Składniki 2 marchewki 1 cebula 1 mały seler pęczek pietruszki 1 ,5 pomidorów 1 kostka rosołowa 3 szklanki wody 3 średnie ziemniaki Wykonanie Marchew , seler i ziemniaki obieram i kroję w średnią kostkę , następnie do średniego garnka wkładam warzywa i zalewam wodą , około 3 szklanek , kotujemy
Mój Smakprzepis i wypróbowanie w domu . Składniki ( dla 4 osób ) 4 plastry karkówki 2 marchewki 2 pietruszki 1 pora ( biała część ) pół selera 6 ziemniaków średnich pęczek natki pietruszki 2 garście fasolki szparagowej pół szklanki śmietany 18% 1 kostka rosołowa Wykonanie Do garnka wkładam naszą karkówkę , następnie(...)mięsa dodaje wszystkie nasze warzywa , marchew , pietruszkę i seler , ścieram na tarce o małych oczkach , ziemniaki obieram i kroję w kostkę , natkę pietruszki siekam , porę kroję w cienkie plastry , oraz fasolkę szparagową myję oczyszczam i także dodaję . Jak mamy dodane wszystkie warzywa zalewam wszystko wodą tak aby woda przykryła nam wszystkie nasze składniki , wstawiamy na mały ogień
Mój Smakwłaśnie chodziło :-) W smaku jest bardzo delikatny, w taką pogodę uwielbiam zajadać się zupkami :-) Brokułowy krem Zielono mi ...czyli brokułowy krem z fetą Składniki: -1-2 ziemniaki -1-2 marchewek -1 pietruszka -1/2 selera -1 cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 brokuły -1,5 do 2 l bulionu -zioła (bazylia,szałwia, pietruszka zielona(...)pieprz , gałka muszkatołowa, imbir, czubryca, szczypta cukru - olej do smażenia Krem Brokułowy Wykonanie: Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i szklimy z odrobiną oleju. Do tego dodajemy pokrojone ziemniaki, pietruszkę , marchewkę i selera. Warzywa chwilkę smażymy na małym ogniu i zalewamy bulionem, gotujemy do uzyskania miękkości. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła wraz z ziołami (bazylią, szałwią zieloną pietruszką
Aromatyczne Podróżezupa. Składniki: skrzydełko z indyka 30-40 dkg małej fasoli jaś 2 marchewki kawałek selera "korzeń" gałązkę selera naciowego 1-2 małe pietruszki 3-5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 łyżeczki masła łyżka mąki ewentualnie kostka rosołowa ząbek czosnku świeża pietruszka przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi(...)angielskiego , ziarenka pieprzu ,odrobinę soli. Marchew pokroić w plasterki, selery i pietruszkę w większe kawałki. Dodać do skrzydełka i gotować do miękkości mięsa. W między czasie obrać ziemniaki i pokroić w grubszą kostkę , dodać do gotującej się zupy. Kiedy fasola będzie już ugotowana , odkładamy ok. 1/4 , a pozostałość wraz z wywarem spod niej dodajemy do gotującego się
Aromatyczne Podróżegulaszu i pieczeni. Potrzebna będzie też tarka z dużymi otworami do ścierania kluseczek do zupy. Kartoflanka z zacierkami źródło - Tradycyjna Kuchnia Kaszubska, Wiesława Niemiec 2 l . wody 1 kg ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 20 dag wędzonego boczku (wybrałam jak najchudszy) 1 cebula 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól pieprz (pominęłam) oraz: 1 porcja zacierek: 1 jajko (wielkość(...)minut. Ciasto powinno być zwarte, aby dobrze się ścierało na tarce. Przykryć miseczką i odstawić na 20-30 minut. Zupa: Zaczynamy od warzyw: Przygotować dużą miskę na warzywa. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą kostkę. Wrzucić do miski. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotować do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę
Posadzone i zjedzonezdjęcia ogródka warzywnego zrobione w zeszłym tygodniu :) Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 1 cebula 5 średnich pomidorów 1 cukinia 20 cm 1 marchewka 5 małych młodych ziemniaków 1 garść fasolki szparagowej 0,5 pęczka botwinki z małymi buraczkami 3 szkl. wody 2 łyżki oleju 5 łyżek kaszy jaglanej 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 1 łyżka szczypiorku(...)oleju, dodać pomidory bez skórki pokrojone na kawałki. Smażyć 5 minut. Dodać marchewkę startą na dużych oczkach, fasolkę pokrojoną na kawałki, buraczki i łodyżki od botwinki i młode ziemniaki ze skórką pokrojone w kostkę, wodę i sól do smaku. Wsypać też kaszę jaglaną. Gotować 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika. Liście botwinki pokroić na mniejsze części
Posadzone i zjedzoneTawerny witały mnie plakaty zwiastujące Weekend Kulinarny i przyjemny, ciemnozielony wystrój - w końcu z jakiegos powodu zwą ją Zieloną Tawerną ! 2015: Degustację rozpoczęłam od tradycyjnego żurku z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem . Rewelacyjnie doprawiony, aromatyczny, prawdziwy, jak od własnej babci :) 2015: Następnie si ę gnęłam po dorsza w sosie koperkowym z puree ziemniaczanym i kiszon ą kapustą . Świeża rybka, przyprawiona lekko(...)bardzo zadowolona mogąc porządnie si ę najeść po długim i wyczerpującym spacerze Nadmorskim Bulwarem . 2015: Na koniec si ę gnęłam po pyry ze śledziowym gzikiem . Duży ziemniak gotowany w mundurk u , nadziany b ył śledzikiem zatopionym z cebulk ą w śmietanie . Dobre to było! Jestem ogromn ą amatork ą śledzia, więc delektowałam się tym daniem z rozkoszą :) 2015: Podumowując
Grunt to przepis!Składniki: pieprz kolorowy ziarnisty Royal Brand 1 łyżka, pieprz czerwony ziarnisty Royal Brand 1 łyżka, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 6 łyżek, ziemniaki ugotowane 1 kg, kucharek 2 łyżeczki, cebula 1 sztuka, usmażone pieczarki 30 dag, kalafior 1/2 sztuki, koperek 1 pęczek, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 1,5 szklanki kolorowy pieprz, obrane ząbki czosnku, liść laurowy(...)łyżek oleju w moździerzu dobrze utrzeć do naczynia żaroodpornego wsypać ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w talarki, dodać pokrojoną cebulę i koperek, całą marynatę z moździerza i delikatnie zamieszać dodać na wierzch ugotowany kalafior i pieczarki w sosie śmietankowym z obiadu poprzedniego użyłam ser morski, ser żółty rozdrobnić w rozdrabniaczu, wymieszać ze śmietaną gęstą 18% i wlać na wierzch
W Mojej Kuchni LubięSmakerze , wiedzieliśmy ,że zjemy w weekend taki. No nie tylko niedzielnie, nawet w poniedziałek. Będzie odgrzewany i tym bardziej smaczny.<3 Składniki 3 buraki włoszczyzna 4 ziemniaki 3 pomidory 3/4 szklanki fasoli piękny jaś 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki koncentratu buraczanego 3/4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki 1 ząbek czosnku koperek sól pieprz(...)garnka, dodałem starte jarzyny, wlałem 6 szklanek wody. Posoliłem, gotowałem na małym ogniu. Pomidory pokroiłem, poddusiłem na maśle ( 1 łyżeczka ). Przetarłem na sitku, dodałem do do warzyw. Dodałem ziemniaki i kapustę, gotowałem do miękkości. Wyjąłem zieleninę. Dodałem fasolę, cukier, pieprz i oba koncentraty. Śmietanę wymieszaną z mąką zaprawiłem kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlałem do zupy, zagotowałem, mieszając. Dodałem roztarty czosnek
R'n'G KitchenDziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz
kuchnia doskiI powracamy do przetworów. Tym razem marynowana papryka z miodem. Jadłam paprykę w różnych zalewach, ale zdecydowanie ta z dodatkiem miodu smakuje mi najbardziej. Tej samej
kuchnia doskiOstatnio były tylko przetwory, więc dzisiaj dla odmiany chcialam zaproponować pyszną rybkę w warzywach. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 4 filety
kuchnia doskiZAPIEKANE MŁODE ZIEMNIACZKI z natką pietruszki i parmezanem są prostym... Artykuł ZAPIEKANE MŁODE ZIEMNIACZKI Z PIECZARKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEJak już wielokrotnie wspominałam uwielbiam buraki, dlatego właśnie nie może ich zabraknąć w słoiczkach na zimę :) Gorąco polecam sałatkę z buraczków z papryką. Idealny dodatek do
kuchnia doskiŻałuję tylko że kilku suszonych grzybków nie wrzuciłam do gotującej się zupy. Nadałaby jej jeszcze lepszego aromatu. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowo- warzywnego 2 marchewki 2 średniej wielkości ziemniaki 400g świeżych prawdziwków 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 70ml słodkiej 30% śmietanki 100g makaronu np. kokardka sól, pieprz do smaku pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Prawdziwki obieramy, myjemy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy odrobinkę soli i gotujemy do miękkości. Ziemniaki i marchew gotujemy w bulionie (może być z dnia wcześniejszego). Cebulę rumienimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Przekładamy do garnka z bulionem. Wyciągamy marchew, a całą resztę miksujemy. Ugotowane grzyby wraz z wywarem przekładamy do zupy, dodajemy marchew, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany al dente
Kuchnia w czekoladzie