kanapki. Takie resztki swobodnie można wykorzystać do makaronowych lub warzywnych zapiekanek. Resztkami serów posypuję również kanapki, które potem zapiekam. Ser się rozpuszcza jest ciągnący i smaczny. Nikt by nie przypuszczał, że swoje odleżał…ha, ha… Jak wykorzystać resztki serów Z resztek serów przyrządzam pyszny sos do makaronu . Zaletą takiego sosu jest to, że można do niego użyć wszystkie
codojedzeniaBazylię oraz suszone pomidory posiekaj i wymieszaj z serkiem mascarpone i przygotowanym sosen beszamelowym.Całość wymieszaj z przygotowanym makaronem i brokułami i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka i posyp parmezanem. Piec w piekarniku około 25 minut aż zapiekanka będzie rumiana :). Gotowe. Artykuł Zapiekanka z brokułami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEwcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 40 gramów sera żółtego - trochę zostawiamy do posypania wierzchu
Szczęśliwa kuchniawcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 40 gramów sera żółtego - trochę zostawiamy do posypania wierzchu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkolację. Tym razem postawiłam na produkty sezonowe: dynia, kurki, do tego orzechy włoskie. Wyszła pyszna, jesienna zapiekanka. Farsz z dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego kurczaka. Porcja dla 4 osób: Makaron: 36 dużych muszli makaronowych Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był
Zawsze głodna!Lazania po bolońsku, czyli inaczej lasagne bolognese to danie, które uwielbiam. Ja w ogóle kocham włoską kuchnię, a to jest przepis
Kolorowy PrzepisownikDanie z kuchni żydowskiej. Jedno z ulubionych dań szabatowych. Może być z ziemniaków, makaronu, mąki macowej. Składniki 8 ziemniaków 1 duża cebula 6 łyżek mąki
R'n'G Kitchenprzeszkodziło mi w zrobieniu tej pysznej zapiekanki. Chociaż na początku nie mogłam się przekonać do szpinaku, ponieważ jadłam go dzisiaj pierwszy raz, ale z każdym kęsem coraz bardziej mi smakował. Przepis znalazłam jakiś czas temu na stronie internetowej http://www.przyslijprzepis.pl/. Zapraszam i życzę smacznego :) Składniki: 400 gram makaronu świderki 500 gram pieczarek 2 cebule 450 gram mrożonego szpinaku(...)makaron. Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy 5 dag masła i 2 łyżki mąki. Dodajemy gałkę muszkatołową, czosnek. Dolewamy mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na pieczarki z cebulą. Szpinak podsmażamy na maśle (5 dag) na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość posypujemy mozzarellą
Wołowina od rekinaPrzygotowanie jej jest banalnie proste i co ważne- nigdy nie będziecie się zastanawiali czy makaron pomiędzy warstwami jest już odpowiednio miękki, jak to się zdarza przy
Kuchnia w czekoladzieTakie mięsko można podawać na imprezach lub na obiad z dodatkiem ryżu lub makaronu. Możecie zrobić też z karkówki, ale musi być chuda. Łopatkę pokroić w
Kuchnia PokoleńJuż dawno chodził za mną makaron na słodko, więc w końcu przeszłam do rzeczy, smacznej rzeczy ;) banan z serem genialne połączenie, plus dla urozmaicenia smaku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjadłam, a nawet nie robiłam żadnych zapiekanek. Miałam czas i ochotę, więc wykonałam warzywną-twarogową-makaronową zapiekankę. Robi się ją bardzo szybko i smakuje świetnie. :) Składniki: 1/2 średniej cukinii 1 średnia marchewka 1 pomidor śliwkowy 125g twarogu chudego 50g ugotowanego makaronu kokardki 1,5 łyżeczki musztardy Dijon 1 czubata łyżka ketchupu 2 cienkie plastry sera żółtego
Truskawkowa FiestaDziś zapraszamy na faszerowane papryki. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno makaron jak i mięso, które pozostanie Nam z zupy. Połączenie warzyw z
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś na obiad przepyszna zapiekanka, niezbyt pracochłonna. Przez dodatek jajek scalających pozostałe składniki jest oryginalna i smaczna. Charakteru i smaku nadaje jej ser feta. Można podawać ją z makaronem, ryżem, ziemniakami i ze wszystkim innym czego dusza zapragnie. :-) Wyszło jej dość dużo, porcja dla 4 głodnych osób. 1/2 kg mięsa mielonego 3 cebule 2 papryki (kolor dowolny) 1 puszka pomidorów
Szefowa kuchniPamiętam doskonale jak w Katowicach na ulicy Wawelskiej (dzisiaj w tym miejscu powstała knajpa z azjatyckim jedzeniem) były sprzedawane w okienku najlepsze zapiekanki w mieście, długa bułka, pieczarki z dużą ilością natki z pietruszki i ciągnący się ser. Od tej pory nie jadłam nic lepszego, a minęło dobre ćwierć wieku! Ot smaki PRL-u najlepsze! Drożdżowe pierożki z kapustą(...)pieczarkami Duże fusilli z pieczarkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Zimowe tosty z goudą Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami
Moja smaczna kuchnia