ugotowane mięsa , dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu kolejną godzinę. Krok 11. Do bigosu wlewamy wino, doprawiamy do smaku solą, utłuczonym pieprzem oraz cukrem. Dusimy 10 minut. Podajemy z ziemniakami, świeżym pieczywem lub jako samodzielne danie. * Smak bigosu możemy również wzbogacić o inne ulubione zioła np.: majeranek czy suszony lubczyk. * zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać koncentrat pomidorowy
Moja Książka Kucharskasmaku. Można sos zaciągnąć gęstą, kwaśną śmietaną, ale i bez tego sos jest gęsty i smaczny. Można taki gulasz podać z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Ja podałam z tradycyjnymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym oraz marynowaną papryką
Kulinarne przemysleniałyżeczka sody oczyszczonej Pasternak kroimy w równą kostkę i gotujemy do miękkości (ok. 10 minut) w małej ilości wody. Następnie odcedzamy i ugniatamy na puree – tłuczkiem do ziemniaków lub przeciskając przez praskę. Zostawiamy do ostygnięcia. W dwóch naczyniach mieszamy osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodajemy pasternak, mieszamy, a następnie przekładamy do suchych składników i łączymy w jednolitą
Kucharzycajeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Piątek: PIECZONE PIEROGI Z PSTRĄGIEM Zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Artykuł Menu na tydzień: 4 szybkie dania
Niedzielny kucharzmieszamy, aby sos nie przywarł do dna. Z czym podać pulpeciki z indyka ? Oto kilka pomysłów na szybki obiad dla całej rodziny pulpeciki z indyka w sosie koperkowym, tłuczone ziemniaki i surówka z marchewki pulpeciki z indyka w sosie koperkowym z sałatą rzymską pulpeciki z indyka w sosie koperkowym z sałatką z jajek, pomidorów i rzodkiewek pulpeciki z indyka
Moja Książka Kucharskaprzepisach, z drugiej strony nowoczesne, które pozwalają nam eksperymentować w kuchni. Typowe tradycyjne, które pojawią się na stole w każdym domu są skażone pieczarki. Są idealne do mięsa, drobiu, ziemniaków, zapiekanek. Możemy je wykorzystać do wszystkiego, jedynie co nas ogranicza to nasza
Kulinarne pyszności Molkiposta. * * * Składniki na wielki gar zupy: kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) ok. 3 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki ćwiartka główki kapusty włoskiej garść liści laurowych i ziela angielskiego 3 łyżeczki soli szczypta czarnuszki i kozieradki eko-przyprawa do rosołu pieprz majeranek słoiczek koncentratu pomidorowego
Kawa z mlekiemoleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) i masła klarowanego (u mnie odmierzane twarde) lub dowolny inny tłuszcz do smażenia Jajka ugotowane na twardo obrać i podusić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodać 1 całe surowe jajko, łyżkę bułki tartej, pokrojony drobno szczypior, koperek oraz doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić, do połączenia składników. Masę dzielimy na mniej więcej
Smaczne Zdroweomlet francuski, którego podstawą są tylko jajka, woda i sól. Istnieją natomiast bardziej rozbudowane wersje tego prostego dania. I tak na przykład hiszpańska tortilla zawiera w sobie smażone ziemniaki a włoska frittata warzywa czy anchois. Tortillę uwielbiam i robię kiedy tylko mogę. Zawsze podaję ją polaną oliwa z oliwek i posypaną świeżo mielonym czarnym pieprzem. Tym razem postawiłam na prosty
mecooksSmacznego :) Jestem wielką miłośniczką kiełków i dodaję je niemal do wszystkich potraw. Począwszy od zwykłych kanapek, przez jajecznicę po sałatki. Kiełki dodaję nawet do zupy, czy posypuję nimi ziemniaki do drugiego dania zamiast koperku :) Czasem myślę, że jestem od nich uzależniona :) Do tej pory hodowałam kiełki " po staremu " w plastykowych pojemniczkach wyłożonych ligliną. Teraz mam dwie bardzo praktyczne kiełkownice
Kuchnia z widokiem na ogródswoim domu, ale co tam. Jak dla mnie jest on przepyszny, bardzo aromatyczny i idealny na jesienną słotę. Można podać go z ryżem, makaronem czy po prostu z ziemniakami - chociaż jak dla mnie ryż wygrywa. Składniki: 100 g szynki pokrojonej w paski 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1/2 niedużej dyni 1 łyżeczka pasty curry
Gotowanie z pasjącałość zalewamy śmietaną i gotujemy na średnim ogniu, co jakiś mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy świeżą posiekaną kolendrą. Podajemy z makaronem, kaszą, ziemniakami, pierożkami... Smacznego
bistro mamapółce ok. 1,5 godziny. W połowie przekręcam mięso na drugą stronę, 2 razy podczas pieczenia polewam sosem. Około pół godziny przed końcem wrzucam garść oliwek, mieszam. Podaję z ziemniakami, kaszami, ryżem lub makaronem oraz surówkami lub kapustą zasmażaną czy buraczkami na ciepło. SMACZNEGO
Zasmakuj KuchniZupa chociaż wydaje się letnia to spokojnie można ją jeść zimą. Nie posiada ziemniaków, ale ma dużo warzyw. Jest tutaj cukinia, papryka, fasolka szparagowa, kukurydza oraz papryczka chilli. Zupę podałam z makaronem spaghetti Arc Pol. Składniki: 1/2 op. makaronu spaghetti Arc Pol 1/2 cukinii zielonej 1/2 cukinii żółtej papryka czerwona papryka żółta papryczka chilli (ok 2 cm) kolba kukurydzy
Kuchnia w oparach