Pizza Stromboli to nic innego jak prostokątna pizza zawinięta wzdłuż krótszego boku. Pierwszy raz wykonano ją w Stanach Zjednoczonych a autorami są rodowici Włosi. Stromboli podbija
Poezja Smaków - blog kulinarnyBardzo fajny i pożywny placek dziś ląduje na stole. Jest w nim wszystko co lubię czyli szpinak, mule, ser feta i czosnek. Wszystko otulone ciastem francuskim
Moje Małe CzarowanieUwielbiam tarty ze słodkim nadzieniem i warzywnym, przeważnie robię na kruchym spodzie tym razem zrobiłam na francuskim. Tarta z porem i boczkiem - 1 op. ciasta francuskiego
Kulinarne życieSezon grzybowy więc czas na pyszną tartę z kurkami. Tarta kurkowa Składniki: - 500 g kurek - 1 ciasto francuskie - 300 g boczku wędzonego - 2 jajka - 200 ml
Kulinarne życieTarta z gorgonzolą i pomidorami Składniki: - ciasto francuskie - 20 dkg sera gorgonzola - 25 dkg serka typu włoskiego - 3-4 pomidory - 20 dkg boczku wędzonego - masło - sól
Kulinarne życiefarsz mięsny: 500 g gotowanego mięsa z drobiu, 1 ostra papryczka, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, 3 łyżki masła, 200 ml bulionu, 440 g jogurtu
królestwo garówPrzepis z cyklu: obierz, pokrój, wrzuć i zapiecz :) Składniki: 15 dag niebieskiego sera pleśniowego 100 gram śmietany 2 marchewki 1 mała cukinia 1 cebula biała sól
Tradycyjna KuchniaDzisiaj przenosimy się do słonecznej Italii. Włochy kojarzą się nam głównie z pizzą i spaghetti. Jednak tam możemy spróbować innych smacznych dań ze śródziemnomorską nutą smakową
O kuchni z uczuciemZapraszam na pyszne zapiekane bułeczki z dodatkami. To doskonała propozycja na ciepłą kolację dla całej rodziny. Są szybkie i łatwe do przygotowania, a do tego wspaniale
Tradycyjna kuchnia KasiBardzo lubię tosty. Chyba pod każda postacią, nawet zwykłe grzanki bez żadnych dodatków zajadam ze smakiem. Tosty francuskie uwielbiam, ale są dość mocno kaloryczne. Postanowiłam więc
Codzienna kuchnia niecodziennaRecepturę na zapiekane kotlety schabowe dostałam od mojej Mamy, Felicji. Danie bardzo przypadło do smaku naszej rodzinie, więc przygotowałam je na Nowy Rok. Kotlety można usmażyć
Przepisy AleksandryCzas na rybkę. Jakoś ostatnio zaniedbałam tę kwestię, pewnie przez Święta. Na święta było sporo rybek: rybki w galarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami
Smaki EwyZrobiłam to danie na święta, moi goście się zajadali. Wyszło pyszne, godne polecenia. Pałki kurze przeciąć wzdłuż, aż do kości. Zdjąć skórę, naciąć mięso naokoło
Kuchnia PokoleńNa farsz: 300 g łososia, garść suszonych pomidorów, ½ dużego jabłka, 1 średnia marchewka, 100 g groszku cukrowego, ostra papryczka, garść posiekanej drobno szalotki, 1 posiekany ząbek
Świat Domowej KuchniWitam Was w Nowym Roku z naładowanymi siłami do działania oraz postanowieniami . Mam nadzieję, że i w tym zaskoczę Was nowymi smakami i połączeniami, które zechcecie
Fabryka pomysłów