Szybka do zrobienia zapiekanka z dynią, mięsem mielonym, ryżem i soczewicą. Dobrze przygotować ją w naczyniu, które możemy potem włożyć do piekarnika. Ja robiłam ją w garnku żeliwnym. Zapiekanka wyszła świetnie. Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 kopiasta łyżeczka świeżo startego imbiru 1 świeża papryczka chilli 500 g mielonego mięsa sól morska pieprz 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego(...)mięso zmieni kolor. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną papryczkę chilli i resztę przypraw. Smażyć przez chwilę. Dodać, ryż i soczewicę, smażyć przez ok. 3 minuty a następnie dodać gorący bulion, dynię i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko wymieszać i zagotować. Naczynie przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut. Zapiekankę można
Mama GotujeZapiekanka makaronowa po bolońsku Sos boloński z mięsem mielonym i pomidorami to jeden z tych sosów, które lubię przygotowywać w większych ilościach a potem mrozić w porcjach, tak by wykorzystywać na szybkie obiady do makaronu lub właśnie do zapiekanek. Do sosu bolońskiego możecie użyc swojego ulubionego rodzaju mięsa: wieprzowego, wieprzowo – wołowego czy też drobiowego np z indyka(...)naciowy, cukinię a nawet dynię – zwiększamy dodatkowo objętość sosu oraz ilość błonnika w diecie, obniżamy cenę gotowego dania i jego kaloryczność. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania bardzo prostej zapiekanki makaronowej, którą przygotowuje się w kilka minut jeśli macie już wcześniej przygotowany sos. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ PO BOLOŃSKU Składniki na zapiekankę makaronową po bolońsku: 300g ulubionego, krótkiego makaronu
Dorota Smakujedodać mięso, przysmażyć mieszając i rozdrabniając mięso. Dodać przyprawy i sok pomidorowy, pogotować ok 5 min. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia do zapiekania. Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami, zetrzeć mozzarellę na tarce, pozostawić mały kawałeczek . Wymieszaną śmietaną polać makaron z sosem mięsnym, wyrównać, ułożyć cienkie plasterki pomidora, zetrzeć na zapiekankę resztę sera, posypać oregano i wstawić
Gotowanie jest łatweNie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię karkówkę i wszelakiego rodzaju dania jednogarnkowe. To świetna propozycja na niedzielny obiad, spotkanie z przyjaciółmi albo po prostu
Pieguskowa Kuchniacoraz chłodniejsze, a zatem zachęcam Was do przygotowania zapiekanki, która urzeknie Was swoim smakiem i aromatem Podsmażone wraz z cebulą i czosnkiem mięso, podgotowane z zieloną soczewicą, ryżem i dynią, a następnie zapieczone w piekarniku. Zapiekanka ryżowa z soczewicą i dynią to pyszne danie, które warte jest wypróbowania Przepis na 4 porcje dania Zapiekanka ryżowa z soczewicą i dynią(...)cebulę pokroić w drobną kostkę, a ząbki czosnku posiekać. W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić. Do zeszklonej z czosnkiem cebuli dodać mięso mielone, wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, kmin rzymski i kurkumę, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli i całość podsmażyć. Wsypać suchy ryż, podsmażyć około 3 minut, następnie dodać zieloną soczewicę. Wlać
WSZYSTKO SMACZNEDzień dobry w sobotę! Dziś na obiad poleca się zapiekanka z mięsem mielonym, boczkiem i oliwkami, czyli prosto i pysznie ;-) Składniki na 2 porcje: ok. 180 g makaronu 250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 120 g boczku wędzonego 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku kilka oliwek z papryką łyżeczka kaparów ser Grana Padano świeżo mielony pieprz przyprawa do mięsa(...)mielonego zioła prowansalskie oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron ugotuj al'dente - odcedź i przepłucz zimną wodą. Rozgrzej patelnię do grillowania (bez tłuszczu). Na patelni przesmaż mięso mielone, boczek pokrojony w paski i posiekaną cebulę z czosnkiem - dopraw pieprzem i przyprawą do mielonego. Naczynie żaroodporne spryskaj oliwą. Makaron wraz zawartością patelni wrzuć do miski i wymieszaj - dopraw ziołami. Ser zetrzyj
Alutka-Gotujeoliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza(...)czarnymi oliwkami Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku
Moja smaczna kuchniaFrancuska" zapiekanka czyli mięso i grzyby zapiekane w cieście francuskim - nie tylko dobrze wygląda ale równie dobrze smakuje. Takie danie jest świetnym pomysłem na obiad lub imprezowe przekąski. Będzie pysznie ... zapraszam ;) Składniki na 2 porcje: 1 arkusz ciasta francuskiego - opakowanie ok. 350 g mięsa mielonego ok. 1 szkl. mrożonych grzybów leśnych 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 jajko sól(...)Przesmażone grzyby i cebulę przełóż do pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone - dopraw przyprawą do mięsa, dodaj łyżkę wody i smaż na małym ogniu. Mięso przełóż do pojemnika (odcedzając z nadmiaru tłuszczu), a na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę i podsmaż ok. 5 min. - dodaj do pojemnika z pozostałymi składnikami. Rozgrzej piekarnik do temperatury
Alutka-GotujeMięsny wtorek W związku z akcją kuchni węgierskiej organizowaną przez Mirabelkę , postanowiłam przygotować bardzo smaczną zapiekankę z kapusty kiszonej z dodatkiem mięsa mielonego i ryżu. Gdy przeczytałam przepis, takie połączenie wydawało mi się dziwne, nie byłam do niego przekonana, ale postanowiłam je wypróbować. Nie byłam wiedziałam jak to wszystko będzie się komponowało, ale zapiekanka z kiszonej kapusty okazała się zaskakująco(...)przez dwa dni. Gorąco polecam ją na jesienne kolacje dla większej grupy głodomorów. Jednocześnie muszę dodać, że zapiekanka z kiszonej kapusty nie zalicza się do dań lekkich, jest dość tłusta ze względu na dużą ilość użytej do jej przyrządzenia śmietany, a także mięsa i kiełbasy. Mimo tego jest bardzo smaczna, sycąca i zdecydowanie "warta grzechu", ponieważ jest przepyszna ;) Polecam
Codzienne GotowanieAromatyczne klopsiki, miękkie brokuły, a całość w smacznym sosie śmietanowo-czosnkowym. Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami to świetne urozmaicenie dla klopsików gotowanych z sosem, ale też dla zapiekanek z mięsem mielonym. Gorąco zachęcam do przygotowania Przepis na około 3 porcje dania Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami SKŁADNIKI: Klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego ( drobiowe lub wieprzowe
WSZYSTKO SMACZNEswoją opinia w komentarzach za co bardzo dziękuję. Pulpety 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 kajzerki 1 łyżeczka musztardy sól pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki oliwy Mięso włożyć do miski wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie kajzerkę i odciśniętą , musztardę sól i pieprz. Wszystko wyrobić ręką na jednolitą masę mięsną. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć(...)posolonej wodzie. Odcedzić na sicie i wyłożyć go do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy niego ułożyć pulpeciki. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą solą i pieprzem. Wlać na zapiekankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut. kalafior pieczony z pulpecikami
O kuchni z uczuciemstojąc przy garach przez nie wiadomo ile czasu. Wystarczy, jednego dnia przygotować kilka półproduktów, a następnie wykorzystywać je na różne sposoby. Np. podgotowane lub podsmażone mięso możemy użyć zarówno do zapiekanki, jak i tortilli czy tarty. Podobnie sos pesto – jednego dnia można(...)połączyć go z makaronem (np. tym który był gotowany do zapiekanki), a drugiego zapiec na grzance i schrupać z sałatką (do której można również dorzucić to samo mięso, które było w zapiekance). I już jest różnorodnie i smacznie, taki sposób gotowania jest mi właśnie bardzo bliski, bo np gdy gotuję jakiś sos to jednego dnia podaję go z ryżem
Cynamonowe szczęścieNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso
Przepisy kulinarne babci AntoninyWracam po dłuższej przerwie ale mam nadzieję, że nie zniknę w najbliższym czasie na tak długo. Każde wolne popołudnie spędzałam na działce, w efekcie prace jesienne
Pieguskowa KuchniaWegetariański pasztet z cukinii odkryłam zaledwie kilka tygodni temu. Najbardziej smakuje mi podany na kanapkach z masłem oraz chrzanem. To doskonała propozycja dla osób, które nie spożywają mięsa lub nie przepadają za mięsnymi pasztetami. Zapewniam, że zaskoczy on Waszych gości, jak również domowników. O dziwo, pasztet smakował również mojemu narzeczonemu – naczelnemu mięsożercy, także to jedna z lepszych rekomendacji(...)formie, będzie równie smaczny. Pasztet przygotowałam na wspólnych warsztatach z Michelem Moran, gdzie poznałam przepis na jego pyszną tartę z łososiem . Zobacz też: Chipsy z cukinii Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Wegetariański pasztet z cukinii Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 2 małe lub 1 duża cukinia
Kuchnia Bazylii