wyboru: dowolna wędlina, boczek, mięso z kurczaka (np. z rosołu), papryka czerwona, zielona lub żółta, podduszona cukinia, podsmażone pieczarki, gotowany brokuł lub kalafior, cebula, szczypior, natka pietruszki, lub co tam komu przyjdzie do głowy :) Sposób przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego: Wybrane składniki kroję w niezbyt grubą kostkę. Jajka roztrzepuję w miseczce. Ser ścieram
Gotuj Się Kto Możekalendarz wciąż pokazuje lato, to nastroje i apetyty domowników są już jesienne. Postanowiłem więc, że "wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę". składniki dla sześciu osób 0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 1 cebula 6-7 pomidorów 1 cukinia 1 papryka 2 bakłażany 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego) 5 łyżek oleju 3 łyżki oliwy(...)cząstki. Układamy plastry bakłażana na mięsnym farszu , pomiędzy kawałki bakłażana, wkładany plastry cukinii i pomidora, oraz cząstki papryki. Całość oprószamy solą, oraz pieprzem, polewamy oliwą, a następnie wkładamy na 25-30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie, na wierzch zapiekanki, układamy cienko pokrojone plastry żółtego sera, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i zapiekamy jeszcze przez
Miód i pieprzJeśli się zastanawialiście ostatnio czy żyję… To tak, żyję i mam się całkiem nieźle. Ja tylko robię trzy prania dziennie i mam wrażenie, że składam
gotować!To pyszne danie jest pożywne, smakowite i aromatyczne. Idealne na jesienne dni, polecam serdecznie. Zapiekanka z warzyw. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepomysł na szybki obiad. Musiałam zużyć kiełbasę, bo kończyła się jej data, więc zapiekłam ją z cukinią, młodymi ziemniaczkami i czerwoną papryką. Ja osobiście za kiełbasą średnio przepadam, taka pieczoną i z grilla czasem zjem ze smakiem. Bardziej fanami są moi Panowie. Zapiekanka wyszła pyszna, a to najważniejsze. Miłego dnia :-) Składniki: 5 - 6 kiełbasek u mnie z szynki
kruche babeczkirybą w roli głównej: Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) Ryba po grecku (najlepsza) Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami Dorsz bałtycki smażony na maśle czosnkowym Siekane kotleciki z dorsza Składniki (na 8 sztuk): 300g filetów z dorsza 100g cukinii 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżka kaszy
Obiad gotowyDanie z resztek... "lodówkowych" :) Udka z kurczaka zapieczone z kaszą gryczaną, cukinią, marchewką i cebulką. Danie świetne do odgrzewania. Można powiedzieć, że robi się samo. Jeżeli jesteście zwolennikami dań, które można przygotować z użyciem tylko 1 naczynia - to ta zapiekanka przypadnie Wam do gustu. W taki sam sposób można zapiec surowy ryż jak i ziemniaki . Składniki na porcję(...)drobiu. Warzywa umyć. Cukinię i marchewkę obrać i posiekać w półplasterki (mniejsze kawałki mogą być w plasterkach). Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchą kaszę, następnie dodać posiekane warzywa. Na wierzchu ułożyć udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru
UgotowaćZapiekanka ziemniaczana fit Składniki (porcja dla 2 osób): - 3 duże ziemniaki; - 1 mała cukinia; - 1 mała cebula; - garść natki pietruszki; - oregano; - 2 łyżki oliwy; - 2 ząbki czosnku; - świeży pieprz mielony; - sól morska; Sposób przygotowania: - ziemniaki obrać i podgotować w wodzie maksymalnie 5-10 minut; - pokroić w grube talarki, tak samo zrobić z cukinią; - cebulę posiekać, wszystko doprawić; - do żaroodpornego
MintTastedanie? To proste! By powstał taki przysmak, nie trzeba wiele. Wystarczy sprawny piekarnik, naczynie żaroodporne oraz kilka składników. Jeśli chcemy przygotować taką warzywną zapiekankę dla 3-4 osób, musimy przygotować następujące produkty spożywcze: Bakłażan – 1 sztuka; Cukinia – 2 sztuki; Czerwona papryka – 1 sztuka; Żółta papryka – 1 sztuka; Ser feta – 200 g; Oliwa z oliwek; Czosnek – 3 ząbki; Czarne oliwki
Codogaraprzebijcie je wiele razy widelcem, inaczej Wasz piekarnik, kuchnia, a być może i całe mieszkanie eksploduje… Duże greckie pieczarki podsmażone z przyprawami, zapiekanka ziemniaczana z serem kozim i miętą, polana sosem tzatziki, sałatka z grillowanej cukinii z fetą i wiele pomniejszych pyszności. Jako danie główne wjechały chlebki mięsne – nasze ulubione danie, do którego można dodać, jako urozmaicenie, właściwie
GRUBY WAŁEKW tym dziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie
Chilli Czosnek i Oliwawylepić dno i boki okrągłej formy żaroodpornej do zapiekanki. Makaron do zapiekanki gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, blanszujemy na stojąco 3 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, odcedzamy kroimy na kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w szerokie wstążki, a pora na krążki, podsmażamy(...)makaronu dodajemy szparagi, pokrojoną szynkę oraz cukinie z porem doprawiamy solą i pieprzem do smaku mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie. Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej żółty ser, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową oraz białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika
Wanilia i KardamonDzień dobry :-) Chyba już bardzo chcę wiosnę, bo nawet zapiekanka wyszła mi w wiosennych kolorach ha ha :-) Miałam zielony makaron ze szpinakiem, do tego ogórki kiszone, oliwki, cukinia, tylko kukurydza była żółta, a musiałam ją już zużyć. Do tego starta mozzarella, i szczypiorek :-) Wyszło bardzo smacznie i kolorowo :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu ze szpinakiem(...)dente. Oliwki, cukinię i ogórki kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą. 2. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy resztę składników i mieszamy drewnianą łyżką, żeby powstał nam taki misz masz. Całość posypujemy stratą mozzarellą. 3. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem. Smacznego :-) Do zapiekanki możemy dodać kurczaka, lub inne
kruche babeczkiziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-30 minut. Niemal każdą zapiekankę posypujemy startym serem żółtym, różnymi źródło: przepisy.pl przyprawami i ziołami. Bardzo często robimy również zapiekanki makaronowe - są bardzo pożywne i sycące
Gotuję TestujęKlasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!