Dobrze jest zacząć zdrowo dzień. Kiedy poranki zaczynają być chłodne mój organizm domaga się czegoś na ciepło. W lecie codziennie kręcę na śniadanie pyszne zdrowe koktajle , mogłabym pić je cały dzień. Natomiast kiedy poranek jest rześki i mokry kombinuję i tworzę śniadania na ciepło, może to być owsianka z owocami, może to być miseczka 5-ciu kasz z białym serem(...)etap pomijam) siekamy na drobno i dodajemy do cebuli z czosnkiem i dusimy pod przykryciem kilka minut do miękkości, aż zaczną się rozpadać. Dodajemy posiekane zioła i część zielonej pietruszki. Odkrywamy patelnię aby sos lekko odparował. Gdy sos będzie lekko gęsty robimy miejsce na środku patelni poprzez rozsunięcie sosu na boki i w sam środek wbijamy jajka. Zmniejszamy moc palnika
Naturalna Kuchniaskład bez zbędnych dodatków sprężysta konsystencja po ugotowaniu makaron nie zawiera jajek – nadaje się dla wegan, osób z nietolerancją i alergią kilka smaków do wyboru: groch, groszek zielony, soczewica czerwona, ciecierzyca i biała fasola pozwala wzbogacić dietę w warzywa duża zawartość błonnika duża zawartość folianów i potasu, inne składniki także są na przyzwoitym poziomie (w tabelce poniżej macie(...)posiłków – po pierwsze stanowią skondensowane źródło energii, które syci na bardzo krótko i dodatkowo napędza apetyt, po drugie zawierają mniej błonnika, witamin i składników mineralnych w porównaniu z koktajlami czy całymi owocami. Dla mnie to produkt z kategorii „do czasu do czasu”, dla urozmaicenia. Artykuł Zakupy dietetyka – oceniamy produkty #1 pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom nieskład bez zbędnych dodatków sprężysta konsystencja po ugotowaniu makaron nie zawiera jajek – nadaje się dla wegan, osób z nietolerancją i alergią kilka smaków do wyboru: groch, groszek zielony, soczewica czerwona, ciecierzyca i biała fasola pozwala wzbogacić dietę w warzywa duża zawartość błonnika duża zawartość folianów i potasu, inne składniki także są na przyzwoitym poziomie (w tabelce poniżej macie(...)posiłków – po pierwsze stanowią skondensowane źródło energii, które syci na bardzo krótko i dodatkowo napędza apetyt, po drugie zawierają mniej błonnika, witamin i składników mineralnych w porównaniu z koktajlami czy całymi owocami. Dla mnie to produkt z kategorii „do czasu do czasu”, dla urozmaicenia. Artykuł Zakupy dietetyka – oceniamy produkty #1 pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom nielimeta kwaśna inaczej limonka (Citrus aurantifolia) to roślina z gatunku lima, rodzaj cytrusów. Limonki to niewielkie, wiecznie zielone drzewa osiągające wysokość 5 metrów. To krzewy cytrusowe o pędach pokrytych kolcami i niewielkich owocach średnicy 3-5 cm, o cienkiej, zielonej, żółtawo-zielonej lub żółtej skórce. W smaku limonka jest bardzo aromatyczna, kwaśniejsza od cytryny, nieco mniej soczysta. Składniki odżywcze obecne(...)produktem w kuchni. Przepisy na limonkę: Orzeźwiające lody na patyku mojito Orzeźwiająca lemoniada agrestowa z limonką Espresso Tonic – esencja kawy z gorzkim tonikiem Idealnie nadają się do przygotowania: napojów, koktajli, drinków, świeżych, orzeźwiających soków, do przygotowania gęstych sosów, używanych w kuchni indyjskiej, są składnikiem niektórych marynat, skórka z limonki znajduje zastosowanie w przygotowaniu orientalnych potraw zwłaszcza przepisach kuchni chińskiej, indyjskiej
ProstePesto.plpowodzeniem można uprawiać nie tylko w ogrodzie ale również w warunkach domowych np. w namiocie do uprawy typu growbox. Szczaw zielony Wzmianki na temat tej rośliny występowały do XVIII wieku w literaturze jamajskiej. W tej chwili szczaw zielony jest powszechnie spotykany na łąkach w Europie i Azji Środkowej. W smaku przypomina kiwi lub kwaśne poziomki. To świetny dodatek do sałatek(...)łagodny, podobny do szpinaku smak zielonej boćwiny i jest bardzo pożywna. Dlatego czerwoną boćwinę można wykorzystać do stworzenia bardziej estetycznych i kolorowych sałatek. Ta roślina wręcz kipi witaminą C, a także dostarcza witaminę A, E, wapń, magnez i potas. Boćwina ma więcej związków bioaktywnych i 9 razy wyższą aktywność przeciwutleniającą niż boćwina zielona. Shungiku Shungiku to bardzo popularna roślina
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kawa mrożona z kostek – idealna na upały. I kilka słów o… Czy u Was też jest tak gorąco? W takie słoneczne, letnie dni najlepiej
Słodkie okruszkiopisujący wrażenia z użytkowania mojej nowej zabawki WYCISKARKA KONTRA SOKOWIRÓWKA Zanim przejdę do recenzji, muszę wyjaśnić jedną istotną kwestię. Kiedyś pisałam na temat wad i zalet soków oraz koktajli ( link do wpisu ). Wyjaśniłam tam także różnice pomiędzy wyciskarką a sokowirówką: Pierwsze urządzenie miażdży warzywo, przeciskając je przez sito. Dzięki temu jest w stanie zachować maksimum substancji odżywczych. Sokowirówka natomiast(...)rozrzedzania soków, o czym w dalszej części wpisu. Z CZEGO WYCISKAĆ SOKI W ARTNICO SX-90? Możemy robić soki w sumie prawie ze wszystkiego, w tym: ziół i zielonych warzyw liściastych (i te Wam najbardziej polecam), typu szpinak, jarmuż, pietruszka, mięta twardych warzyw i owoców typu marchewka czy burak ogórków, kopru włoskiego, pomidorów, selera naciowego większości owoców , np. z pomarańczy
Powiedz dietom nietemu. Europejczycy poznali awokado dopiero po podboju Nowego Świata. Owoc szybko zyskiwał na popularności, by stać się częścią jadłospisu. Na większą skalę, zaczęto uprawiać te wiecznie zielone drzewa, na początku XX wieku w USA, szczególnie w subtropikalnym klimacie Kalifornii. Największym producentem awokado jest Meksyk i Chile. Drzewa smaczliwki rosną w RPA, Ameryce Północnej i Południowej, w Azji południowo-wschodniej. Dzięki(...)kolor świeżego owocu. Awokado to odżywczy owoc, który można jeść na słodko i ostro (jest delikatne, orzechowe, łagodne, maślane) w połączeniu z dodatkami wzbogaca smak. Możemy dodawać je do koktajli, delikatnych sałatek, wegańskich potraw, farszy, past, makaronów, zup w postaci kremów, podawać z pieczywem, można łączyć z przyprawami. Smakuje jako dodatek z jajkiem, wędzonym łososiem, szynką parmeńską, warzywami. Dojrzały owoc
ProstePesto.plPostanowienia noworoczne to jedno z najpopularniejszych słów stycznia. Nic dziwnego, większość osób wraz z nowym rokiem chce coś zmienić w swoim życiu, a zmiana nowy rok
365 dni dookoła kuchniSkładniki : 28 dag marchwi 17 dag szpinaku Przygotowanie : Warzywa doskonale umyć ( marchew nie koniecznie obierać ze skórki, ale wyszorować), marchew pokroić drobno Przepuścić przez sokowirówkę
Proste Potrawysię do spożycia.Nie zmieniły struktury, smaku , konsystencji, zapachu. Wyciągnęłam je z pojemnika i położyłam na talerz, włożyłam do lodówki i poczekałam. Po dwóch dniach na chlebie pojawił się zielony meszek, a szynka zaczęła zmieniać kolor, o serku nie wspomnę. Kanapkami pożywiły się tutejsze kaczki i łabędzie. Do czego zmierzam. Otóż, udowodniłam sobie, sporo ryzykując, że pojemnik próżniowy DAFI(...)lodówce Przeznaczenie pojemników próżniowych: utrzymywanie chrupkości i smaku pieczywa oraz ciastek utrzymywanie świeżości warzyw i owoców zachowywanie aromatu kawy i herbaty marynowanie mięs i ryb wydłużanie przydatności mleka i koktajli zapobieganie zsychaniu się makaronu i pierogów przechowywanie półproduktów i niespożytych dań gotowych przechowywanie produktów sypkich oraz pokarmów dla dzieci i niemowląt przechowywanie rzeczy wartościowych zachowywanie porządku w lodówce Jak pisałam
Z Kuchni Do Kuchnitylko. Również amatorzy windsurfingu, nart wodnych, żeglarstwa, czy jazdy konnej powinni być usatysfakcjonowani pobytem w tej miejscowości. Po aktywnie spędzonym dniu relaks zapewnią nam najnowocześniejsze salony odnowy biologicznej. Dużo zieleni, obsługa na najwyższym poziomie, wykwintne jedzenie to wszystko można znaleźć w Belek - najbardziej ekskluzywnym kurorcie Riwiery Tureckiej. www.wezyrholidays.pl BELEK PHOTO Hotel w jakim spędziliśmy na prawdę bardzo udane(...)płatków śniadaniowych, jajka na twardo i miękko, jajecznice, zapiekanki warzywne z jajkiem, wołowina i wieprzowina w warzywach z jajkiem, jajka sadzone, smażone na boczku i warzywach, zupy mleczne, kakao, koktajle mleczne a smakach kakao, truskawka i wanilia, świeże soki oraz z kartonika, kawa i herbata, dla małych dzieci mleko hipp 1,2,3, liczne deserki w słoiczkach, jogurty danon
ClauditteMissCookingPiątek to czas na kolejny cykl tematyczny – Dobre produkty. Awokado to gwiazda pierwszego odcinka. Dlaczego akurat ono? Bo wygrało ostatnio w moim rankingu superfoods. Długo
365 dni dookoła kuchnipodstawę każdego posiłku. Idąc dalej w wyliczenia, z tej połowy 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce. Ważne jest również, aby te warzywa i owoce były jak najbardziej kolorowe: zielone, czerwone, pomarańczowe, żółte, granatowo – fioletowe i białe. Każdy kolor to inne, cenne dla organizmu związki odżywcze. Zasada 2 – 1/4 Twojej diety powinny stanowić produkty będące źródłem węglowodanów Węglowodany(...)polecam również wszelkie placuszki ( muszę Wam tutaj przypomnieć jeden pyszny przepis KLIK ). Pamiętajcie, aby dodać do nich białkowy dodatek, wtedy będziecie dłużej syci. W wersji na szybko możecie zrobić koktajl – i tutaj bardzo podobnie jak owsiankę – węglowodany, np. płatki owsiane, owoce, mleko lub napój roślinny, czy też jogurt lub inny produkt mleczny, masło orzechowe, owoce (i/lub warzywa) + przyprawy
365 dni dookoła kuchnistronę Niedzielny Kucharz. Jak szukamy przepisów? W menu, które dzisiaj opisujemy sprawa była dość prosta: mieliśmy w lodówce sporo jarmużu, który trzeba było zużyć. Jakoś niespecjalnie podchodzą nam koktajle z jarmużu, bo to warzywo o twardych, blaszkowatych liściach, których nie sposób zmiksować i zawsze w soku zostają niewielkie drobinki. Innym to nie przeszkadza, wiemy:) Uwielbiamy za to pesto z jarmużu(...)można go tylko zblanszować. Gotowany dłużej niż 2 minuty, traci swoje wspaniałe właściwości. No i konsystencję. Długo gotowany staje się gumowy i bez wyrazu. Obgotowany krótko zachowuje piękny, zielony kolor i charakterystyczną, strukturę. Zobacz przepis Więcej przepisów na obiady od poniedziałku do piątku znajdziesz w zakładce Menu na tydzień Miłego tygodnia! Artykuł Obiady na tydzień: 5 przepisów z jarmużem pochodzi
Niedzielny kucharz