pierwszej warstwy. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm grubości. Szczypiorek siekamy. Mleko mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy
My Chcemy JeśćPierwsze wyzwanie wspolnego gotowania w nowym roku odbywa sie pod haslem 3 po 3, czyli danie przygotoawne jedynie z 3 glownych skladnikow. Tym razem mialy to
Codzienne GotowanieTa potrawa jakby jej nie nazwał, jest nie tylko prosta, ale także bardzo smaczna. Każdy region naszego kraju inaczej ją nazywa i jak
Dieta moja pasjaWykwintne i wymyślne dania nie zawsze muszą pojawiać się na naszym stole. Bo albo brakuje nam czasu, albo ochoty, albo składników, żeby stworzyć coś niezwykle oryginalnego
WielopokoleniowoPosiada wiele nazw: nagus, babka ziemniaczana. W moim domu nosił nazwę kartoflaka i mimo że do lekko strawnych nie należy czasami warto pokusić się
Na słodko lub wytrawniePomysł na obiad lu danie imprezowe. Polecam Piersi kurze jeśli są duże przekroić wzdłuż na pół, rozbić. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Ziemniaki obrać
Kuchnia PokoleńUwielbiam młode ziemniaczki, mogła bym je jeść codziennie kilka razy. Dzisiaj na obiad z mizerią, no cóż później też trzeba było coś zjeść ... tym razem z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrawie, bo w golasie nie ma fety. Ale z fetą jest jeszcze lepszy. Dla nas. A dla Was? :) Składniki 200 g kaszy gryczanej (np 2
OliveandThymeSmaki dzieciństwa... Dziś klimaty ziemniaczane. Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną przyrządzaną przez dziadków lub rodziców... Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na
potrawyregionalneSezon na kalafior i młode ziemniaczki rozpoczęty . Zapraszam Was zatem na znakomitą potrawę , którą można podawać w charakterze obiadu , jak i ciepłej kolacji. Jako dodatek polecam
Bazylia kontra RozmarynSezon na kalafior i młode ziemniaczki rozpoczęty . Zapraszam Was zatem na znakomitą potrawę , którą można podawać w charakterze obiadu , jak i ciepłej kolacji. Jako dodatek polecam
Bazylia kontra RozmarynWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 1-1,2 kg z iemniaków, 35 dag boczku
JejKuchniaPieróg biłgorajski to potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść z masłem, z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSmak jak gołąbki a pracy mniej. Bardzo smaczne. Jak podałam jako zapiekankę, ale można serwować z ziemniakami i z boku położyć kawałek zapiekanki. Sos, możecie użyć sosu gotowego pomidorowego. Ja użyłam mój który zrobiłam latem i przechowywałam w słoiczkach. Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, obsmażyć, aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą(...)nagrzanego piekarnika do 200 C i piec godzinę i 10 minut. Podawać można w różny sposób jak zapiekankę, ponieważ zawiera ryż lub w inny sposób. Krojąc zapiekankę na kawałki i podawać w towarzystwie ziemniaków
Kuchnia PokoleńJeden z bardzo wielu przepisów, który „wyniosłam” z domu rodzinnego. U mnie nazywano go kartoflakiem, ale nazw ma ho, ho, ho, a może i
mojewypiekiinietylko