patelni rozgrzać oliwę, dodać pora i czosnek. Krótko podsmażyć. Dołożyć pokrojone pomidory i sok z puszki. Wszystko mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Na dno naczynia do zapiekania wylać sos. Na sosie układać pozawijane naleśniki. Wierzch posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20-35 minut. Ser powinien się lekko zrumienić. Podawać posypane(...)jestem zwolenniczką mycia żadnych noży w zmywarce, gdyż to bardzo je tępi. Co można przygotować z produktów pociętych przez spiralizer? warzywne makarony spiralne cieniutkie frytki, nie tylko z ziemniaków placki warzywne sałatki surówki Cechy maszynki: Zasilanie: 80 W, 220-240 V~, 50/60 Hz waga: ok 1.5 kg długość przewodu: ok 90 cm spiralna tarka do tworzenia kolorowych, warzywno-owocowych
Codzienna kuchnia niecodziennaprzed pieczeniem podsmażyliśmy chwilę rzodkiewki na gołej patelni, podlewając na koniec karmelem wietnamskim, który jest jedną z naszych ulubionych przypraw. Przepis na skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką. Skrzydełka według tej receptury smakują wybornie, skórka jest chrupka i aromatyczna. Pieczona rzodkiewka to absolutny hit. Tak wyglądał nasz niedzielny obiad. JAK TO ZROBIĆ Kukurydzę do tego dania gotowaliśmy(...)zapiekanka po przestygnięciu i odpoczynku, który wydobył z niej wszystkie smaki, stała się niezwykle smacznym, pożywnym i lekkim daniem. Klasyczny s heperd’s pie jest dużo cięższy. Warstwa zapiekanego kalafiora zastygła w dającą się zgrabnie pokroić zwartą masę, a po podgrzaniu stała się lekka jak pudding. Do zapiekanki w charakterze prostej sałatki podaliśmy garść rukoli skropioną olejem rzepakowym
Niedzielny kucharzpierwszym kęsie już się chciało wołać o dokładkę:) Czym więc zasłużyły sobie na taką sławę? Otóż ich sekret to odpowiednie proporcje mięsa, kaszy manny oraz duszenie, a raczej zapiekanie kotletów w piekarniku, dzięki czemu były puchate i soczyste w środku. Pamiętam gdy podczas jakiejś imprezy babci powierzono usmażenie kotletów. Wszystko szło zgodnie z planem, aż do momentu, gdy pewna pani(...)wyłożyć kotlety, smażyć z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu kotlety wyłożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć, wstawić do piekarnika i piec ok 25 minut. Podawać wg uznania - z ziemniakami, kaszą, surówką. Smacznego
Obiad gotowyweekend zapowiada się barrrdzo! dobrze - wyjazd na Mazury, na niebie słońce, dookoła jeziora, rzeki i lasy, łowienie ryb, ognisko i śpiewy przy gitarze. W końcu! Wczoraj na kolację robiłyśmy zapiekane szparagi(pierwsze w tym roku!), udało się również stworzyć przepis na wspaniałą słodką tartę z truskawkami i.. burakami (niedługo go zaprezentujemy) :) Na blogu wraz z wiosenną aurą życie(...)lodówki na około godzinę, aby smaki "przegryzły się". W tym czasie możemy ugotować jaja na twardo oraz jeśli mamy ochotę (i jesteśmy w posiadaniu) - dokładnie wyszorowane połówki młodych ziemniaków. W takiej kompozycji chłodnik smakuje rewelacyjnie! Chłodnik serwujemy w miseczkach z połówką jaja i posiekanym szczypiorem. Smacznego :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Symfonia SmakówPo raz pierwszy zakupiłam bataty i nie bardzo wiedziałam jak się za nie zabrać. Wiedziałam tylko, że chcę użyć pietruszki i sera pleśniowego. Inspirację, by dodać
Kuchnia w czekoladziegóra-dół”. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Wysyp na powierzchnie tarty. Skrop sokiem z cytyrny, posyp mielonym cynamonem i cukrem. Zapiekaj przez około 35 minut w powyżej podanej temperaturze. Wierz ciasta powinien być zarumieniony, a jabłka miękkie. Tarta super smakuje sama, ewentualnie z bitą śmietaną(...)kulinarnych. Żyjemy w świecie, w którym coraz więcej żywności nie przypomina już produktów, z których powstało. Odkrycie, że chipsy pochodzą z ziemniaków, a marchew nie przyjeżdża z fabryki na styropianowych tackach może być niespodzianką, nie tylko dla trzylatka. Przekazywanie rodzinnych tradycji kulinarnych uczy
kuron.com.plżydowskiej popularnym daniem szabasowym jest kugel – okrągła zapiekanka, która może występować albo w wersji na słodko, z makaronem i rodzynkami, lub robiona na sposób wytrawny, wtedy jest z ziemniakami i cebulą. W obydwu przypadkach ważnym składnikiem są jajka, pełniące rolę spoiwa zapiekanki. Kugel ziemniaczany robiliśmy już kilkakrotnie i jest to wspaniały dodatek do odświętnych dań, bardzo podobny do naszej(...)wyższe brzegi są po to, żeby ser nie wyciekł podczas pieczenia. Włóż do formy drugą połowę makaronu, lekko dociśnij, wyrównaj wierzch, posyp połową szklanki parmezanu. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 40-50 minut aż wierzch się zrumieni. Artykuł Piatek: Zapiekanka makaronowa z camembertem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzzaproponować przepis na pyszne kotlety mielone z ryżem, tak przygotowane kotlety mogą być podane jako samodzielne danie z surówką, sałatką lub kiszonym ogórkiem. Ewentualnie możemy je podać również z ziemniakami. Tak przygotowane kotlety mielone, są odrobinę zdrowsze od tradycyjnych, bo nie są smażone. Do przygotowania kotletów mielonych z ryżem, będziemy potrzebowali: Naczynie żaroodporne 500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej szynki(...)delikatnie się zeszkliła, następnie dodaję czosnek, marchew i jeszcze smażę około 2-3 minut. Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, doprawiam i jeszcze smażę około 2 minut – sos jest gotowy. Zapiekanie kotletów: Kotlety polewam sosem i naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 45 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół
Uwaga Babcia GotujeMuszle makaronowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Dają się nadziewać naprawdę chyba wszystkim, ku mojemu zdziwieniu widziałam już nawet nadziane ryżem czy ziemniakami. Moje powstały z potrzeby wykorzystania nadmiaru sosu jajecznego do tortilli z poprzedniego dnia. Dodałam do niego trochę duszonego szpinaku, prażone chorizo i papryczkę chili. Na wierzch nieco parmezanu i tak mamy na talerzu trochę Włoch(...)była zbyt ścięta, a ser nie roztopił się. Następnie zdjąć z patelni na zimny talerz. 3. Piekarnik nagrzać do temp. 190°C. Naczynie, w którym będą zapiekały się muszle, wysmarować oliwą. Muszle nadziewać mieszaniną jajeczną, wyrównując powierzchnię łyżką i układać w naczyniu. Zalać sosem i posypać startym parmezanem. Zapiekać 30-40 minut. Smacznego
Kuchnia PrezydentowejBardzo lubię łososia i staram się go robić na różne sposoby. Zawsze wtedy smakuje inaczej. Tym razem jest z fasolką i z pomidorami, bardzo był dobry
Kuchnia Pokoleńpollo alla cacciatore, ale niezależnie od wybranych dodatków (grzyby, oliwki, plasterki marchewki) i rodzaju wina, w efekcie końcowym zawsze otrzymamy smaczne, pożywne danie, które możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami puree lub pieczywem. Kurczak po myśliwsku sprawdzi się jako niezbyt pracochłonny obiad, ale równie dobrze można go zaserwować na wystawną kolację. Kurczak po myśliwsku z pieczarkami i pomidorami(...)przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 2 godzin na jak najmniejszym ogniu. Około 10 minut przed końcem dodajemy oliwki i ewentualnie kapary. Uwaga: Kurczaka po myśliwsku w pomidorach można też zapiekać w piekarniku zamiast dusić na wolnym ogniu. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki kurczaka i zalewamy sosem pomidorowym z powyższego przepisu. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadzieciństwa, że jak micha dobra, to i bandzioł cały :D Chodziło też o to, by zwyczajnie nie chodzić głodnym. Dorastałam w latach, gdzie podstawą w jedzeniu były ziemniaki, kluchy w różnym wydaniu. Rarytasem była słoninka skrojona cieniutko z cebulką, osolona i pokropiona octem. O gotowych potrawach nigdy nie słyszałam....no może tylko te, które mama robiła :D Dla mnie(...)uszkodzić. Grubsze części od głąba okrawam nożem. To zaczynam zawijanie. Wykładam farsz, zawijam boki w kopertę i roluję. Wykładam do naczynia żaroodpornego. Podlewam wodą do 1/3 wysokości gołąbków. Zapiekam ok 1 godziny do 1.30. W międzyczasie przekręcam je na drugą stronę, żeby nie spaliły się mocno z góry. Jak już się uduszą, odlewam wywar do garnka i dodaję przecier
Pieprzyć z Fantazjąproponuję żadnego zawijania mięsa, wystarczy po prostu ponacinać, w szczeliny powciskać szpinak, a potem owinąć cieniutkimi plasterkami szynki. To naprawdę proste. Przy okazji sprawdziłam patelnię Woll pod kątem zapiekania bez dodatkowego tłuszczu, czy sosu. Dzięki temu, że smażąc na tej patelni nie musimy smażyć w dużej ilości tłuszczu odpuściłam sobie mycie patelni po smażeniu szpinaku, po prostu wyłożyłam szpinak(...)minut. Po tym czasie wystarczy wyciągnąć patelnię z piekarnika i flety wyłożyć na talerz. Ja jadłam z energetyczną sałatką z quinoa , a moje dziecko poszło w klasykę, czyli ziemniaki i sałata z ogórkiem i śmietaną. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje