Choć najbardziej lubię serwować pizzę na sosie czerwonym, pomidorowym – tym ostrym, łagodnym lub mixem z żurawiną i chrzanem to dziś sos zielony. SOS jest na
Zasmakuj Kuchniserek wyjęty z opakowania nie smakuje niczym, istota tkwi w odpowiednim przyprawieniu tego produktu. Te białe kostki dają nam mnóstwo kulinarnych możliwości. Możemy je wykorzystać do przygotowania past, zup, zapiekanek, kotletów czy do curry lub ramenu lub pho. Bardzo smaczna jest tofucznica, czyli wegańska jajecznica. Tofu możemy też podać na słodko, czyli zrobić na przykład sernik. A ponieważ tofu(...)większością przypraw. W mojej kuchni tofu pojawia się w pikantnym curry, czy aromatycznej zupie pho. Lubię je także w postaci smażonej, jako dodatek do orientalnych dań z makaronem czy ryżem. I wtedy właśnie je marynuję, żeby nabrało charakteru. I jeszcze mała uwaga. Tofu najlepiej kupować w sklepach azjatyckich, ma zdecydowanie lepszą konsystencję, niż to sprzedawane paczkowane w marketach
Kulinarne przygody Gatitytruskawkami i bananem 5. Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 6. Bezgutenowe ciastka owsiane z czekoladą 7. Gryczany placek z cukinią i szpinakiem 8. Placki z kalafiora 9. Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem I jeszcze moje subiektywne podsumowanie, chociaż przyznam wybieranie ulubionych wśród swoich przepisów to jak wybieranie, które dziecko się lubi najbardziej:) Ale proszę, oto one, wybrane(...)bardzo efektowne ale też zdrowe czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców , bezglutenowe, wegańskie i bez dodatku cukru a przede wszystkim po prostu pyszne:) Druga propozycja to dość niepozorny Makaron z cukinią i marchewką w pesto z natki młodej marchewki i avocado – skromny ale tak jak lubię najbardziej – prosto, zdrowo i sezonowo. Domowa ricotta – bardzo prosta
Cooking for Emilypustą lodówką. Trzeeba było szybko wymyśleć coś ciekawego, ale żeby się specjalnie nie narobić. Nie chciało mi się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę. Składniki (dla trzech osób): 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dwie małe cukinie przyprawa do mięsa mielonego duże opakowanie śmietany 12% koperek ser gouda 2 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)Gotowanie zaczynasz od cukinii. trzeba ją umyć i odciąć obydwie końcówki. Następnie, weź obieraczkę do warzyw i pokrój ją wzdłuż na cieniutkie plasterki. Musi Ci wyjść coś w rodzaju makaronu pappardelle. Posól paski, przmieszaj je dokładnie i odstaw na bok. Cebulę pokrój w piórka i czosnek w kostkę. Teraz weź się za mięso. Wrzuć je do miski, posyp przyprawą
manslogblogChyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wielkimi krokami zbliża się sezon na cukinię. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wykorzystywać ją w swoich przepisach w różnych formach. Z powodzeniem możemy na
Mostek w kuchniLazania dość rzadko gości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy
Ugotowane pozamiataneZapiekanki można wymyślać na 1000 sposobów i dzięki temu dzisiaj prezentuję zapiekankę z makronem, kurczakiem i całą masą warzyw. Oczywiście nie zabrakło również sera. Wykorzystałam kurczaka z poprzedniego dnia ale można usmażyć lub ugotować kurczaka specjalnie do tego dania. Składniki: Kawałki kurczaka ( najlepiej z sosem) ½ opakowania makronu ( świderki ) Mieszanka ze słoika ( marchew, kukurydza, groszek ) 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej(...)cebula 100 -150 gram startego sera Łyżka oliwy Sól, pieprz Czosnek granulowany Zioła prowansalskie Pieprz cayenne Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki, paprykę, cebulę kroimy na kawałki. Rozdrabniamy również kurczaka. Wszystkie warzywa razem z kurczakiem łączymy, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. W naczyniu z zapiekania umieszczamy połowę makaronu, skrapiamy oliwą
Smaki EwyKrewetki na maśle z chili to idealny pomysł na przystawkę. Bardzo proste danie, które smakiem urzeknie nie jeden żołądek. Krewetki , jako afrodyzjak można stosować w różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!prawym dolnym rogu to sępiąca Mila- moja psina. Dodaj przyprawy, przemieszaj i wlej mleko cały czas mieszając. Doprowadź do zagotwania, po minucie zjejmij garnek z kuchenki- gotowe. Na makaron wymieszany z brokułem wlej sos i delikatnie przemieszaj, ot tak symbolicznie zamerdaj łyżką. Na wierzch wcisnij klopsiki. Klopsiki są mięciutkie, delikatny smak- nie mogłam się powstrzymać i wciągnęłam jednego(...)owiń folią/przykryj talerzem/pokrywką i schowaj do lodówki nawet na 3-4 dni, a drugie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20-25 minut. Smacznego Artykuł Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym i klopsikami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfwarzywne zwykle jada się w Polsce z makaronem spaghetti. Z tego powodu to danie nazywa się nawet spaghetti po polsku ponieważ ze Włoszech podaje się taki sos z grubym makaronem jajecznym i w takim właśnie zestawieniu ponoć smakuje najlepiej. Ale zawsze można przekręcić przepis jeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać w formie tarty. Zgodzicie się(...)warzyw. Zagniotłam kruche ciasto z orkiszowej mąki. Potem wszystko połączyłam i upiekłam. Wyszło przepyszne danie na rodzinny obiad. Nam ta wersja bardzo przypadła do gustu, zresztą lubimy różnego rodzaju zapiekanki i tarty. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. Wypróbujcie i dajcie znać! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzygotowałam dla Was dwa dania mięsne. Patent polega na tym, że kupujemy jedną podwójną pierś z kurczaka i dzielimy na pół, na dwa kolejne obiady. W sobotę proponuję pyszną zapiekankę makaronową z dodatkiem szpinaku, fety i suszonych pomidorów. Możecie oczywiście zapiec ją w jednym dużym naczyniu do zapiekania. Ja miałam takie urocze blaszane foremki, w sama raz na pojedyncze porcje(...)dodatek kurczaka. ➤czas przygotowania: 35 minut w 1 porcji: 860 kcal, B 50,1 g, W 77,7 g, T 39,5 g Składniki / na 2 porcje: 200 g makaronu kokardki lub innego drobnego (u mnie pełnoziarnisty) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (drugą zostaw na szaszłyki) 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki chilli w płatkach sól i pieprz 3 łyżeczki
Chilli Czosnek i Oliwapieczarkami boczku. Wgniatamy 2 ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok 4-5 minut ciągle mieszając. 2. Ugotowany makaron przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Łączymy z farszem, jajkiem oraz 3 łyżkami majonezu- dokładnie mieszamy. Dużą łyżką nabieramy na dłoń solidną porcję i ugniatając (niczym kapustę ;) formujemy kule. Pozostawiamy w chłodnym(...)dwóch stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i obficie posypujemy serem. Wstawiamy do nagrzanego do 190st C piekarnika na ok 40 minut. Podajemy na ciepło. Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko posypać serem i wstawić do pieca
Kuchnia w czekoladzieW polskich domach rosół często gości na stołach, szczególnie podczas niedzielnych obiadów. A skoro rosół, to często z udziałem większym lub mniejszym kurczaka. A po niedzieli
królestwo garówMam ten przepis od mamy mojej synowej. Już dawno mi to danie polecała. Bardzo dobre w smaku, delikatna rybka. Co ważne tania rybka. Płaty flondry umyć
Kuchnia Pokoleń