ziemniak - 9653 przepisów (strona:133/644)

Sałatka jarzynowa 200

skorzysta z tego przepisu. Na sałatkę jarzynową przecież przepisu nie trzeba. Najczęściej przygotowuje się ją na oko, jarzyny kroi się tak, jak lubią domownicy. Niektóre składniki można pominąć (np. ziemniaki, groszek), niektóre dodać (kukurydzę, pora, ogórki konserwowe zamiast kiszonych). Przepis jednak dodaję i robię to celowo przed Wielkanocą, bo świątecznego śniadania bez niej sobie nie wyobrażam! Sałatkę przygotowuję(...)pierwsze takie święta :) Tylko sałatkę zrobię i żurek ugotuję. I mam nadzieję, że prognoza pogody się sprawdzi :) Zdrowych, pogodnych i smacznych Świąt!   Składniki: 3 średnie marchewki 2 ziemniaki 1 średnia pietruszka, korzeń 1/2 średniego selera korzeniowego 3 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego (400 g) 5 ogórków kiszonych  1 średnia cebula 2-4 łyżki majonezu sól, pieprz

bistro mama
Bezglutenowy makaron z wegańskim sosem serowym i brokułami 219

tutaj -penne. Sam sos serowy idealnie nada się również do nachiosów czy do zapiekanek serowych. Spróbujcie!  Składniki (na 4-5 porcji): - 75g nerkowców  - 1 duży ziemniak (lub 2 średnie) - 1 średniej wielkości marchewka - 1 cebula - 3-4 ząbki czosnku - odrobina papryczki habanero (opcjonalnie wg smaku) - 5 łyżek płatków drożdżowych (bezglutenowych) - 1/4-1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz(...)smaku, papryka ostra - 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy - brokuł ugotowany  na parze (połówka mniejszej główki) - makaron (bezglutenowy) Nerkowce zalać ciepłą wodą i odstawić. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać wodą (tak aby zakrywały warzywa) i ugotować do miękkości. Przecedzić (nie wylewając wody - przyda się do sosu). Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć z czosnkiem

CookYourself
Tort ziemniaczany 199

smaku, niezbyt drogi obiad mamy gotowy :) Przepis pochodzi ze strony gotowaniecieszy.blox.pl Czas przygotowania: 20 minut plus czas pieczenia Ilość porcji: tortownica o średnicy 22 cm Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 4 jajka 500g pieczarek 100g wędzonego boczku w plasterkach 100g żółtego sera 2 cebule Pęczek natki pietruszki Masło Odrobina bułki tartej Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, gałka(...)muszkatołowa. Dodatki: jogurt naturalny lub śmietana 12%, rzeżucha lub inny zielony dodatek Ugotowane ziemniaki rozbijamy na gładkie puree. Cebule kroimy w dowolny kształt w zależności od upodobań. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną masła i obsmażamy cebulę na złoty kolor. W między czasie boczek kroimy na mniejsze części. Dorzucamy do cebuli i smażymy. Pieczarki czyścimy dokładnie i kroimy na półplasterki. Boczek

Kolizje Smaków
Baba drożdżowa z ziemniakami. 198

warzywa nadają się świetnie do słodkich wypieków wiadomo od dawna . Marchew , dynia , buraki , cukinia a nawet nasze poczciwe ziemniaki znajdują swoje miejsce w deserach. I właśnie z tymi ostatnimi upiekłam dziś drożdżową babę. Ziemniaki po upieczeniu nie są wyczuwalne , a nadają babce odpowiedniej wilgotności . dzięki temu dłużej pozostaje świeża. Składniki : 200 g rozgniecionych na purre ziemniaków (ok 3- 4 średniej

Malinowa Kawiarenka
Kaczka na czerwonej kapuście 246

świeżego rozmarynu. Będzie więc lekko słodko, a właściwie słodko-kwaśno – to akurat bardzo dobre towarzystwo dla kaczki. Ja osobiście mam w zwyczaju podawać tę potrawę uzupełnioną dodatkowo o pieczone ziemniaki , z, a jakże, rozmarynem. W gruncie rzeczy to proste do przygotowania danie z niewyszukanych składników. Wymaga nieco cierpliwości, gdyż kapusta dusi się w granicach półtorej godziny, jednak w tym czasie(...)czerwonej kapusty 500ml soku pomarańczowego 1 łyżka octu 8 łyżeczek cukru sól czarny pieprz świeżo mielony 2-3 gałązki świeżego rozmarynu kilka łyżek oliwy Do podania pieczone ziemniaki z rozmarynem Instrukcje Z kapusty usuwamy twardy głąb i ewentualnie zewnętrzne liście. Kroimy w niezbyt szerokie paski. Następnie wkładamy do głębokiej patelni lub garnka z nieprzywierającą powłoką. Do kapusty dolewamy połowę soku

Kulinarna Pokusa
Oczyszczająca sałatka z buraków i fasoli 390

bakteryjnych i wirusowych. Działa wykrztuśnie. Tak więc, zachęcam Was do włączenia buraków do diety, np. w postaci takich surówek, bądź w postaci soku. Składniki: - 2 surowe buraki - 2 duże ziemniaki - 4 kiszone ogórki - 1 puszka białej fasoli )ok. 240g po odsączeniu) - 1 łyżka majonezu zwykłego, z serka wiejskiego lub sojowego o obniżonej zawartości tłuszczu - 1 łyżka jogurtu naturalnego lub sojowego(...)łyżeczki musztardy - sól, pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Buraki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (najlepiej w lateksowych rękawiczkach!). Ugotowane ziemniaki i ogórki również kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy odsączoną fasolę, majonez, jogurt, musztardę i porządnie mieszamy. Doprawiamy wedle uznania. Smacznego

Be Fit Be Strong
Zrazy wołowe 340

kolor zrazów, ale przede wszystkim utrwala ich kształt i „zamyka” przed ucieczką soków. Różne są szkoły i upodobania jeśli chodzi o podanie zrazów. Do najpopularniejszych dodatków należą m.in. gotowane ziemniaki i kopytka . Zwykle podaje się je również z sosem z duszenia, którego może być więcej lub mniej. Wg przepisu poniżej – raczej mniej, ale jeśli ktoś woli inaczej, to trzeba(...)łyżki octu 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sos 250g marchewki 150g korzenia selera 2-3 gałązki natki pietruszki 250 ml rozcieńczonego bulionu (najlepiej wołowego) Do podania gotowane ziemniaki kopytka Instrukcje Jeśli wołowina jest w kawałku, należy ostrożnie pokroić ją bardzo ostrym nożem na plastry o grubości ok. 4-5mm. Następnie rozbijamy je dokładnie tłuczkiem na grubość

Kulinarna Pokusa
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 189

kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym (6-8 porcji) Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę ¼-½ kapusty, posiekanej 100 ml mleka 50 g masła 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżeczki oleju roślinnego 350-400 g kiełbasek wieprzowych Konspol 2 średnie cebule, pokrojone(...)grube plastry 2-3 gałązki tymianku, plus do podania 400 g grzybów, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 400 ml czerwonego wina, wytrawnego 300 ml bulionu wołowego Przygotowanie: Włóż ziemniaki do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć

karmelowy
Pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami 229

Pomysł na zdrowe, w miarę szybkie do przygotowania i smaczne danie obiadowe – pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami. Pycha! Ostatnio przygotowując pstrąga podałam go z brokułem, kalafiorem i marchewką (przepis macie tutaj ), a dzisiaj postanowiłam zaszaleć z innymi warzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami  1-2 pomidory 1/2 cukinii sól(...)wypatroszyć, pozbawić łusek, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Za pomocą noża naciąć jeden bok ryby. Na sam koniec pstrąga skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Pomidora umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cukinię umyć i pokroić w cienkie talarki. Rybę przełożyć na blaszkę do pieczenia

Ugotować
Kotlety ziemniaczane 224

Składniki : (7 kotletów) 585g obranych ziemniaków (6 sztuk), 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 jajko, 30g startego sera żółtego, 1-2 garście natki pietruszki, 1 większa łyżka mąki pszennej, bułka tarta, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce masła(...)podsmażeniu odłożyć do ostygnięcia. Ostygnięte ziemniaki zmielić przez maszynkę, dodać do nich ostygniętą cebulę, starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać wszystkie składniki razem, formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, z obu stron. Smacznego

W kuchni u Moniki
Zupa z wędzonym łososiem 165

robię! Wymyśliłam sobie zupę. Bardzo prostą, ale smaczną. Z dodatkiem wędzonego łososia i całą górą koperku. Baza do zupy była prosta, bo przecież wystarczy tylko warzywny wywar, ugotowany ziemniak, marchewka i zupa prawie gotowa. I kiedy już zupa była niemal skończona, przypomniałam sobie, że nie mam tego koperku, który miał być dopełnieniem całości!  Ale moment, moment, mam przecież mrożony(...)albo "zupa koperkowa z wędzonym łososiem", ale patrząc na zdjęcia niech po prostu zostanie "zupa z wędzonym łososiem" :) Składniki: 100 g wędzonego łososia w plastrach  2-3 średnie ziemniaki 1 marchewka  1,5 l wywaru z jarzyn (przygotowuję na bazie domowej kostki rosołowej ) 150 ml śmietanki 30%  1 łyżeczka masła posiekany świeży koperek (ew. nać pietruszki

bistro mama
Zupa krem z kopru włoskiego (fenkułu) z jabłkiem 206

porcje: - 1l bulionu (1l wody + dwie czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 fenkuł (koper włoski) - 1 por - 2 cebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona) - 2 ziemniaki - 2 małe jabłka - 2 pietruszki - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - 1 łyżeczka kurkumy *opcjonalnie: czarny sezam do posypania W garnku na oleju szklimy pokrojoną w piórka(...)czasie odcinamy nać fenkułu (możemy z niej oderwać koperek, by później udekorować nim zupę) i obieramy z zewnętrznej warstwy. Przecinamy koper włoski na pół i kroimy w plastry. Ziemniaki, jabłka i pietruszki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy wraz z fenkułem do cebuli i pora. Smażymy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem i dosypujemy suszone zioła z kurkumą. Gotujemy

Be Fit Be Strong
Zapiekanka rybna z dorsza i czerniaka z szyjkami rakowymi, ziemniakami i jajkiej pod beszamelem 167

jednobrytfankowych :) Zapiekanka pasuje tu idealnie :) ZAPIEKANKA RYBNA Składniki: - około 400-500 gramów dowolnej ryby (u mnie dorsz i czerniak) - 100 gramów szyjek rakowych (opcjonalnie) - 4 jajka - 2-3 duże ziemniaki - 1 cebula - 75 gramów masła (+ tłuszcz do smażenia ryby) - 50 gramów mąki - 650 mililitrów mleka - 150 gramów żółtego sera - zioła prowansalskie - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo(...)ziemniaki w mundurkach. Cebulę siekamy drobno, rybę kroimy w grubszą kostkę. Podsmażamy najpierw cebulę, później dodajemy do niej rybę i szyjki. Na 75 gramach masła smażymy 50 gramów mąki - robimy zasmażkę. Powinno trwać to około dwóch minut, żeby mąka nie była surowa i ładnie się spieniła. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i powoli dolewamy do niego mleko, cały czas mieszając

Życie zamknięte w smaku
Lekko pikantna zupa krem z dyni z mlekiem migdałowym (wegańska) 167

posmakiem? Przepis na spore 2 lub 3 porcje. Składniki: - 400-500g puree z dyni - 250ml wody - 250ml mleka migdałowego - 2 cebule (u mnie zwykła i czerwona) - 1 spory ziemniak lub 2 mniejsze - 2 łyżki bulionu (u mnie 2 łyżki wody + łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka przyprawy curry - 1 łyżeczka papryki ostrej lub 1 świeża(...)mała, ostra papryczka - 0,5 łyżeczki imbiru - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka, ziemniaka kroimy w cienkie plastry. W garnku na 2 łyżkach bulionu dusimy cebulę wraz z czosnkiem do miękkości. Zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy przyprawy, plastry ziemniaka, puree z dyni i mieszamy. Gotujemy 15-20 minut i miksujemy na gładki krem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Krem selerowo-ziemniaczany 157

Krem selerowo-ziemniaczany to pomysł na gęsty, sycący i wegetariański obiad. Jeżeli jesteście mięsolubami to krem przed podaniem posypcie usmażonym, wędzonym boczkiem. Składniki: 1 duży seler (korzeń) 4 większe ziemniaki 1,5 l wywaru warzywnego 1 szalotka (lub 1 mała cebula) 100 ml śmietany 30% gałka muszkatołowa papryka ostra sól, pieprz oliwa z oliwek do podania boczek wędzony posiekana zielona(...)pietruszka Szalotkę pokroić w kostkę. Ziemniaki i seler obrać oraz pokroić w kostkę. Na dno garnka wylać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć cebulę. Następnie wlać bulion warzywny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy bulion będzie gorący – to dodać pokrojone ziemniaki oraz selera. Zupę gotować na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie – zupę ostudzić. Na sam koniec dodać

Ugotować