lubię wyrzucać ziemniaków, które zostały po obiedzie, więc trzeba je wykorzystać. Tym razem zrobiłam kotlety z ziemniaków z dodatkiem sera i pieczarek, które mi bardzo smakowały. Oczywiście można ugotować specjalnie ziemniaki lub zrobić z mniejszej ilości ziemniaków. Składniki: (13 sztuk) 800 g ugotowanych ziemniaków 100 g żółtego sera 8 średnich pieczarek 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej
talerz przyjemnościCzy są tu fani ziemniaków, kartofli czy pyrek? Jeśli tak to znaleźliście coś lepszego niż babka ziemniaczana czy proste ziemniaczki pieczone solo. A jeśli za ziemniaki
wegetalerzeKulki ziemniaczano-twarogowe... Miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz. W smaku przypominające farsz do pierogów ruskich. Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 1 kg ziemniaków; 250 g twarogu (u mnie chudy); Sól; Pieprz Słodka papryka w proszku. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę
Gospodyni Miejskarazu na następny dzień, by dobrze się schodził w lodówce. Można go podawać z jajkiem (jak tradycyjny chłodnik), można z dodatkiem fety, orzechów włoskich, można także z ziemniakami (jako lekki obiad), ale również sam. Każda wersja jest przepyszna. Rodzinka zgodnie orzekła, że smakuje im nawet bardziej, niż chłodnik litewski, który królował u nas od lat... Taka mała zmiana zawsze mile(...)Schłodzić kilka godzin w lodówce. Podawać posypane pokrojonym jajkiem i/lub prażonym słonecznikiem. Lub pokruszoną fetą i posypane koperkiem (moja ulubiona wersja), lub/i rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Świetnie smakuje podawany z ziemniakami podsmażonymi z cebulką i boczkiem (dałam duża cebulę i 80g wędzonego boczku, kilka łyżek oleju kokosowego i masło klarowane). Do podsmażonej cebuli z boczkiem dodałam świeżo ugotowane ziemniaki i chwilkę
Smaczne Zdrowewiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie? To może skorzystacie z mojej propozycji? :) Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli, u mnie w kształcie trójkątów, ale Wy możecie wyczarować każdy inny wzór, bo ciasto bardzo dobrze się formuje. Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki. Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja(...)świętowania ze znajomymi, to zapewne te placuszki pojawią się na stole :))) Polecam, są fantastyczne! Placki: * ugotowane ziemniaki- 500 g * mąka ryżowa- 2/3 szklanki (lub każda inna mąka)* * ser żółty- pół szklanki startego (u mnie gouda) * świeża bazylia- spora garść * pieprz, sól * masło klarowane do smażenia Sos tzatziki: * ogórek średniej wielkości- 1 szt. * jogurt naturalny- 3 czubate łyżki * czosnek
Kraina Miodem Płynącaalbo lordy. Jakie kombinacje smakowe można stworzyć na ich bazie? Sprawdź kilka inspiracji na pyszne połączenia! Zapiekanka ziemniaczana z wędliną Plasterki ziemniaków z kawałkami kiełbasy, szynki albo boczku to bardzo popularne i proste składniki, z których przygotujesz pyszny obiad. Jednak dzięki doborowi odpowiednich dodatków sprawisz, że zapiekanka ziemniaczana stanie się jednocześnie daniem bardzo efektownym. Wystarczy, że zwykłą szynkę zamienisz(...)mięsem W chłodne dni, zwłaszcza jesienne i zimowe, dobrze sprawdzi się zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, z dodatkiem pomidorów, cebuli albo papryki. Do mięsa mielonego najlepiej będą pasować ziemniaki w formie purée. W ten sposób przygotujesz słynną angielską zapiekankę pasterską lub indyjską zapiekankę z mielonej jagnięciny, doprawioną curry oraz świeżą kolendrą. Do pieczonych ziemniaków rewelacyjnie pasuje kurczak – wystarczy tylko dodatek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szybko, bowiem w minimalizmie siła! Tym razem bardzo proste klopsiki z kalafiora i marchewki z indyjską mocą przypraw. Danie można podawać jako przystawkę albo połączyć z ryżem lub ziemniakami jako pełnoprawny obiad. Zapraszamy do tworzenia :) Indyjskie klopsiki z kalafiora i marchewki Przepis na 12-15 klopsików Potrzebujemy: 4-5 dużych różyczek świeżego kalafiora 1 dużą lub dwie
Bananowe PoleNa młode ziemniaki czeka chyba każdy. Od razu mam dzieciństwo przed oczami i obraz, jak z mamą idę na ogród i motyczką podkopujemy krzaczki, może gdzieś
bistro mamaSezon na młodą kapustę trwa, więc dziś wersja obiadowa z pulpetami. Ten obiad bardzo nam smakował z dodatkiem młodych ziemniaków. Polecam szczególnie na niedzielny obiad bo naprawdę szybko się robi! Składniki: 2 cebule 1 średnia główka młodej kapusty 4 nieduże marchewki 3 łyżeczki siekanego koperku 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 600 g mielonego mięsa(...)odrobinę wody i całość dusić ok 20 minut. Na koniec dodać pokrojony koperek, ewentualnie doprawić do smaku, lekko wymieszać i dusić jeszcze 2 minutki. 5. Podawać np. z młodymi ziemniakami i szklanką kefiru. Smacznego!!! Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki i Moje Walijskie Pichcenie
Kuchnia domowa Anizamieściłam oczywiście wszystkie te przepisy są w wersji do druku. Jak na pewno zauważycie, część produktów się powtarza, część jest gotowanych na zaś, aby maksymalnie zoptymalizować i uprościć przygotowanie obiadów. Drukujcie przepisy, gotujcie i przede wszystkim dajcie mi znać, co sądzicie! To pierwszy odcinek cyklu, więc wszystkie Wasze uwagi będę brać na klatę :) Czekam również na Wasze sugestie, jakie(...)resztek (lub pieczarkami i papryką) Na początek tygodnia polecam Wam frittatę, do której możecie wrzucić produkty, które zalegają Wam w lodówce. Nadają się tu wszelkie resztki warzyw, gotowane ziemniaki pozostałe z obiadu, sery i wędliny. W mojej wylądowały pieczarki, papryka, cebula, łodyżki natki pietruszki(listki zużyłam do kaszotto z piątku) i łodyga brokuła (z różyczek robiłam wcześniej nadzienie do naleśników
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam wszystko co zrobione jest z ziemniaków.Ty bardziej,gdy są zapiekane.Za zapiekanka spodoba się każdemu,kto podziela moje zamiłowanie,lubi szybką i ekonomiczną kuchnię. Składniki
Wielki apetytrodziny, które nie wyobrażają sobie tygodnia bez tego przysmaku na stole. Delikatne, mięciutkie kluseczki polane ulubionym sosem np. pieczeniowym albo grzybowym są fantastycznym pomysłem na tani i smaczny obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – ok. 500 g ( absolutnie nie mogą to być młode ziemniaczki ) * mąka ziemniaczana – ok. 100 – 150 g * duże jajko – 1 szt * masło – 1 łyżeczka
Ostra na Słodkorodziny, które nie wyobrażają sobie tygodnia bez tego przysmaku na stole. Delikatne, mięciutkie kluseczki polane ulubionym sosem np. pieczeniowym albo grzybowym są fantastycznym pomysłem na tani i smaczny obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – ok. 500 g ( absolutnie nie mogą to być młode ziemniaczki ) * mąka ziemniaczana – ok. 100 – 150 g * duże jajko – 1 szt * masło – 1 łyżeczka
Ostra na SłodkoZrobiłam kluski śląskie w dokładnie taki sposób, jak robiła kiedyś moja babcia. Podzieliłam ugotowane ziemniaki na cztery części – jedną wyjęłam, uzupełniłam mąką i wsadziłam z powrotem wyjętą część. Dodałam jajko i sól. Króciutko wyrobiłam, ukształtowałam kluski, ugotowałam… i? I kluski śląskie wyszły idealnie! Były miękkie, delikatne i ani trochę ciągnące czy gumowate. Nie rozpadały się podczas gotowania. Cały(...)Kluski i sos to zawsze świetna sprawa – takie danie każdemu kojarzy się z najsmaczniejszymi obiadami u babci. Jeśli lubicie kluski śląskie, zachęcam Was do przygotowywania ich samodzielnie – te kupne w niczym nie przypominają mięciutkich, domowych kluseczek. Pamiętajcie tylko o kupnie odpowiednich ziemniaków – koniecznie musza być mączyste (typ C) – zawierają dużo skrobi, dzięki czemu nie potrzebują wiele
Poezja smakunagle bach! 3 daniowy obiad z rewelacyjnym deserem pojawia się na stole (te skrzaty muszą być na usługach w jej kuchni). <Niestety zdjęcia mięsa nie są zbyt piękne, ale uwierzcie mi warto!> Składniki: mięso schabowe (u mnie 4 plastry - kotlety) śmietanka 30% zupa cebulowa (taka w proszku) cebulka prażona Skworcu ziemniaki brukselka przyprawa do ziemniaków kilka łodyżek rozmarynu
Brzuszki Łakomczuszkijest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry podana z ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno na kanapkach pokrojona w cienkie plastry. Pieczeń rzymską można upiec w foremce lub bez, szczelnie zawiniętą w folię aluminiową. Polecam jednak pieczenie w keksówce, gdyż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędałam mieloną łopatkę wieprzową) 3 ząbki czosnku 2 jajka zioła prowansalskie, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (można wykorzystać ziemniaki pozostałe z wczorajszego obiadu). Przepuszczamy je przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Ziemniaki mieszamy z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkami. Dodajmy przyprawy do smaku i mieszamy
e-PrzepisyKulinarne