z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:94/703)

Wątróbka z pieczarkami 160

Wątróbka z pieczarkami Drobiowe wątróbki , to naprawdę jeden z ciekawszych podrobów , umiejętnie przyrządzone są prawdziwym przysmakiem. No oczywiście , są też tacy , których nic do niej nie przekona , ale ten przepis jest skierowany do tych , co ją lubią " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wątróbki 8 sztuk pieczarek 1 średnia cebulka , najlepiej biała gdyż jest najłagodniejsza 1 łyżeczka płaska grzybowego sosu sojowego sól , pieprz do smaku olej do smażenia Wątróbki płukamy , oczyszczamy z błonek ,żył itp. Osuszamy papierowym ręcznikiem , żeby

Ogrodnik w podróży
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera 177

schabu środkowego bez kości  500 g pieczarki 150 g majonezu  50 g pikantnego ketchupu 2 łyżki przyprawa do mięs Knorr 1 cebula 100 g starkowanego żółtego sera 1 ząbek czosnku sól 1 łyżka masła opcjonalnie natka pietruszki Dzisiaj wyciągnęłam z lodówki kotlety ze schabu - i pomyślałam, że absolutnie nie mam ochoty na tradycyjne schabowe. Trzeba wymyślić coś nowego(...)Zaczęłam wertować przepisy. I bingo - trafiłam :) Niezbyt pracochłonne, szybkie do wykonania i przepyszne. To jest właśnie to! - czyli aromatyczny schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera. Schab oczyścić z błon i tłuszczu. Pokroić na kotlety o grubości około 1 cm. Mięso oprószyć dokładnie przyprawą do mięs i odstawić w chłodne miejsce na minimum pól godziny. Pieczarki

Świat Domowej Kuchni
Pasta pieczarkowa 99

kilka pieczarek ( nie mogę określić ile bo biorę na oko) 1 mała cebula olej do smażenia sol, pieprz ,szczypiorek do przyprawienia Wykonanie na oleju podsmażam cebulę, dodaje pokrojone pieczarki . Posypuje troche solą aby pieczarki wodę prędzej puściły . Usmażone pieczarki porządnie odsączam z wody którą przy smażeniu puściły ( odsączenie jest konieczne ,bo będzie pasta lejąca się) Osuszone pieczarki miksuję . jeśli pasta

Eli Gotowanie
Filet faszerowany pieczarkami i papryką 179

Kupiłam mnóstwo  pieczarek i teraz wymyślam co z nich mam zrobić . Gdybym jadła marynaty to nie miałabym problemu . Moja spiżarnia powiększyłaby się o kilka słoiczków marynowanych pieczarek . niestety mija wątroba jakiś czas temu zbuntowała się i powiedziała wielkie NIE marynatom . Jestem z tego powodu strasznie nie szczęśliwa ponieważ uwielbiałam je . Wracając do dnia dzisiejszego i pieczarek postanowiłam na obiad(...)zrobić filet drobiowy na faszerować pastą pieczarkowa i pieczona papryka . Składniki 2 filety drobiowe 15 pieczarek średnich 2 duże cebule 2 papryki czerwone 1 łyżka tartej bułki sól, pieprz do smaku Wykonanie Filet powiększyć , czyli przekroić go wzdłuż na pół ale nie całkiem przecinając , rozłożyć ( tak jak książkę) lekko rozbić , posolić i popieprzyć , odstawić w chłodne miejsce. Paprykę rozkroić oczyścić

Eli Gotowanie
Filet kurczaka faserowany pieczarkami 140

zawsze jakaś zmiana . Robisz inny farsz i gotowe , niby to samo - a coś innego,. Tym razem będa dwie zmiany  1. farsz który jest tylko a cebuli i pieczarek i 2 to nie będzie smażony tylko duszony i to w musie jabłkowym . Moja jabłonka ugina się od jabłek to muszę jakoś je z pożytkować . Wtykam je wszędzie gdzie się(...)Dlatego dzisiaj zrobiłam filet kurczaka faszerowany pieczarkami i duszony w musie jabłkowym   . Strasznie długi tytuł dlatego musiałam go trochę ograniczyć. Skladniki na 1 porcje 1 filet drobiowy 2 cebule 5 pieczarek większych sól , pieprz do smaku 1 duże jabłko  oliwę do smażenia Wykonanie Umyty filet  delikatnie roztłuc na płat oprószyć solą i pieprzem . Umyte pieczarki i jedną

Eli Gotowanie
Grillowane pieczarki 141

sobotnie popołudnia idąc na spacer można już poczuć pachnące grille. Ja uwielbiam grillowane warzywa. Oliwa, czosnek, zioła na pysznych i zdrowych warzywach to niebo. Dziś zrobiłam pieczarki, chyba wszyscy je lubimy, wszystko można do nich dodać i zawsze smakują świetnie. Składniki: Pieczarki (duże kapelusze), Chilli, Oliwa, Dwa ząbki czosnku, Bazylia, Sól, Pieprz. Pieczarki myjemy,wycinamy z nich nóżki, smarujemy oliwą(...)patelnię do grilla lub na grilla (kapeluszami na dół). W tym czasie rozdrabniamy czosnek, bazylię oraz chilli. Wsypujemy składniki do małej miseczki i zalewamy kilkoma kroplami oliwy. Piekące się pieczarki, obracamy kapeluszami w dół i chwilę pieczemy, aż zmiękną. Solimy i pieprzymy. Po chwili znowu obracamy je na kapelusze i w środek wkładamy łyżeczką mieszankę czosnek/chilli/bazylia. Kiedy przejadą aromatem możemy

Smaki Przyprawy i Kolory
Ziemniaczana zapiekanka z kapustą, mięsem i grzybami 171

bardzo sycąca. Idealna na chłodne dni.     Składniki: -1,5 kg ziemniaków -0,3 kg mielonego mięsa -4 surowe kiełbasy -0,5 kg kiszonej kapusty -0,2 kg pieczarek -2 cebule -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -olej do smażenia Kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 40 minut. Odcedzamy, studzimy i kroimy na drobno. Cebulę i pieczarki kroimy(...)drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy i smażymy do odparowania sosu. Zdejmujemy z patelni. Zdejmujemy osłonki z kiełbasy i razem z mielonym mięsem podsmażamy na patelni do zrumienienia. Mięso również należy doprawić do smaku. Kapustę, mięso i pieczarki mieszamy. Ziemniaki ścieramy w maszynie lub ręcznie. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym,  dodajemy czosnek niedźwiedzi. Łączymy ziemniaki

Maminek kulinarny
Kotlety z kalafiora + film 196

miłośników kalafiora, które jest świetną alternatywą dla potraw mięsnych. Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu, może być ciekawym pomysłem na sycący i pożywny obiad. Dodatek pieczarek, czerwonej cebuli i natki pietruszki sprawia że kotleciki mają niepowtarzalny smak i aromat. składniki na około 15 sztuk 1 średni kalafior 3 małe czerwone cebule 5-6 małych pieczarek pęczek natki pietruszki 2 jajka(...)smażenia 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego czarny pieprz sól przepis Umyty kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowany kalafior odcedzamy i studzimy. Oczyszczone pieczarki razem z trzonkami kroimy w kostkę, cebulę oraz natkę pietruszki drobno siekamy. Na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu wrzucamy posiekaną cebulę i chwilę rumienimy, dodajemy pieczarki i natkę pietruszki, wszystko

Smakowite Dania
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami. 173

bardzo dużo i pewnie każdy znajdzie coś dla siebie. Ja po obejrzeniu kilku przepisów zrobiłam po swojemu i jestem zadowolona, gdyż wyszło mi całkiem smacznie. Przepis: dwie cukinie, 400g pieczarek, 500g mięsa mielonego, duża cebula, wyciśnięty czosnek - ja dałam pięć cząstek, łyżka posiekanej natki pietruszki, starty ser żółty - tak do posypania po wierzchu, bądź do dodania do środka farszu(...)był on bardziej spójny, 8 pomidorków koktajlowych, pieprz, sól, bazylia. Przygotowanie: Pieczarki umyć. Sześć z nich wydrążyć tak by włożyć do nich farsz. To co zostało wydrążone dodać do reszty pieczarek, które należy pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Posolić i popieprzyć.  Dodać mięso mielone, nadal smażyć. Dodać bazylię. Gdy farsz jest gotowy dodać

W kuchni u Moniki
Bułki z kapustą i pieczarkami. 143

Zastanawiałam się co dziś smacznego przygotować. I wpadł mi do głowy pewien pomysł na wykorzystanie mojego ulubionego farszu z kapusty kiszonej i pieczarek.  Musiałam tylko znaleźć dobry przepis na ciasto by zrobić idealne bułki. Długo nie szukałam, przepis znalazłam na blogu  Pani Doroty . Efektem są przepyszne bułki z farszem. Składniki:   1. Ciasto: 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki(...)łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży.   2. Farsz: słoik kapusty kiszonej 900g ( po odsączeniu 600g), 380g pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia.   3. Do posmarowania bułek: jajko, łyżka mleka. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi ( ze świeżych zrobić rozczyn). Dodać resztę składników (oprócz oleju

W kuchni u Moniki
Klopsiki w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą / Mięso 149

lopsiki w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą, z dodatkiem pieczarek oraz świeżą zieloną pietruszką. Danie bardzo smaczne i sycące. Polecam wszystkim na najbliższy obiad :) Składniki: 600g mięsa mielonego, 3 cebule, 300g pieczarek, 3-4 łyżki masła, 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki, świeża zielona pietruszka ( 2-3 garście), 65g czerwonej soczewicy, jajko, 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia, łyżka musztardy(...)szklanki mleka, sól, pieprz, majeranek, 2 i 1/2 szklanki wody. Przygotowanie: Pieczarki pokrojone w ćwiartki podsmażyć razem z dwiema cebulami pokrojonymi w półksiężyce, na łyżce masła, lekko popieprzyć i posolić. Do mięsa mielonego dodać jajko, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, łyżkę musztardy, bułkę tartą. Po całości polać mlekiem i odstawić na chwilę by bułka zmiękła. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem

W kuchni u Moniki
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 375

wycięciem kości z mięsa, ja jednak wolę ciemne mięso niż jasne i takiego używam do zupy. Mięso kroimy w jednokęsowe kawałki.   Imbir i czosnek obieramy, siekamy razem. Pieczarki pozbawiamy nóżek, a ich kapelusze kroimy w grubsze półplasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i kroimy w dość drobną kostkę. Szczypior i kolendrę oraz trawę cytrynową drobno kroimy. Pomidora parzymy(...)garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy chwilę razem, aż uwolnią aromat. Wrzucamy cale naszykowane wcześniej mięso kurczaka i smażymy, mieszając, aż zmieni kolor z każdej strony. Wrzucamy pieczarki i paprykę, smażymy całość razem około 5-7 minut, aż pieczarki widocznie zmienią kolor na bardziej szklisty, a papryka lekko zmięknie. Wlewamy mleko kokosowe, a puszką po nim odmierzamy potrzebną

Karo in the Kitchen
Gulasz grzybowy z czosnkową grzanką 143

zdecydowanie za sucho na zbiory. Doczekałam się kurek, które też przez te susze tanie nie są. Żeby nie zbankrutować na tym leśnym złocie – pomieszałam kurki z boczniakami. Wyszło pysznie. Pieczarki to dla mnie nie grzyby. Grzyby mają być z lasu, mają obłędnie pachnieć, każdy ma smakować trochę inaczej. A pieczarka to pieczarka, rośnie na słomie, powtarzalna jak clone stamp Photoshopa(...)każda idealna, okrągła, a smakuje to to ledwo co. Jeszcze żeby miał mi kto przywieźć takie prawdziwe, polne pieczarki, z ciemnym spodem. Mocno pachnące i bardzo aromatyczne… Boczniak to dla mnie trochę co innego. Ok, niby – tak jak i pieczarka – da się go z powodzeniem hodować na skalę przemysłową, tak samo na odpowiednio przygotowanej słomie, ale boczniak

Karo in the Kitchen
Pieczarki w occie 110

Składniki: 50 dag pieczarek, 4 jajka, 2 szklanki mąki,  ½ szklanki mleka, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, 4 łyżki oleju, olej do smażenia. Zalewa: 1,5 l. wody, szklanka octu, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soli, 2 duże cebule, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe. Sposób przygotowania: Pieczarki czyścimy. Większe sztuki przekrawamy na pół. Jajka, mąkę i mleko(...)olej miksujemy tak długo aż ciasto stanie się gładkie. Dodajemy słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebulę kroimy w piórka. Składniki zalewy razem z cebulą zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy pieczarki

Pobite gary Barbary
polędwiczka ze smażoną pieczarką 132

Polędwiczka  ze smażonymi pieczarkami Prosta a przy tym niezwykle smaczna kompozycja, delikatnej polędwiczki i smażonych grzybów.  Składniki  Przepis na cztery osoby 200 g pieczarek 1 polędwiczka wieprzowa ( ok 600 g) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku sól,pieprz dodatkowo do marynaty 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju sól, pieprz (ewentualnie gałązka rozmarynu) Sposób(...)balsamiczny z olejem, dodajemy pieprz, rozmaryn i niewielką ilość soli. Polędwiczkę myjemy, kroimy w plastry grubości około dwóch centymetrów i wkładamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Myjemy pieczarki i kroimy je w ćwiartki, obieramy z łupiny ząbek czosnku, drobno go siekając.  Na płycie rozgrzewamy dwie patelnie, na pierwszą wlewamy łyżkę oliwy, dokładamy masło i posiekamy czosnek, smażymy

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania