gości rodzinki Nagrzać piekarnik do 200 C, kurczaka umyć, osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, kurkumą, papryką ostrą i słodką. Dokładnie rozetrzeć przyprawy. W środku również natrzeć. Grzyby faszerowane ziemniakami – ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i ugnieść duczkiem. Dodać mleko, masło i posiekany koperek. Wymieszać. Od grzybów oderwać nóżki
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól dodatkowo 350 g jagód śmietana cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Przecisnąć przez praskę, dodać mąki, jajko i zagnieść ciasto (gdyby ciasto za bardzo się lepiło dosypać mąki). Z ciasta formuję wałek, kroję na mniejsze kawałki
magiczna kuchnia KasiSkładniki : 2 litry wody 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego płaska łyżeczka kozieradki pół główki czosnku przeciętego w poprzek 3 młode buraki kilka młodych ziemniaków młoda marchewka puszka drobnej fasoli lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 1 łyżka oliwy z oliwek klika gałązek tymianku 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa kroimy w talarki, ziemniaki
AZgotuj!Właściwie nie wiem czy ta nazwa nie jest profanacją tradycyjnego gzika z pyrami, czyli twarożku z ziemniakami. Nazwalam tę potrawę w taki sposób, bo nic innego nie przychodziło mi do głowy. Twarogu nie ma ani grama, jest za to naturalny jogurt. Proszę zatem nie krzyczeć na mnie w komentarzach czy mailach, dobrze? ;) Proponuję, abyście sami wymyślili nazwę dla tej potrawy(...)zmiksować blenderem. Dodać cebulę, posiekaną natkę pietruszki i płatki owsiane. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Podawać z ziemniakami. Najlepiej ugotowanymi w mundurkach i posypanymi koperkiem lub (i) szczypiorkiem. Ciekawa jestem kto z Was spróbuje tego dania? Klasyczne pyry z gzikiem pokazywałam Wam już i cały czas cieszą się
Codzienna kuchnia niecodziennacytryny lub zakwasem przygotowanym na biały barszcz. Mój ulubiony sposób serwowania tej zupy to zalanie nią ugotowanego na twardo jajka. Do towarzystwa natomiast, na oddzielnym talerzyku serwuję świeżo ugotowane ziemniaki. Nie utłuczone, niczym niedoprawione, ot okraszone zasmażką z boczku lub podgardla z cebulką a do tego posypane świeżym koperkiem. Pychota! Zupa bardzo smakuje dzieciom, jednak czasem nie odpowiada im konsystencja(...)liści. Nic prostszego, wystarczy zupę zmiksować. Można podać ją z grzankami lub podprażoną na patelni dynią lub słonecznikiem- pełna dowolność. Jeśli nie przepadacie za ziemniakami polecam jako dodatek przygotować smażony chleb obtoczony wcześniej w jajku. Szczawiowa to wdzięczny obiekt do kulinarnych nieśmiałych eksperymentów
PichceniomaniaTradycyjne placki ziemniaczane wzbogacone o kozi ser. Składniki 2 kg ziemniaków 2 czubate łyżki mąki 2 jajka kozi ser 2 średnie cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie Ziemniaki umyłem, obrałem a następnie starłem na drobnej tarce. Włożyłem na sito i lekko osączyłem. Dodałem mąkę, jajka, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w kostkę ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszałem
R'n'G Kitchenajpierw ogórki przed obieraniem dokładnie myjemy. Teraz za pomocą obieraka do ziemniaków obieramy je wzdłuż, czyli zaczynamy od jednego węższego końca kończąc na drugim. Za pomocą obieraka do ziemniaków szybko i cieniutko obierzemy nasze ogórki przeznaczone np. na mizerię lub do sałatek na zimę
Przepisy i porady kulinarneDo spaghetti najlepszy jest sos domowej roboty. Krótko mówiąc wiemy co jemy. Bez konserwantow, bez żadnych niepotrzebnych składników, którymi niestety nafaszerowane są gotowe sosy w słoiczkach
kuchnia doskipodudzi z kurczaka (bez skóry) 2 łyżki oleju 50 ml Madery 50 ml wytrawnego czerwonego wina 150 g krojonych pomidorów z puszki sok z 1/2 pomarańczy 250 g młodych ziemniaków 200 g zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki zielonych oliwek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz. Olej zlewamy, wlewamy(...)maderę, czerwone wino, zagotowujemy, dokładnie mieszamy z pomidorami, sokiem, ziemniakami ( pokrojone na większe kawałki) i fasolką, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Do sosu wkładamy kurczaka, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok. 40 min (od czasu do czasu mieszamy), pod koniec dodajemy zielone oliwki. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchendodatkowi koperku! W moim domu sprawdza się o każdej porze roku, bo zawsze mam jego zapasy. Cóż, uwielbiam taką zieleninkę... mięso na wywar 1 kalafior 4 średnie ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 pęczek koperku (w zależności od wielkości i upodobań) 50-100 ml śmietany sól, pieprz Ugotować(...)wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki,marchew, pietruszkę, selera). Całość gotować do miękkości. Około 10-15 minut przed końcem gotowania dodać oczyszczone różyczki kalafiora. Na końcu zupę połączyć ze śmietaną (wcześniej wymieszaną z odrobiną zimnej wody) i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku
Di gotujewłaśnie z kuchni norweskiej. Doskonale pasuje na ciepło jaki na zimno. Można podać z pieczywem, ale też i gotowanymi warzywami. Składniki 750 g surowych śledzi 200 g ugotowanych ziemniaków 1/2 l bulionu rybnego pół łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej tłuszcz do smażenia Przygotowanie Śledzie dokładnie oczyściłem, usunąłem ości i odfiletowałem. Umyłem, osuszyłem, dwukrotnie zmiksowałem(...)drugim razem dodałem ugotowane ziemniaki. Do masy dodałem mąkę ziemniaczaną i bulion, posoliłem, wymieszałem. Uformowałem podłużne frykadelki, usmażyłem z obu stron na gorącym tłuszczu. Podałem posypane krążkami smażonej cebuli. Polałem stopionym masłem
R'n'G Kitchenplacka po węgiersku, próbowałam odtworzyć ten smak. Wyszedł bardzo smaczny i bardzo sycący. Zachęcam do wypróbowania przepisu! :) Placek po węgiersku/zbójnicku Składniki: Placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko 5 czubatych łyżek mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dokładamy jajko, mąkę oraz sól
Smaki Natalii