małym ogniu ok. 5 minut. Wylewamy makaron na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jak już wspominaliśmy, tak przygotowany makaron można wykorzystać do rosołu, ale też do zupy pomidorowej lub zapiekanek. Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np. w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca. Tak wygląda nasz
Maminek kulinarnymały kalafior 2 papryki: czerwona i żółta 2 cebule 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów z puszki pół opakowania makaronu penne ok. 200-300 g sól, pieprz oliwa z oliwek bądź olej 200 g fety Sos do zapiekanki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 500 ml mleka 50 g sera żółtego Sposób przyrządzenia: Warzywa kroimy w kostkę, pora w krążki(...)Najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy resztę warzyw i całość dusimy przez chwilę, by warzywa trochę zmiękły. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem. Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z warzywami. Sos: Rozpuszczamy masło i podsmażamy mąkę. Wlewamy mleko, gotujemy ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy z palnika i ścieramy do sosu ser oraz doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie
upichcicSylwester tuż tuż, więc przybywam z fajną propozycją na przekąskę, która nie tylko jest bardzo miła dla oka, ale także smaczna i syta. Makaron zapiekłam z podsmażonymi pieczarkami oraz gęstym sosem serowym, dzięki czemu uzyskałam fenomenalną zapiekankę, która, gdy ostygnie, tworzy zbitą i jednocześnie wilgotną kostkę o intensywnym smaku serowo-pieczarkowym.. Można tę kostkę ozdobić dowolnymi dodatkami, na przykład(...)sól jak i pieprz), gdyż po upieczeniu straci na wyrazistości. Masę mieszamy z makaronem. Wykładamy na przykrytą papierem do pieczenia foremkę i ubijamy łyżką, wyrównując wierzch. Całość nakrywamy folią aluminiową i wsuwamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni. Zapiekankę zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej danie zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce
Poezja Smaków - blog kulinarnydzień. Sos paprykowy sprawdzi się jako: - sos na kanapki - sos do naleśników czy gofrów na wytrawnie - sos do dań głównych, mięsnych czy z makaronem - jako sos do pizzy - jako sos do zapiekanek makaronowych - jako sos do sosów mięsnych Jest niezastąpiony w mojej kuchni! Sos paprykowy przygotowuje się dość łatwo, natomiast potrzeba sporo czasu na jego gotowanie, ponieważ masa musi mocno
SMYKWKUCHNIKto nie kocha kuchni włoskiej? Chyba nikt nie ma takich osób, bo tak samo jak kochamy kotlety schabowe tak samo kochamy pizze czy lazanię. My też
Bernika - moj kulinarny pamietnikJak my kochamy tę porę roku. Wszystko takie zielone, piękne, świeże i pachnące. No i te truskawki <3 nawet po ciężkiej pracy w polu, ich
R'n'G KitchenKocham podróżować i dobrze to wiecie! Dopiero niedawno wróciłam naładowana energią z Egiptu, a już przeglądam oferty biur podróży w poszukiwaniu kolejnej wyprawy. W pogoni za
Ostra na SłodkoPożywny i zdrowy posiłek, a mimo to wciąż smacznie słodki :) Przygotowanie dania dla kapryśnego Milusińskiego, które jest słodkie , a jednak wciąż pożywne , no i przede wszystkim
Grunt to przepis!Lasagne trochę w innym stylu...w wersji lżejszej bo z mięsem z indyka oraz porem i sosem musztardowym. Pyszne i pożywne danie, które spokojnie może konkurować
Kuchnia MagdaLenymamy możliwość przygotowania taniego i szybkiego obiadu, to w dodatku pożywnego. Dla mnie zapiekanki jednogarnkowe mają same plusy i każdy z rodziny je uwielbia. Zapiekanka jednogarnkowa z brokułami, kalafiorem, mięsem mielonym i makaronem. Składniki: 1 brokuł 1 kalafior makaron (ilość zależy od Was i od tego jak duże macie naczynie żaroodporne) 1 papryka czerwona (czasami dodaje również zieloną i żółtą
My World by Dagmara RekZapiekany makaron w sosie chrzanowym Wczorajszy dzień był jednym z takich, kiedy otwieram szafkę i zaczynam się zastanawiać co ja dzisiaj mogę zrobić na obiad
Mój pomysł nafirmy Pamakol zestaw produktów do przygotowania szybkich posiłków z tradycyjnych potraw. Często podaje się go z plackami ziemniaczanymi jako Gulasz po węgiersku, ja zrobiłam szybką zapiekankę z gulaszem. Składniki: - Gulasz Pamapol - 350 g makaronu świderki - 200 g sera mozzarella - sól - pieprz - 100 ml wody Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente, naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem. Gulasz przekładamy do miski
Kulinarne życieDla jednej osoby około 500 kcal. - 70 g makaronu suchego pełnoziarnistego - 150 g szpinaku - 5 sztuk pieczarek średnich - 2 łyżki tuńczyka w oleju lub sosie
Pasje JolkiSzpinakowa zapiekana, ostra dzięki chilli i niesamowicie pyszna. Możemy ją przygotować dzień wcześniej, a chwilę przed podaniem tylko zapiec w piekarniku. Składniki: 300g makaronu muszelki 200g
Gotowanie i blogowaniePyszna, bardzo sycąca zapiekanka makaronowa w sosie z 4 serów, czyli lekko zmodyfikowana wersja popularnej amerykańskiej zapiekanki "Mac n'cheese". Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem z książki "Kuchnia dla faceta - męskie przepisy". Zapraszam do przygotowań! Składniki: 400-500 g makaronu "macaroni" 40 g masła + trochę do wysmarowania formy 40 g mąki pszennej 500 ml mleka szczypta gałki
My Culinary Art