makaronu. Kawałeczki cebuli, papryki i cukini, oblane przecierem pomidorowym. Złociste kawałki podsmażonego kurczaka. I ponownie warzywa, przecier i warstwa makaronu. A wierzch oblany sosem śmietanowym z serem, czosnkiem i natką pietruszki. Pyszna, domowa zapiekanka. Duża porcja. Smacznego! Składniki: 400 g filetów z piersi kurczaka; 500 g makaronu penne; 700 g cukinii (waga przed obraniem); 1 duża, czerwona papryka(...)połowę podsmażonych warzyw, polać połową przecieru pomidorowego, na to wyłożyć całe mięso, znów warzywa, pozostałą część przecieru, resztę makaronu, a na końcu polać śmietaną z czosnkiem, serem i pietruszką. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi duża porcja zapiekanki
Gospodyni Miejskasmak! Dzisiejszy przepis powstał za sprawą specjalnego gościa, którym jest mój luby, może i nieszczególnie utalentowany kulinarnie, ale za to robiący najlepsze dworcowe zapiekanki na świecie ;) Składniki: - dwie długie bułki - ok. 5 pieczarek - 200 g żółtego sera - margaryna - sól, pieprz - ketchup - opcjonalnie 3-4 plasterki szynki Przygotowania zaczynamy od starcia na grubych oczkach tarki pieczarek i sera. Szynkę kroimy(...)się kończy. Dzieła dopełni teraz piekarnik rozgrzany do 180 st. C, potrwa to ok. 10-15 minut. Pieczarki muszą zredukować swoją objętość, a ser ładnie się rozpuścić, wtedy wiemy, że nasze zapiekanki są już gotowe ;) Podajemy je oczywiście gorące i, co jeszcze bardziej oczywiste, koniecznie polane wodnistym ketchupem :P Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaNawet bym nie pomyślał, że zapiekanka może być z kaszy gryczanej. I oczywiście nie pomyślałem! Przewijając się przez kuchnie widziałem kaszę w garnku, a przez moją głowę przeleciało kilka projektów z dotychczasowej kulinarnej twórczości Agnieszki. Zadałem sobie pytanie: "Ciekawe co z tego będzie tym razem?" i wróciłem do swoich zadań... I co? I było zaskoczenie(...)pomidorowym. Nożem lub widelcem nakłuwamy kilka razy naszą zapiekankę aby sos wpłynął do środka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Po 25 min. posypujemy zapiekankę resztą sera, zwiększamy temperaturę do 220 i pieczemy jeszcze 10 minut, aby ser się rozpuścił i zarumienił. Smacznego :) Zapraszamy na YouTube: www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA Pamiętaj :) Kliknij: Subskrybuj
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemozzarelli - 30dag sera żółtego - 1 śmietanka 18% w kartonie - 1 opakowanie „Pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym” Najpierw kroimy cebulę w piórka i podsmażamy na oliwie a następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę lub paski jak kto woli. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i troszkę dusimy. Ziemniaki obieram i lekko podgotowuję. Niektórzy używają do zapiekanek surowych ziemniaków(...)kurczakiem, potem cukinie z paprykami a następnie brokuły pokrojone w plasterki. Na koniec kolejna warstwa ziemniaków. Potem kroimy mozzarellę w plasterki a na to jeszcze kawałek startego żółtego sera. Całość zapiekanki polewamy śmietanką wymieszaną z sosem. Gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 30-40 min jak zapiekanka nam się zrumieni. Smacznego
Kuchenne WariacjeZiemniaczane kluseczki pod kołderką z warzyw polane aromatycznym sosem pomidorowym o smaku ziół włoskich, zapieczone pod delikatnym serem mozzarella. Zapiekanki rozgrzewają i sycą, są idealne na zimowe obiady , znikają z talerzy w kilka minut. Ta jest smaczna i aromatyczna , raz spróbujesz i odtąd będzie to twoje ulubione danie, zresztą zapewne nie tylko twoje ;) Polecam. SKŁADNIKI(...)kluseczek gnocchi 10 dag szynki serrano 1 podłużna słodka czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 2 średnie cukinie 1 marchewka 2 łyżki oliwy 125 g sera mozzarella 2 łyżki startego sera parmezan Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Sól morska w płatkach do smaku ½ łyżeczki ziół włoskich
Wanilia i Kardamontempie...[znów brak zdjęcia głównego]..polecam, bo na prawdę warto zrobić taką zapiekankę...Przepis podpatrzony gdzieś w necie.. 1 szkl.ryżu lub 2 woreczki ryżu wegeta 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 3 ogórki konserwowe mały słoik papryki konserwowej 15 dag żółtego sera 4-5 łyżek śmietany 4-5 łyżek majonezu 4-5 łyżek keczupu
Moje domowe kucharzeniemięsem [250g] - u mnie Henglein; świeże, nie mrożone 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej bukiet jarzyn - w mrożonce były: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka szparagowa, groszek zielony 50g żółtego sera - do posypania zapiekanki po wierzchu; będą to raptem 2-3 łyżki po starciu masło - do wysmarowania formy sól i Vegeta - do gotowania makaronu i warzyw SOS BESZAMELOWY: 1/4 kostki masła(...)smaku, można podwoić tu ilość żółtego sera . Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Piec ok. 25 minut minut, aż ser z wierzchu apetycznie się zarumieni. Zapiekankę podawać gorącą prosto na stół w naczyniu w którym się piekła. Błyskawiczny i mało skomplikowany obiad gotowy! Szybki numerek! - jak to podsumował Pan Mąż
Grunt to przepis!tradycji, dziś przyrządzam rybę, ale w trochę inny sposób. Zapiekanka ziemniaczano-rybna to bardzo dobry wybór na urozmaicenie rybnego menu. Bardzo pożywne i sycące danie. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 700 g filetów rybnych 2 pory (białe części) 1,5 szklanki śmietany 22% 2 jajka 100 g sera żółtego (startego) pół pęczku koperku sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Ziemniaki
Złote przepisymroźna zima. Połączenie ziemniaków, cebulki i kiełbasy w zapiekance pomoże naładować akumulatory na ten wymagający czas. 1 h 2 składniki: 5 dużych ziemniaków ok. 20 cm kiełbasy podsuszonej 1 duża cebula 2 małe marchewki masło 1 jajko 10 ml śmietany kremówki gałka muszkatołowa, sól, pieprz, czerwona papryka, 5 dag startego żółtego sera wykonanie: Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować
Ania i Marcin gotująPyszna, wyrazista zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą, serem i beszamelem. Przepis na tę zapiekankę znalazłam na blogu Kuchnia szeroko otwarta - dodałam od siebie kilka rzeczy, między innymi piwo :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na 4 porcje: 10 średnich ziemniaków 400 g kiełbasy, w miarę suchej 1 ciemne piwo 250 g sera żółtego 1 łyżka masła, do wysmarowania naczynia Beszamel(...)przypraw. Generalnie powinniśmy tak rozplanować nakładanie składników, aby starczyło nam na 2 warstwy kiełbasy, 3 warstwy ziemniaków, 3 warstwy sera, 3 warstwy beszamelu i 3 warstwy mieszanki przypraw. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 ° C na funkcji góra-dół. Zapiekankę pieczemy 40 -45 minut, aż zarumieni się z wierzchu. Ja na ostatnie 3 minuty włączyłam funkcję grilla. Wyciągamy i odstawiamy
My Culinary Artnagrzanego do 180*C i piec przez około 40min. Przed podaniem skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Pieczywo , Pizza , Przystawki , Zapiekanki Tagged: drożdże , kozi ser , oliwki , pomidory
https:KKuchniaMniamoregano, albo odrobinę ziół prowansalskich. Wybór pozostawiam Wam, bo każdy ma swój własny smak i upodobania. Domowe zapiekanki Farsz 0,5 kg pieczarek 2 laski kiełbasy podwawelskiej 4-5 cebul sól, pieprz, ulubione przyprawy 2-3 łyżki oleju Dodatkowo półbagietki starty żółty ser keczup z cukinii lub dyni bazylia i oregano do oprószenia Na rozgrzaną patelnię wlać olej oraz dodać(...)pół i lekko posmarować keczupem. Nałożyć porcję farszu i oprószyć serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 – 200 stopni przez 10-15 minut. Kiedy ser się roztopi i lekko przyrumieni zapiekanki sa gotowe. Podawać z dodatkiem keczupu i oprószone bazylią i oregano. Domowe zapiekanki By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price: Directions
Pieguskowa KuchniaPotrawa choć troszkę pracochłonna to bardzo łatwa w wykonaniu. Zdecydowanie smak podkręca tu dodatek delikatnego sera pleśniowego. Dzięki obfitości węglowodanów dostarcza organizmowi dużo energii. Ziemniaki do tej zapiekanki należy zalać wrzątkiem dzięki temu będą one nie tylko smaczniejsze, ale też zachowają więcej składników odżywczych. Danie podawać od razu po wyjęciu z pieca. Składniki: 50 dag ziemniaków sałatkowych 1 młoda(...)doprawiamy do smaku sola i pieprzem , masę dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wierzchu zapiekanki. Sos: Śmietankę roztrzepujemy z jajkiem, doprawiamy przyprawami do smaku, polewamy zapiekankę. Posypujemy rozdrobnionymi serami. Zapiekamy w rozgrzanym do 180*c piekarniku przez 45 minut. Podajemy gorące
Wanilia i Kardamonmnóstwo ponapoczynanych serów. Czasami są to resztki, które już trochę się obeschły i nie bardzo nadają się na kanapki. Takie resztki swobodnie można wykorzystać do makaronowych lub warzywnych zapiekanek. Resztkami serów posypuję również kanapki, które potem zapiekam. Ser się rozpuszcza jest ciągnący i smaczny. Nikt by nie przypuszczał, że swoje odleżał…ha, ha… Jak wykorzystać resztki serów
codojedzeniażółtego sera w plastrach oregano, bazylia Wykonanie: Kromki chleba smarujemy niewielką ilością masła, następnie układamy nasze składniki. Ilość składników zależy od naszego osobistego uznania. Ważne aby przyprawić zapiekanki, przykryć serem i zapiec w piekarniku nagrzanego góra dół 180 *C przez około 10 -15 minut Podawać z ketchupem
W Moim Magicznym Domuletniego farszu. Farsz można nakładać na połówki bułek, bagietki lub kromeczki chleba. Na bułki nałożyć farsz, a następnie posypać serem. Zapiekać w mikrofalówce aż do rozpuszczenia się sera. Pod zapiekankę koniecznie podłożyć papier do pieczenia wtedy bułka nie zrobi się mokra od spodu! Lepsza lecz dłuższa wersja to zapiekanie w piekarniku, też do rozpuszczenia się sera. Najlepsze z ulubionym ketchupem
Mix smaku