z ziarnami słonecznika - 500 przepisów (strona:23/34)

Chleb na żurku 119

żurku 500 g. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki żytniej 1/2 łyżki soli 1/2 szkl. ciepłego mleka 1/2 szkl. ciepłej wody 3/4 szkl. żurku w butelce 35g.drożdży ulubione ziarna- pestki dyni, słonecznik, siemie lniane Wykonanie Zrobić zaczyn z drożdży - pokruszyć drożdże zalać je odrobiną ciepłego mleka plus 1 łyżeczką cukru, wymieszać odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Pozostałe składniki

Kubki smaku
Sałatka z jajkiem i buraczkami z sosem jogurtowo-chrzanowym 219

sobą współgrały a ziarna dyni dodały cudownej chrupkości! SKŁADNIKI: 2 jajka ugotowane na twardo 4-5 kulek buraczków ćwikłowych konserwowych Orzech kilka liści sałaty (zwykłej masłowej) garść prażonych ziaren dyni lub słonecznika 1 łyżka jogurtu greckiego/naturalnego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka chrzanu ewentualnie sól do smaku 1. Liście sałaty porwać na kawałki. 2. Jajka i buraczki pokroić w kosteczkę. Wymieszać

Kto ugości moich gości?
DOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 216

Ostatnio miałyśmy wielką ochotę na wypiek domowego chleba. W rodzinnych książkach kucharskich znalazłyśmy ten archiwalny przepis na pyszny chleb pełen zdrowych ziaren. Przygotowanie go jest dość czasochłonne, ale jego smak z pewnością zrekompensuje nam wszystko. Taki chleb zdecydowanie może nam zastąpić sklepowe, zwykle, pszenne bochenki i nadać naszemu życiu nowy smak :) Zapraszamy do spróbowania! Składniki na rozczyn: 10 g drożdży(...)najlepiej jest zostawić na całą noc). Rano dodać 1 kg mąki pszennej, 3 łyżeczki soli, 2,5 szkl. letniej wody, drożdże rozpuszczone w 1/2 szkl. wody, płatki owsiane, słonecznika i resztę ziaren. Wymieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Wysmarować olejem foremki, posypać otrębami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek. Pozostawić do wyrośnięcia

Banana Smiles
Chleb wieloziarnisty I 118

drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej (używam tortowej) 0,5 szklanki otrąb dowolnych (używam pszennych) 0,5 szklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać(...)minut w ciepłe miejsce. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w temperaturze 180 o C przez około 60 minut. Wiele razy piekłam już ten chleb zawsze w 150 o C w termoobiegu po około 30-40 minutach zakrywam folią

cucinare
Bułki z mąki pełnoziarnistej na maślance 171

świeżych drożdży  - 1 jajko  - 5 g cukru ( mała łyżeczka )  - 8 g soli ( można dać odrobinę mniej lub więcej zależy od smaku ) Do posypania ulubione ziarna u mnie słonecznik , sezam , siemię lniane Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski ,drożdże rozrobić z cukrem i częścią mleka i wlać do miski z mąką , posypać odrobiną mąki i odstawić(...)bułeczki ,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut . W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni , wyrośnięte bułki smarujemy maślanką i posypujemy ziarnami , wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut ,tak pięknie rosną wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Smacznego

Wypieki Rene
Wytrawne bułeczki dyniowe z ziarnami 124

mąki 80 g drożdży 85 g masła 2 jajka ok 400 ml mleka 500 g musu z pieczonej dyni 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki mieszanych ziaren (dynia, siemię, słonecznik, sezam) Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Do dużej miski wsypać pół kilograma mąki, dodać mus dyniowy, jajka, sól i wymieszać. Następnie dodać rozmieszane

Gotowanie jest łatwe
W poszukiwaniu ciekawych przepisów #3 179

WEGANIE - o dziwo takiego pesto jeszcze nie robiłam, ale pietruszka już czeka :) 3) Kotleciki z kaszy jaglanej z marchewką robiłam na bazie tego przepisu, ale dodałam jeszcze sporo ziaren (pestki dyni, słonecznika, sezam). Poza tym nie smażyłam tylko piekłam i bez jajka się nie obyło ;) Wersja z siemieniem lnianym niestety nie związała. 4) Kofty z kalafiora od Karoliny i Macieja

Corner With Recipes
Zupa krem z batatów z tahini 206

macie w domu polecam dodać także odrobinę kminu rzymskiego. Dosypujemy sól (dość solidnie) i pieprz do smaku. Zupę przelewamy przez sitko, aby krem był gładki. Podajemy z ziarnami (np. sezamu, słonecznika, dyni) i jogurtem naturalnym. Do zupy polecam także krewetki. Należy je rozmrozić, osuszyć i smażyć na silnie rozgrzanej patelni na oleju z pokrojonym czosnkiem nie dłużej niż minutę

Poezja smaku
Zupa-krem z dyni i włoszczyzny 239

warzyw, który można zastąpić kostką rosołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Po ostudzeniu blendujemy zupę na gładką masę. Jemy na ciepło, np z dodatkiem prażonych ziaren dyni lub słonecznika :) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu i dzielenia się uwagami

Taste Of My Day
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI 224

mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000- 100g mąki żytniej białej (typ720)- 30g świeżych drożdży- 10g soli himalajskiej lub morskiej (zwykłej troszkę mniej)- 4 łyżki oliwy oliwek (lub innej)- 40g ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane)- 400ml ciepłej (nie gorącej) wodyDrożdże rozkruszyć do kubka, dodać 1 łyżkę mąki i trochę wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski odmierzyć pozostałe

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenno-żytni 151

chleb dobrze wyrośnie. Chlebek upieczony według przepisu Liski (Whiteplate), z moimi modyfikacjami. Dodałam ziarna, bo uwielbiamy chleby z wszelkiego rodzaju ziarnami. Siemię lniane nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również na fakturę chleba. Obowiązkowo jak zwykle słonecznik, dynia i co tam wpadnie Wam pod rękę (sezam, mak, czarnuszka). My lubimy wierzch chlebka posypać płatkami owsianymi. Część mąki pszennej(...)mąki orkiszowej i 100 gr mąki pszennej pełnoziarnistej) 400 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży zaczyn z dnia poprzedniego 2/3 szkl. ziaren (opcjonalnie)- siemię, mak, słonecznik, dynia płatki owsiane, mak, dynia do posypania Wykonanie Zaczyn Dzień przed pieczeniem, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki zaczynu. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy na ok 12-16h. W Dniu pieczenia

Mieszam w Garnku
Placuszki z puree dyniowego 130

szkl puree z dyni pieczonej 1 szkl mąki 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mieszanych ziaren (dynia, siemię, sezam, słonecznik) 2 łyżki cukru pół szkl mleka Dynię rozmieszać z mlekiem, żółtkami mąką i cukrem, dodać ziarna i proszek do pieczenia oraz ubitą pianę z białek. Smażyć placuszki na patelni zwilżonej olejem. Podawać z dżemem

Gotowanie jest łatwe
Pasta z pieczonego kalafiora. 224

Składniki: jeden duży ,dorodny kalafior ,podzielić na mniejsze różyczki ,można obgotować go przed pieczeniem 5 minut w gorącej wodzie ,pominęłam ten zabieg sól pieprz oliwa z oliwek ziarna ,ulubione ,u mnie słonecznik ,kokos ,dynia. Kokos ,dynię i słonecznik podprażyć na suchej patelni ,odstawić . Piekarnik nagrzać do 200 stopni ,na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć kawałki kalafiora ,skropić oliwą ,posolić

Ladylaura.
Chleb na zakwasie 151

Bardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda

Bullio
Bułeczki pszenno-orkiszowe z anyżkiem 168

drożdży instant, 300 ml wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka anyżu (użyłam jednej gwiazdki, którą roztłukłam tłuczkiem przez bawełniany ręcznik) Dodatkowo: Ziarna do posypania bułeczek: słonecznik, siemię lniane, dynia. Smarowanie bułeczek: 1 jajko wymieszać z 1 łyżeczką śmietany.   Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ok 7-10 minut. Odstawiamy(...)równych części. Bułeczki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie smarujemy bułeczki jajkiem wymieszanym z śmietaną i posypujemy ziarnami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy 15-17 minut. Studzimy na kratce. Przepis zgłoszony do akcji "Na zakwasie i na drożdżach

Delicious Titbits