zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:134/165)

Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia 215

zaproponować przepis na pyszne kotlety mielone z ryżem, tak przygotowane kotlety mogą być podane jako samodzielne danie z surówką, sałatką lub kiszonym ogórkiem. Ewentualnie możemy je podać również z ziemniakami. Tak przygotowane kotlety mielone, są odrobinę zdrowsze od tradycyjnych, bo nie są smażone. Do przygotowania kotletów mielonych z ryżem, będziemy potrzebowali: Naczynie żaroodporne 500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej szynki(...)delikatnie się zeszkliła, następnie dodaję czosnek, marchew i jeszcze smażę około 2-3 minut. Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, doprawiam i jeszcze smażę około 2 minut – sos jest gotowy. Zapiekanie kotletów: Kotlety polewam sosem i naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 45 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół

Uwaga Babcia Gotuje
Muszle makaronowe z nadzieniem jajecznym (Conchiglione a'la tortilla) 204

Muszle makaronowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Dają się nadziewać naprawdę chyba wszystkim, ku mojemu zdziwieniu widziałam już nawet nadziane ryżem czy ziemniakami.  Moje powstały z potrzeby wykorzystania nadmiaru sosu jajecznego do tortilli z poprzedniego dnia. Dodałam do niego trochę duszonego szpinaku, prażone chorizo i papryczkę chili. Na wierzch nieco parmezanu i tak mamy na talerzu trochę Włoch(...)była zbyt ścięta, a ser nie roztopił się. Następnie zdjąć z patelni na zimny talerz. 3. Piekarnik nagrzać do temp. 190°C. Naczynie, w którym będą zapiekały się muszle, wysmarować oliwą. Muszle nadziewać mieszaniną jajeczną, wyrównując powierzchnię łyżką i układać w naczyniu. Zalać sosem i posypać startym parmezanem. Zapiekać 30-40 minut. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Łosoś faszerowany z fasolką i pomidorami 183

Bardzo lubię łososia i staram się go robić na różne sposoby. Zawsze wtedy smakuje inaczej. Tym razem jest z fasolką i z pomidorami, bardzo był dobry

Kuchnia Pokoleń
Kurczak po myśliwsku w pomidorach 105

pollo alla cacciatore, ale niezależnie od wybranych dodatków (grzyby, oliwki, plasterki marchewki) i rodzaju wina, w efekcie końcowym zawsze otrzymamy smaczne, pożywne danie, które możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami puree lub pieczywem. Kurczak po myśliwsku sprawdzi się jako niezbyt pracochłonny obiad, ale równie dobrze można go zaserwować na  wystawną kolację. Kurczak po myśliwsku z pieczarkami i pomidorami(...)przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 2 godzin na jak najmniejszym ogniu. Około 10 minut przed końcem dodajemy oliwki i ewentualnie kapary. Uwaga: Kurczaka po myśliwsku w pomidorach można też zapiekać w piekarniku zamiast dusić na wolnym ogniu. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki kurczaka i zalewamy sosem pomidorowym z powyższego przepisu. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
zawijane gołąbki w sosie pomidorowym :D 149

dzieciństwa, że jak micha dobra, to i bandzioł cały :D Chodziło też  o to, by zwyczajnie nie chodzić głodnym. Dorastałam w latach, gdzie podstawą w jedzeniu były ziemniaki, kluchy w różnym wydaniu. Rarytasem była słoninka skrojona cieniutko z cebulką, osolona i pokropiona octem. O gotowych potrawach nigdy nie słyszałam....no może tylko te, które mama robiła :D Dla mnie(...)uszkodzić. Grubsze części od głąba okrawam nożem. To zaczynam zawijanie. Wykładam farsz, zawijam boki w kopertę i roluję. Wykładam do naczynia żaroodpornego. Podlewam wodą do 1/3 wysokości gołąbków. Zapiekam ok 1 godziny do 1.30. W międzyczasie przekręcam je na drugą stronę, żeby nie spaliły się mocno z góry. Jak już się uduszą, odlewam wywar do garnka i dodaję przecier

Pieprzyć z Fantazją
Filet z Kurczaka ze Szpinakiem w Szynce Parmeńskiej 183

proponuję żadnego zawijania mięsa, wystarczy po prostu ponacinać, w szczeliny powciskać szpinak, a potem owinąć cieniutkimi plasterkami szynki. To naprawdę proste. Przy okazji sprawdziłam patelnię Woll pod kątem zapiekania bez dodatkowego tłuszczu, czy sosu. Dzięki temu, że smażąc na tej patelni nie musimy smażyć w dużej ilości tłuszczu odpuściłam sobie mycie patelni po smażeniu szpinaku, po prostu wyłożyłam szpinak(...)minut.  Po tym czasie wystarczy wyciągnąć patelnię z piekarnika i flety wyłożyć na talerz. Ja jadłam z energetyczną sałatką z quinoa , a moje dziecko poszło w klasykę, czyli ziemniaki i sałata z ogórkiem i śmietaną. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
„Królewska pieczeń” szynka szpikowana warzywami i majonezem 129

„Królewska pieczeń” szynka szpikowana warzywami i majonezem Szynka to dość tani kawałek mięsa , jednak bardzo zdradliwy . Nieumiejętnie przyrządzona potrafi zrazić do siebie nie jednego

Ogrodnik w podróży
Klasyczny kurczak w naczyniu żaroodpornym 276

czysta klasyka! Kolejny Błyskawiczny Piątek w kalendarzu! Jak co tydzień w ramach tej fejsbukowej akcji chcemy jeść szybko, smacznie i nieskomplikowanie.   Kwintesencją tej zasady jest dla mnie kurczak zapiekany w naczyniu żaroodpornym. Potrawa wyjątkowo bezproblemowa w przygotowaniu, w zasadzie obiad sam się robi :) Tym razem prezentuję kuraka bez jakchkolwiek "udziwnień", eksperymentalnych ekscesów i frymuśnej marynaty. Wyłącznie w towarzystwie(...)oblać kurczaka, aby zagęścić sos. naczynie żaroodporne wstawić z powrotem do piekarnika - już bez pokrywki, aby skórka na kurczaku się zezłociła - i piec jeszcze 15 minut. Serwowałam z gotowanymi ziemniakami i kalafiorem

Grunt to przepis!
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 172

trochę taka wariacja na temat kuchni greckiej. Grecy faszerują wiele warzyw .Zapiekają je , grillują, duszą. Często pojawia się w towarzystwie takich warzyw lub nawet jako ich składniki ser . Kupiłam  małe kształtne papryczki ( takie wielkości średniego pomidora). Aż się proszą by coś z nimi zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas(...)rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek .Doprawić do smaku odrobiną miodu. Zagotować. Podawać tak jak kto lubi - z pieczywem , plackami ( jak pita) , ziemniakami. Ja podaję bez niczego tylko w sosie . * Ja podałam z tego 2 porcje  ( po 2 sztuki) na głębokich talerzach -każda porcja z 2 chochelkami  ( od zupy ) sosu .Jeszcze

Buniabaje w kuchni
Wegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 128

liściach układać zawinięte gołąbki, najlepiej "zakładką" do dołu. Wlać około 250 ml wody lub bulionu (warzywnego najlepiej). Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około 40 minut. Liście powinny zmięknąć. W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Sos z pomidorów do gołąbków - jak zrobić Składniki: ok. 500 g pomidorów 1 średnia marchewka(...)ognia, ale pozostawić jeszcze przez 10-20 minut pod przykryciem. Po tym czasie można przemieszać - kasza jest gotowa. Lubisz gołąbki? Spróbuj także innych gołąbków bez mięsa: Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem, z dodatkiem pikantnych pomidorków Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń Pork Wellington 190

restauracji na świecie. Przygotowanie pieczeni Wellington jest czasochłonne, jednak warte wysiłku. Pork Wellington to idealna propozycja na uroczysty obiad, a uzupełniona sosem grzybowym i ulubionymi dodatkami w postaci pieczonych ziemniaków, czy klusków nasyci nas na bardzo długo i zrobi ogromne wrażenie na zebranych gościach.  Pieczeń Pork Wellington Składniki: duży kawałek schabu wieprzowego 1-1,5 kg świeżo mielony pieprz(...)naczynia posmarowanego olejem, tak, by nasza łączona ciastem góra teraz znajdowała się na dole. Odwracamy je górą do dołu.  Wierzch ciasta smarujemy pozostałą połówką jajka.  Pieczeń Wellington zapiekamy w 200 stopniach przez około 25 minut. Musi się ładnie zarumienić i mieć lekko brązowawy kolor.  Gotową pieczeń Pork Wellington postawiamy jeszcze na chwilę, przy uchylonych drzwiczkach i podajemy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jajka sadzone z boczkiem 185

Jajka sadzone z boczkiem to niepełna wersja typowego angielskiego śniadania. Z całą pewnością ten posiłek doda Wam energii na resztę dnia. Zobaczcie zatem jakich składników potrzebujcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomysł na kurczaka w pomarańczach 176

Kurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto z kaszy jaglanej, batata, selera naciowego, pod kołderką z mozzarelli, na ostro z nutą słodyczy 210

sobie wyszedł idealnie, ale w połączeniu z kaszą skomponował się niebanalnie. Mozzarella całość wykończyła, a rukola swojego smaku dołożyła. To znakomita propozycja przystawki, na gorąco podana, lub zamiennik np. ziemniaków do głównego dania.  Tych 👫👪, których na smakowanie zaprosiłam, o odgadnięcie składników  👅 poprosiłam. Z apetytem zjadali, ale z wymienieniem produktów kombinowali. Kaszę, mozzarellę podali bez wahania, ale do końca(...)formy mogą być innej średnicy. Mozzarellę kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Kiedy „ciasto” będzie upieczone, na wierzch układamy plastry sera i wkładamy z powrotem do gorącego piekarnika. Zapiekamy kilka min, do momentu, aż ser zmięknie i zakryje całą powierzchnię (ok. 8 min).  Rada: wierzch ciasta nakłuwamy wykałaczką, żeby sok z sera, który wytwarza się podczas topienia, mógł

Moniki Smakołyki
Jaglane kotlety piri – piri 158

Piri – piri to odmiana szczególnie znanej ze swej ostrości papryczki chilli, docenianej zwłaszcza w Portugalii oraz krajach Afryki. Jest podstawą sosów i marynat, które właśnie od

Even Better Food

Proponowane wyszukiwania