprawy - raz jest majeranek innym razem nie itd. Wszystkie są bardzo smaczne. Ten przepis jest na najbardziej tradycyjną odmianę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zraziki wołowe w sosie pomidorowym z tymiankiem 190

przepisie  na takie w sosie własnym. Nie byłam pewna kruchości ligawy którą kupiłam bo to różnie bywa - wygląda super , a potem ,,guma". Postanowiłam nie ryzykować. Zamiast zrazów zawijanych zrobiłam małe zraziki , które wcześniej zamarynowałam, a potem dusiłam bez soli i doprawiłam nią dopiero na końcu. Nuta tymianku uzupełniła aromat. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni