zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:137/734)

Sos pomidorowy- II warianty light 171

dzieki dobrze dobranemu i smacznemu sosowi moze stac sie daniem niezwykle atrakcyjnym.I choc dietetycy czesto kreca nosem mowiac,ze nie sa najzdrowsze,nie przejmujmy sie.Smaczny sos mozna zrobic bez niezdrowej zasmazki,a zamiast kubka smietany uzyc jogurtu lub w ogole go nie zabielac,tak jak tu w przypadku tego sosu pomidorowego do wloskiej pasty.Smak tego sosu bardzo podniesie dodatek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z białej kapusty na chiński sposób 189

Surowka z bialej kapusty nalezy do najpopularniejszych dodatkow obiadowych.Podanie tej taniej,prostej,smacznej i jakze zdrowej surowki mozna urozmaicic zmieniajac dodatki.Nie zawsze musi jej towarzyszyc niesmiertelna marchewka z cebula i jablkiem.Dzis z papryka,imbirem,orzeszkami ziemnymi i migdalami-na chinski sposob.Niezwykle smaczna a przepis pochodzi z kartki z kaledarza.Nie zapominajmy o tej pospolitej jarzynce ,bo ma zbawienny wplyw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Por duszony w mleku kokosowym 179

nalezy do moich ulubionych zimowych warzyw.Nie tylko smaczny,zdrowy (jak zdrowy przeczytaj:tutaj) to bez specjalnego nakladu pracy mozesz przygotowac z niego pyszny i szybki dodatek do drugiego dania.Swietny do mies, ryb ,jak rowniez do wszystkich kaszowo-kotlecikowych dan wegeterianskich.Tym razem naprawde light,bo w towarzystwie mleka kokosowego.Jesli drazni Cie intensywny smak i aromat pora (siarka !) musisz wiedziec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówki z białej rzodkwi-II warianty oraz ich wartości zdrowotne 225

Biala rzodkiew to nieslychanie wdzieczne warzywo w kuchni.Bardzo smaczna i cudnie wyglada.W ekspresowym tempie mozna przygotowac z niej zdrowa przystawke do drugiego dania.Idealna na wiosenna surowke-soczysta ,orzezwiajaca i lagodna w smaku.W niczym nie przypomina smaku czarnej rzepy.Ma takze spora przewage nad  rzodkiewkami,bo do tygodnia zachowa jedrnosc przechowywana w lodowce.Rzodkiew biala (Raphanus L.) wystepuje w wielu odmianach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kolorowa salatka śledziowa 210

Swieta Wielkanocne zgodnie z tradycja katolicka poprzedza obowiazkowo Wielki Post.Nie moze w tym czasie zabraknac oczywiscie sledzi.Przepisow na potrawy z ta niezwykle smaczna i zdrowa ryba jest cale multum.Ja przedstawiam kolorowa salatke ze sledziem w roli glownej.Salatka jest niezwykle smakowita ,choc sledzikowi towarzysza tak proste dodatki jak:ziemniak,burak,cebula,jablko i jajko.Jest jednak jeden warunek,trzeba dac salatce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ORKISZ - ŻYCIODAJNE ZBOŻE 158

kazdym sklepie ze zdrowa zywnoscia dostaniemy orkisz i produkty na bazie orkiszu.Jest tego niemalo.Orkisz stal sie modny,a wybor produktow jest ogromny.  Jest to idealny produkt dla tych,ktorym lezy na sercu wlasne zdrowie i zdrowie najblizszych.Wprowadzenie go do diety ma same plusy nie nie jest trudne,bo orkisz ma cudowny slodkawo-orzechowy smak.CO TO JEST ORKISZ ? EKOLOGICZNA

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik chałwowy z tahini-nowa ulepszona wersja 176

zdeaktualizowl.Sernik ma cudownie aksamitna konsystencje ,no i co tu duzo mowic zamiana ta nie jest bez wplywu na nasze zdrowie.Tlusta smietanka podnoszaca poziom cholesterolu zostala podmieniona tlustym,ale bardzo zdrowym mlekiem kokosowym.Same korzysci i dla zdrowia i podniebienia.Sami sprobujcie.Ten przepis Was nie zawiedzie.Spod sernika:4 sucharki pelnoziarniste100 g mielonych orzechow laskowych lub migdalow2 lyzki oleju sezamowego (moze byc maslo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Woda z cytryna i mieta oraz "cudowna moc" mrozonej cytryny 210

krwawieniom z dziasel),opoznia rozwoj miazdzycyprzyspiesza gojenie sie ran,a to zasluga obecnosci wiaminy C,w ktora ofituje cytryna.Jest niezbedna w utrzymaniu skory w dobrej kondycji,ale rowniez  zdrowych kosci,chrzastek i zebow. Przygotowanie domowej lemoniady z cytryna i mieta jest banalne.To naprawde nic odkrywczego ,a warto sie skusic.1 litr wody mineralnej gazowanej lub bez gazu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owsiane kwadraty z dżemem-bez jajek 149

Zdrowa i smaczna przegryzka owsiana.Upieczona w calosci na blaszce,nie tradycyjnie w formie ciasteczek.Dzieki temu mniej przy nich pracy.Efekt ocencie sami.Owsiane kwadraciki sa uzalezniajace.Upieczone pierwszego dnia,jeszcze cieple sa tak chrupiace,ze  wciagaja i nie mozna przestac jesc.Upieklam je w foremce 23x30 cm (moze byc mniejsza).Skladniki:300 g platkow owsianych130 g maki orkiszowej1 lyzeczka domowego cukru waniliowego1/2

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia z grilla lub z patelni 175

warzywo.Grillowana jest smacznym dodatkiem do mies.Moze byc takze podana jako salatka,przystawka lub sama stanowic odrebne danie np. z grzanka lub sosem.Niezwykle prosta do przygotowania,bardzo smaczna,a jaka zdrowa,same zalety.Maslana cukinia z dzisiejszego przepisu, z lekko chrupiacymi piniami smakuje wybornie.Gdy ja zgrillujesz i posypiesz tylko sola bedzie rownie znakomita.Skladniki:2 cukinie2 lyzki orzeszkow piniowych2 lyzki oliwysol,pieprz1/2 lyzeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Poznaj buraka lisciowego-Mangold 187

Burak lisciowy,jak wszystkie warzywa,ktorych liscie stanowia czesci jadalne sa elementem zdrowej diety.Zawieraja cenne dla zdrowia skladniki mineralne,maja dzialanie alkalizujace,ponadto dostarczaja spore ilosci karotenu.Burak lisciowy (Beta vulgaris L.) inaczej zwany bocwina,mangold,kapusta rzymska lub burakiem szpinakowym jest malo w Polsce popularny,w handlu praktycznie nieosiagalny.Znaja go jednak i to bardzo dobrze dzialkowicze.Burak lisciowy wystepuje bowiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab w sosie kurkowym 188

polskiej kuchni.Zachwycaja wyrazistym ,bardzo delikatnym smakiem.Nigdy nie sa robaczywe i sa stosunkowo trwale oraz bardzo latwo je znalezc w lesnej sciolce dzieki zywej,pomaranczowej barwie.Wszystkie grzyby sa doskonalym uzupelnieniem zdrowej ,zbilansowanej diety.Zawieraja niewielkie ilosci ,ale za to cennych dla naszego zdrowia mineralow i mikroelementow.Kurka jest rekordzistka w zawartosci witaminy B1,bo ilosc ta jest porownywalna z iloscia wystepujaca

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia marynowana z papryką 169

glosze przewage cukinii nad ogorkami i to wcale nie dlatego ,ze nie mam dostepu do ogorkow.Szczegolnie zielona skorka cukinii to kopalnia :luteiny i zeaksantyny,ktore stoja na strazy naszych zdrowych oczu.Nalezy pamietac,by cukinie jesc zawsze z zielona skorka.Gdy skora jest twarda to najczesciej cala cukinia nadaje sie juz tylko na kompost.Dla urozmaicenia i na probe dodalam do kazdego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gotowanie kukurydzy.Jakie wartości skrywa kukurydza? 152

Wczesniej niz zwykle mozna bylo kupic cudowne,zolciutkie kolby kukurydzy.Gotowana kukurydza to szybka,smaczna i bardzo zdrowa przekaska.Latem ,gdy na dworze goraco i apetyt slabnie warto podac wtedy cos lekkiego i szybkiego do zrobienia.Co prawda gorace dni lata juz za nami.ale sezon na kukurydze w pelni.Mlodziutka,gotowana kolba kukurydzy z maselkiem z odrobina soli ,to jest wlasnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodzianki z borówką amerykańską - pyszne drożdżowki na maślance 158

mamy juz dostepu do jagod lesnych ale w zastepstwie sprawdzi sie doskonale borowka amerykanska.Nie jest wprawdzie tak soczysta jak jej lesna krewniaczka.za to rownie smaczna,tak samo zdrowa i prostsza w obsludze.Nie ma potrzeby mieszania borowek z maka.Po raz pierwszy robilam ciasto drozdzowe na maslance.Jest doskonale,bardzo plastyczne,naprawde godne polecenia.Na drozdzowki jest zawsze dobra pora.Poza tym to najzdrowszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania