Domowe bajgle - przepis 273łyżki cukru 1 łyżeczkę soli 1/1/4 łyżeczki drożdży suchych (5 g) 350 ml wody letniej 1 jajko do posmarowania ziarna do posypania (mak, sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne
Basia w kuchni
Domowa chałwa z ziaren. 183czymś tuczącym i niezdrowym. Domowa chałwa Składniki: -> 60g słonecznika -> 40g sezamu -> 1-2 łyżeczki miodu -> 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Słonecznik i sezam prażymy na suchej patelni. Przekładamy ziarna do misy blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji masy. Gotową masę przerzucamy do misy i zaczynamy wyrabiać ręką stopniowo dodając kakao z miodem. Musimy uzyskać
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Dietetyczne śniadanie 269trzeba zjeść, najlepiej chłodne i zdrowe ale i pozywne, żebyśmy nie musieli doajdać „pomiędzy”. Składniki -2 kromki razowego chleba -pomidor -ogórek -bazylia -sałata lodowa -prazone ziarna od Ziarenkowo Słoneczne Pola,a w nich słonecznik,sezam i siemię lniane Na listkach salaty połóż pokrojone w plastry ogórek i pomidor, posyp ziarenkami. Kromeczki razowego chleba przykryj listkiem sałaty, dodaj pomidora i posyp
Z Kuchni Do Kuchni
Caprese z czerwonymi pomarańczami z dodatkiem fenkułu, pestek słonecznika i świeżej mięty. 201SKŁADNIKI: (1-2 porcje) 1 kula mozarelli w zalewie 1-2 czerwone pomarańcze 1/4 korzenia kopru włoskiego + koperek listki świeżej mięty listki świeżej bazylii pestki słonecznika (lub dyni) sos: łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami gorczycy) sok z połowy cytryny łyżeczka miodu 1-2 łyżki oliwy z oliwek SPOSÓB WYKONANIA: 1. Mozarellę odlać z zalewy i pokroić w cienkie plastry(...)pomarańczy który pozostał po ich krojeniu. 5. Na talerzu układać na zmianę plastry mozarelli, pomarańczy oraz listki świeżej mięty (ewentualnie bazylii lub oba zioła). Całość posypać obficie fenkułem, pestkami słonecznika i koperkiem. Polać wcześniej przygotowanym dressingiem. Smacznego
DefinicjaSmaku
Bułeczki z ziarnem 203Dawno nie było pieczywa u mnie, nadrabiam ten błąd tymi bułeczkami :) Chrupiące i pełne cudownych ziaren, czy może być coś lepszego na poranne śniadanie jak ciepła bułeczka ulubionymi dodatkami? :) Przepis znalazłam tutaj Składniki 12-15 bułeczek 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki letniej wody 450 g mąki pszennej(...)mąki pszennej razowej typ 1850 1 łyżka soli po 20 g (czarnego sezamu, białego sezamu, siemienia lnianego) po 60 g (pestek słonecznika, pestek dyni) 30 g oleju 350 g letniej wody *ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej typ 720 30-40 g wody 50-100 g mieszanki ziaren do posypania bułek Drożdże pokruszyć
Delicious Titbits
Baton Cynamonowy Raj 219Baton Cynamonowy Raj z prażonymi ziarnami Składniki: - mieszanka musli z płatkami owsianymi - mieszanka z cynamonem i prażonymi ziarnami (u mnie Cynamonowy Raj Ziarenkowo ze składem: prażony słonecznik, orzechy arachidowe, sezam, cynamon, kardamon, goździki) - rodzynki - kandyzowana skórka pomarańczowa - 3 jajka - 1 łyżka miodu (u mnie wielokwiatowy) - mleko Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Mieszankę musli oraz rodzynki moczę w mleku
Kuchnia co dnia
.698. ogarnięta lenistwem + współpraca 135sugar. Może coś o samej firmie - jak można się domyślić zajmuje się dystrybucją ziaren ;) Ale nie są to "po prostu ziarna", ale mieszanki przeróżnych ziaren. Będę miała przyjemność testować mieszankę "Słoneczne Pola" zawierającą słonecznik, sezam i siemię lniane, "Euforię" która w składzie ma słonecznik, konopię siewną, pestki dyni oraz "Cynamonowy Raj" składający się ze słonecznika, orzechów arachidowych i sezamu
breakfast of dreams
Chleb Bezglutenowy 232olejem, ładnie się zarumieni. Pieczemy ok 40-50 minut. Kontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta. Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom kawałki czekolady… Obecnie pracuję nad przepisem
IzaGotuje
Mole Poblano z czerwonym ryżem 223sklad sosu moze wchodzic jedna lub wiele odmian papryczek, przy czym najbardziej popularne sa: ancho, pasilla, mulato, chipotle, wiele przypraw np. czarny pieprz, kmin, gozdziki, anyz oraz roznego rodzaju ziarna np sezamu, orzechy, suszone owoce, pomidory, czosnek i wiele innych. Niektore sosy mogla skaldac sie nawet z 30 skaldnikow. Czekolada z ktorej znane jest mole poblano dodawana jest(...)zabki czosnku 2 lyzki migdalow (dalam w platkach) 2 lyzki orzeczkow ziemnych (pominelam) 3 lyzki rodzynek 1 lyzka pestek dyni 1 lyzka pestek słonecznika 4 lyzki sezamu 4 gozdziki 2 gwiazdki anyżu 0,5 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu 0,25 lyzeczki ziaren kolendry 1 lyzeczka mielonego cynamonu, można uzyc pol laski 2 ziarenka ziela angielskiego 0,25 lyzeczki tymianku
Codzienne Gotowanie
Sałatka z kapusty pekińskiej. 2740150ml gęstej śmietany 3 łyżki majonezu sok wyciśnięty z połowy cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę kroimy w poprzek i przenosimy ją do miski. Słonecznik długo prażymy na patelni, na niskim ogniu. Po uprażeniu ziarna pozostawiamy do ostygnięcia i schłodzone dodajemy do pokrojonej kapusty. Następnie dodajemy kukurydzę. W małej miseczce mieszamy śmietanę, majonez, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, sól
Kuchnia Pani Wiosny
Gryczanki czyli zdrowa przekąska, recenzja 185Skład: kiełkowana polska kasza gryczana*, kiełkowany słonecznik*, rodzynki*. polski miód* (6%), cynamon*, gałka muszkatałowa*. Gryczanki czekoladowe Skład: kiełkowana polska kasza gryczana*, daktyle*, rodzynki*, kiełkowany słonecznik*, kiełkowana kasza jaglana*, kokos*, surowa masa kakaowca (7%)* (surowe ziarno kakaowca*, masło kakaowe*, kakao w proszku*, zawartość kakao min. 65%), kiełkowany amarantus*, kiełkowana szałwia hiszpańska*, kiełkowane siemię lniane* *produkty pochodzące z upraw ekologicznych więcej informacji
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczone jabłka 176solo smakują również wyśmienicie:) Na 2 porcje 2 jabłka 2 łyżeczki ulubionych konfitur lub dżemu suszone śliwki, rodzynki, żurawina itp. siekane orzechy, migdały, słonecznik itp. 3 lyżeczki musli cynamon goździki Suszone owoce mieszamy z ziarnami, musli i konfiturą. Jabłka kroimy w poprzek na 1/3 wysokości, tak by uzyskać "czapeczkę". Wycinamy gniazda nasienne (najlepiej łyżeczką). Do każdego jabłka wkładamy po równej
My simple kitchen
CHLEB BEZ MĄKI 196SCANDIC FOOD otrzymałam do przetestowania jeden z ich dżemów i mieszankę do wypieku chleba. W mieszance tej znalazły się: *nasiona sezamu *pestki słonecznika *siemię lniane *pestki dyni Aby przygotować chleb do 1/2 kg mieszanki ziaren wystarczyło dodać 4 jajka, 50 ml oliwy i płaską łyżeczkę soli. Wszystko razem mieszamy, przekładamy do formy, pieczemy ok 50 minut. Po wystudzeniu kroimy
Z Majeczką w kuchni
Francuskie zwijańce z mieszanką ziaren i migdałów 177ciasta (w kształcie prostokąta) polewamy 3 -5 łyżkami syropu z agawy i za pomocą pędzla równomiernie rozsmarowujemy. Syropu dodajemy stopniowo. Następnie nakładamy przygotowany słonecznik z migdałami i sezamem. Ciasto w całości powinno być przykryte mieszanką ziaren. Delikatnie dociskamy za pomocą wałka. Ciasto zwijamy do wewnątrz tylko do połowy, zaczynając od dł. boku, tą samą czynność wykonujemy za drugim bokiem
Moniki Smakołyki
Zupa krem marchewkowa z batatem i czarnuszką 211warzywa będą miękkie. Zblenduj do konsystencji kremu. Do gorącej zupy wciśnij czosnek. 4. Wsyp ziarna czarnuszki ok 1 łyżeczka. Posyp lubczykiem. Ja posypuję jeszcze pestkami dyni i słonecznika
AZgotuj!
Chleb z ziarnami i Światowy Dzień Chleba 222mąki pszennej razowej typ 2000, 10 g soli, 1 łyżka miodu, 50 g pestek dyni, 50 g pestek słonecznika, 25 g świeżych drożdży, 410 g letniej wody dodatkowo : olej, otręby (u mnie żytnie), ziarna do posypania bochenka Wszystkie składniki włożyć do miski, pokruszyć drożdże, dodać wodę i wyrabiać ciasto przy pomocy miksera przez około 8 - 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić
Plate of Joy
Chleb pszenno - żytni 180paczki świeżych drożdży 1 łyżka oliwy płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru lub miodu dodatki dowolne- u mnie czarnuszka, dynia, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiałam i dodałam do niej mąkę żytnią oraz mieszankę ziaren - wymieszałam Dodałam do tego część letniej wody, oliwę, sól i miód - wyrobiłam drewnianą łyżką W pozostałej wodzie rozmieszałam drożdże i dodałam do masy
Proste Potrawy