Składniki: Makaron 500 g Filet z kurczaka 500 g Szpinak świeży lub mrożony opakowanie 200 g Mozzarella 2 kulki po 125 g Śmietana 30 % 200 ml
Kulinarne przygodyNazwałam to danie "makaron pod szpinakową pierzynką", bo jakoś tak mi się skojarzyło. Miałam ochotę na makaron ze szpinakiem więc zrobiłam, tylko w trochę innej formie
Agusiowe smakołykiSKŁADNIKI: • 300 g makaronu farfalle • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki • puszka pokrojonych pomidorów • 1 większy bakłażan lub 2 małe • 1 cebula • 1 pęczek
KUCHNIA POLSKADzisiaj coś na szybko, bo możemy wykorzystać do tej sałatki resztkę makaronu ugotowanego do wczorajszej zupy oraz pieczarki, które zostały nam z kolacyjnych zapiekanek. Wystarczy zrobić tego troszkę więcej i na drugi dzień przygotować pyszną sałatkę np do pracy. Smacznego! Składniki : * 100g ugotowanego makaronu - u mnie kokardki * pół czerwonej papryki * 10 pieczarek * cebula * łyżka oliwy z oliwek * 2-3 łyżki
Magiczne Życie MartySkładniki: 300 g makaron świderki 1 czerwona papryka 100 g fasolki szparagowej mrożonka bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchewka) 250 g wędliny (szynka,kiełbasa) 1 cebula 250
magiczna kuchnia KasiTen przepis kroił się w mojej głowie już od dawana, odkąd w jednej z włoskich restauracji miałam okazje zobaczyć makaron, który wyglądał jak płaty lazanii, ale
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 3/4 opakowania makaronu penne brokuł słoiczek suszonych pomidorów 300 g szynki w kawałku cebula łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka serek topiony tzw. "kiełbaska" 3
Czerwona PorzeczkaTakie obiadki to jest coś, co Tygryski lubią najbardziej:) Zniknęła bardzo szybko, pomimo całkiem sporych rozmiarów. Polecam:) 400 g ulubionego makaronu 500 g piersi kurczaka 300 g pieczarek 1 por 2 małe cienkie cukinie 1 duża cebula 150 g żółtego sera papryka słodka mielona sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl. mleka(...)pieczarki (niewielką część zostawiamy surowych – posypiemy nimi wierzch zapiekanki). Pod sam koniec dokładamy cukinię. Smażymy jeszcze chwilę, po czym doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Na osobnej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażymy do czasu, aż straci różowy kolor. W międzyczasie w osolonym wrzątku gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy. Mieszamy w dużym garnku razem
Smaki Na TalerzuWędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy. Owoce – Mogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać(...)zmielić na bułkę tartą lub domową panierkę . Pozostałe wędliny, sery i warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego. Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną, clafoutis , quiche . Owoce niektóre warzywa oraz nabiał można wykorzystać do koktajli. Z resztek ciast i owoców można zrobić pyszne desery. Ostatnia opcją zagospodarowania pozostałych po świętach
Między kuchnią a pokojemWędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy. Owoce – Mogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać(...)zmielić na bułkę tartą lub domową panierkę . Pozostałe wędliny, sery i warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego . Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną , clafoutis , quiche . Owoce niektóre warzywa oraz nabiał można wykorzystać do koktajli. Z resztek ciast i owoców można zrobić pyszne desery. Ostatnia opcją zagospodarowania pozostałych po świętach
Między kuchnią a pokojemMakaron przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z wędliną, kukurydzę, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Na końcu dodać brokuły i delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia ( u mnie blaszka wyłożona papierem do pieczenia) Wszystko wyrównać . Ser zetrzeć na tarce,połowę wymieszać ze śmietaną solą i pieprzem.Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wierzch zapiekanki i dokładnie rozsmarować . Na wierzch
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMakaron jest dobry pod każdą postacią- jako spaghetti, lasagne, zapiekanka czy najzwyczajniej polany śmietaną z cukrem. Nie jadłam tylko tego zwiniętego w ruloniki. Ale żeby nie było na włoską nutę, trochę pomyślałam (nieraz mi się zdarza ;)) i przyrządziłam go... po polsku. Farsz może Wam trochę przypominać niedorobiony bigos albo nadzienie na pierogi. Ale o to właśnie chodziło... Cannelloni
bastalenaPisałam już nieraz i zapewne wiecie, że uwielbiam cukinię. W postaci sałatek , zup , zapiekanek , a nawet ciast ! W trakcie upałów dodaję ją do makaronów i dziś właśnie taki przepis dla Was przygotowałam! Danie łatwe, szybkie i pyszne! Idealne na lekki obiad albo kolację na ciepło. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * cukinia zielona – 1 szt * cukinia żółta – 1 szt * iała
Ostra na SłodkoPierwszy raz jadłam ja na spotkaniu z koleżankami podczas urlopu w Polsce. Była pyszna, i nie sądziłam, że jest aż taka prosta! Zobaczcie sami: S kładniki
Walijskie PichcenieKolejna szybka propozycja na obiad, czyli zapiekanka, tym razem w wersji a'la gyros z makaronem. Smaczna, łatwa do zrobienia, może niezbyt dietetyczna, ale na pewno znajdzie swoich zwolenników ;) Składniki na ok. 3-4 porcje: 200 g makaronu (u mnie świderki pełnoziarniste) ok. 550 g piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1 duża cebula 4-5 ogórków konserwowych 1 czerwona(...)ugotowany makaron i posmarować go połową sosu z majonezu i keczupu. Na nim ułożyć równomiernie usmażone mięso. Na tej samej patelni co mięso podsmażyć pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę, gdy odparują wodę ułożyć je na w naczyniu żaroodpornym. Posmarować resztą sosu. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjąć zapiekankę, posypać startym
Simply Foodzapiekankę bolońsk ą. Składniki które podałam w przepisie wystarczą by zapełnić brytfannę o wielkości dużej blaszki do pieczenia - około 35 x 27. Taka ilość spokojnie starczy dla dużej rodziny - 6-8 osób. Można przygotować ją obok innych potraw na imprezę rodzinną, lub zmniejszyć składniki o połowę na obiad dla mniejszej rodziny :-) Składniki: 500 g makaronu lasagne (np. Lubella) - powinno wejść(...)Warstwa sosu beszamelowego. Druga warstwa makaronu. Sos mięsny. Sos beszamelowy. Trzecia warstwa makaronu. Sos mięsny. Sos beszamelowy. Czwarta warstwa makaronu. Gruba warstwa sosu beszamelowego - makaron musi być dobrze przykryty. Warstwa startego żółtego sera. Zapiekankę wstawić do piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu odczekać około 20 minut i dopiero wtedy kroić. Smacznego! :-) Zajrzyj też
Poezja Smaków - blog kulinarny