ubijam następnie na pianę, dodając pod koniec ubijania połowę cukru kryształu. Dzięki temu białka będą lśniące, zwarte i trwalsze niż zazwyczaj. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem kryształem. Dodaję pokruszony ser (można zmielić, jeśli ktoś nie lubi drobinek sera w cieście), mleko, cukier puder i miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszałam białka. Masę podzieliłam na dwie
W kuchni Karmel-itkidziwi ani nie budzi zachwytu. Mimo to, łapie za serce swoim smakiem,oszałamia zapachem i intryguje różnością w konsystencji każdego"elementu". Miękki, papkowaty szpinak, kawałkirozpływającego się w ustach sera, miękka i delikatna ryba, a także chrupkie ciasto francuskie. Tak podanego łososiamogę zjeść hoho i jeszcze więcej. Pysznie, acz klasycznie. I wiadomo, że większości z konsumentów zasmakuje. ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM(...)SZPINAKIEM I FETĄ. na 8 sakiewek 250 g świeżego łososia (część środkowa) 400 g szpinaku (może być mrożony) 200 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko Łososia pozbawiam skóry, kroję na osiem równych kawałków. Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na 4 szerokie pasy. Szpinak wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję zmiażdżony, przeciśnięty przez
W kuchni Karmel-itkibudynie waniliowe (proszek) 350 g gęstej śmietany 18% Podane składniki na ciasto muszą być mocno schłodzone. Zagniatam kruche ciasto i schładzam w lodówce w trakcie przyrządzania masy. Biały ser traktuję blenderem, aby pozbyć się grudkowatych drobinek. Mieszam z puree z dyni. Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 3/4 szklanki cukru. Z pozostałą ilością(...)cukru ucieram żółtka, dodaję do sera z dynią i dokładnie miksuję. Wsypuję budynie waniliowe, łączę razem. Na samym końcu, delikatnie za pomocą szpatułki, łączę masę z pianą z białek. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. 3/4 ciasta przeznaczam na spód, którym wylepiam natłuszczoną, nie wysypaną niczym blaszkę (format mniej więcej 35 x 21 cm). Na ciasto wylewam masę serowo
W kuchni Karmel-itkirzeczywistości za tatarami nie przepadam. Drugą propozycją okazał się rillette panierowany w panko z pieczonym jabłkiem i posypką z migdałów. Wyglądał naprawdę apetycznie, a ja kosztowałam buraków z kozim serem, klasycznego połączenia smaków, w bardziej finezyjnym wydaniu. Plastry buraków tak ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree(...)burakiem, na puree z selera z sosem z rozmarynem również prezentowała się kusząco. Idealnie usmażona, nadal soczysta w środku i mięciutka. Jednak na moim talerzu zamiast kaczki, zagościł smażony ser tofu w towarzystwie takim, jak kaczka. Bardzo odpowiadało mi połączenie tofu z tymi dodatkami, które warte jest spróbowania nie tylko przez wegetarian. Przerywnikiem pomiędzy dorszem a polędwicą (tofu) był chłodnik
W kuchni Karmel-itkimieć wszystkiego.Kremowy, delikatny i bardzo kokosowy wypiek, na pewno zadowoli miłośników serników i tego właśnie smaku. SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH. /własny./ 4 - 5 opakowań herbatników 1 kg białego sera tłustego 5 jajek 125g kremu kokosowego (kupiłam w Żabce) 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju Blaszkę(...)bardzo ciasno herbatniki. Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 3 łyżki cukru, aby piana była lśniąca i "twarda". Żółtka ucieram z serem i pozostałym cukrem. Dodaję krem kokosowy, wsypuję proszek budyniowy oraz wiórki kokosowe. Miksuję razem. Następnie wlewam mleko i ciągle miksując dodaję cienkim strumieniem olej. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą
W kuchni Karmel-itkiskładniki: 320 g makaronu penne 70 g kiełbasy chorizo 1/2 – 1 czerwona papryczka chili 2 gałązki rozmarynu 4 ząbki czosnku 1 duże jajko ok. 20-30 g sera manchego lub parmezanu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny oliwa z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym(...)opakowaniu. W tym czasie w niewielkim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego jogurt naturalny, starty ser, sok z cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Chorizo kroimy na plasterki lub mniejsze części. Podsmażamy je na jednej łyżce oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodajemy do niego posiekane listki rozmarynu, drobno posiekaną chili bez pestek i wyciśnięte ząbki czosnku
Poezja smakupuszki ananasa krojonego 1/2 puszki kukurydzy świeżo zmielony pieprz Kamis sól morska Kamis papryka słodka Kamis 1/2 łyżeczki cukru oregano suszone makaron a`la Italiana Fettucionne Czanieckie Makarony kawałeczek sera żółtego gałązki świeżego oregano Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy. W woku rozgrzewamy niewielką ilość masła, do której wkładamy mięso i obsmażamy z każdej(...)małym ogniu, do momentu aż sos pomidorowy się zredukuje. Wtedy dopiero dosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów. W czasie kiedy redukujemy sos pomidorowy gotujemy makaron i kroimy ser żółty w zapałki. Tak jak wspomniałam na początku danie możemy podać z makaronem, ryżem, ale i z bułką smakuje wyśmienicie. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Wok Granitium włoskiej firmy
Blondynka Gotujekwestii poszedł mi bardziej na rękę i nie stawiał zbytniego oporu podczas czyszczenia przypalonego tłuszczu. Naczynia rzuciłam na tak zwaną głęboką wodę i grillowałam szaszłyki z żółtym serem i ser mimo długiego czasu trzymania na rozgrzanej patelni nie nabrał czarnego koloru jak to często w zwyczaju miał robić na teflonie. Ryż gotowany na sypko nie przywierał i nie przypalał się
Blondynka Gotujektóry pochodzi z Genui we Włoszech. Głównym jego składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany jest w marmurowych moździerzach. Składnikami jest oliwa z oliwek, bazylia, parmezan lub inny drobno starty twardy ser, orzeszki piniowe i sól. Istnieje jeszcze druga odmiana pesto, która w przeciwieństwie do odmiany standardowej pesto alla genovese zawiera suszone na słońcu pomidory i nazywa się pesto alla siciliana.Pesto(...)serwowany jest do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. We Włoszech sprzedawany jest głównie w postaci świeżej, na wagę lub w małych słoiczkach.Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia, ale w razie potrzeby można je zamrozić. Genueńczycy zabierali pesto na wyprawy morskie, gdyż
Blondynka Gotujeproszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy) 3 żółtka Masa jogurtowo-serowa 680 g jogurtu greckiego (użyłam jogurt bałkański Maluta: 2 op. po 340 g) 1 ser wiejski półtłusty Mlekovita (250g) 1 szkl. cukru (3/4 szkl. jeśli wolimy mniej słodkie lub chcemy ograniczyć kalorie :)) 3 jajka 1 budyń śmietankowy w proszku 1 łyżka mąki pszennej zapach waniliowy(...)Masa jogurtowo-serowa. Białka ubić, pod koniec ubijania wsypywać po trochu cukier. Żółtka połączyć z budyniem śmietankowym, z mąką i trochę utrzeć. Dodawać po 1 łyżce jogurty i ser. Wlać olej, wymieszać i wszystko połączyć delikatnie z białkami. Na ostudzone ciasto wylewamy masę serową i pieczemy 1,20 min w temp. 170ºC. Po upieczeniu zostawiamy kilka minut w otwartym
coolinarnastrefa.blogspot.comblaszke:5 dkg drozdzy 1 szkl. cieplej wody0,5 kg maki 1 lyzeczka cukru 1 plaska lyzeczka soli Dodatki4 plasterki szynki0,5 kg pieczarek 2 cebule 40 g sera paprykaketchupDrożdże rozpuścic w ciepłej wodzie , dodac sól i cukier. Następnie dodac mąkę i wyrobic. Ciasto pozostawic na 4o minut i wyrobic , rozwałkowac i wylozyc na blache. Szynke pokroic. Pieczarki(...)obrac, pokroic i usmażyc . Cebulę pokroic w talarki i zeszklic na patelni. Ciasto smarujemy koncentratem. Rozcieńczyc z małą ilością wody. Kładziemy kolejno pieczarki , cebulke , szynke , starty żółty ser. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 C i pieczemy ok.30 minut . Po upieczeniu ja posypałam pokrojoną świeżą papryką i ozdobiłam listkami bazylii :) Smacznego
Słodkości i nie tylkosmak wart wypróbowania zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki:- 70 dag łopatki mielonej- 15 dag makaronu- 5 łyżek masła- 4 łyżki mąki- 2 szklanki mleka- 15 dag sera żółtego- 1 garść szczypiorku- 1 świeża czerwona papryka- 2 rzodkiewki- 2 ząbki czosnku- 2 jajka- 2 łyżki sosu balsamicznego- sól- pieprz- gałka muszkatołowa- 2 łyżki mielonej papryki słodkiej- 1 łyżka(...)zabieramy się za przygotowanie sosu. Masło roztapiamy, mieszamy z mąką i tworzymy zasmażkę, którą gorącą dodajemy do zimnego mleka. Sos gotujemy około 10 minut aż zrobi się gęsty. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach i dodajemy pod koniec gotowania sosu. Doprawiamy do smaku startą gałką muszkatałową, pieprzem, suszoną bazylią, 2 łyżkami sosu balsamicznego, mieloną papryką oraz delikatem. Mieszamy i zestawiamy
Zainspirowana w kuchnioliwek, 30 g drożdże, 1 łyżeczka cukier, 300 g mąka, 0,5 łyżeczka Sól, 250 g ketchup pikantny, 500 g pieczarki, 150 g salami w plastrach, 150 g ser salami paprykowo-pomidorow, 1 szt cebula czerwona, 0,5 szt cebula biała, 0,3 szt czosnek, 2 szt pomidor, 1 szt papryka czerwona, 1 łyżka masło, do smaku tymianek W misce(...)plastry salami. Obieramy pomidory ze skórki, kroimy je w kostkę, układamy na warstwie salami wraz z podobnie pokrojoną papryką. Dodajemy świeże listki tymianku. Ostatnią warstwę stanowi ser salami, najlepiej w wersji smakowej (paprykowo-pomidorowy, ziołowy).Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasmarowania patelni na farsz: 2 serki puszyste typu almette (ulubiony smak) 200 gram łososia wędzonego (sałatkowego w kawałkach lub w plastrach) sok z 1/2cytryny dodatkowo: ogórek 10 dag żółtego sera kilka oliwek Zacznij od przygotowania naleśników. By wyszły lekkie i puszyste rozbij jajka, oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Żółtka połącz z pozostałymi składnikami, dokładnie(...)cytryny) i zwijaj. Zwinięte naleśniki możesz odstawić na jakiś czas do lodówki a przed planowanym podaniem pokrój je na mniejsze roladki i udekoruj plastrami świeżego ogórka, żółtego sera i oliwkami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaśmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama dobrałam proporcje i składniki. Można do niego dodać zioła, zieleninę czy starty ser żółty. Ja dzisiaj wolałam nie przesadzić, gdyż to moje pierwsze starcie z tartą na słono. A tak przy okazji dodam, że mam już pomysł na kolejną wersję – tym razem z moim ulubionym brokułem(...)miski dodajemy śmietanę, wbijamy 3 jajka, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Do sosu można ewentualnie dodać zioła, pietruszkę, szczypiorek czy starty ser żółty. Mi jednak odpowiada taka zwykła wersja. Sos wylać na mieszankę mięsno – warzywną. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut do ścięcia się sosu oraz do czasu
Fabryka pomysłów