nastrój w zimne i długie wieczory zimowe. MALINOWY TORCIK NA ZIMNO /tortownica o średnicy 22 cm 10-15 herbatników 500 g śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 250 g mascarpone 500 g malin 3 łyżki żelatyny DEKORACJA 250 g śmietanki kremówki maliny Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód niedbale pokruszyć herbatniki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie(...)odstawić do napęcznienia. Maliny przełożyć do rondla , ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować, aż się rozpadną. Przetrzeć przez sito. Schłodzoną śmietankę ubić nas sztywno z cukrem pudrem i mascarpone. Napęczniałą żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej, a następnie dodawać do niej partiami mus malinowy, cały czas mieszając. Na koniec dodać krem ze śmietanki i mascarpone. Dokładnie wymieszać i przelać ostrożnie
Pieguskowa KuchniaMini torcik 🍰 serowy, z mascarpone – jeżynowy 🍇, galaretką ozdobiony, owocami orzeźwiony. To letnia ☼ 😎 kompozycja smakowa, delikatna, wyjątkowa 😊. Składniki na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm: 250 g serka mascarpone, 150 g jeżyn leśnych, 50 g cukru pudru, 150 g jogurtu naturalnego, 80 g ciastek zbożowych z owocami, 6 listków żelatyny na 500 ml płynu (lub w proszku), galaretka winogronowa(...)opakowaniu). Odsączone listki, rozpuszczamy podgrzewając w rondelku, następnie mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody. Jeżyny rozdrabniamy za pomocą robota z dodatkiem cukru i żelatyny. Dodajemy serek mascarpone, jogurt naturalny i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastkami. Schładzamy do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć przelewamy
Moniki Smakołykidużego pokoju (tak Rodzice zalegli dzisiaj nie u siebie) i do 8 jeszcze poleżeliśmy z zamkniętymi oczami 😁Jak nigdy. Dlatego z samego rana przygotowałyśmy noworoczne kokosowe trufle z mascarpone. Miśka dostała na Mikołaja i pod choinkę dużo za dużo słodkiego, więc postanowiłam wykorzystać je jak zwykle w inny sposób. Przepis znalazłam na FB domowych wypieków, jednak zmodyfikowałam(...)własnych potrzeb i posiadanych zasobów czekolady. Składniki: ok 250-300 g czekolady (u mnie 1 wielkie jajo niespodzianka i 2 mikołaje po ok 90 g) 250 g mascarpone ok 50-60 g wiórków kokosowych plus wiórki do obtoczenia Przygotowanie: czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej mascarpone przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy na jednolitą masę (chodzi
Gotowanie z pasjąszklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy maliny. Odkładamy do lodówki, aby zgęstniała, Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Składniki masy mascarpone: 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii Przygotowanie masy serowej: Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru
Podróż w kulinariaPrzepyszne tiramisu, orzeźwiające, lekkie, że aż chce się wziąć dokładkę :) Składniki na formę 23 x 19 cm: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów "lady fingers" (200gr) 250 gr mascarpone 200 ml śmietanki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru Diamant <--Klik 200 gr truskawek + 1 płaska łyżeczka żelatyny 200 gr brzoskwiń + 1 płaska łyżeczka żelatyny brzoskwinia i truskawki do dekoracji(...)następnie wlewamy ją do musu z truskawek, mieszamy i odstawiamy. Tak samo postępujemy z brzoskwiniami. 2. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz partiami mascarpone. 3. Zaczynamy od musu brzoskwiniowego. Maczamy w nim biszkopty i układamy na dnie naczynia. Puste przestrzenie, delikatnie tylko zalewamy musem. Następnie wykładamy połowę masy z mascarpone. 4. Teraz maczamy biszkopty
Gotowanie...to proste !deseru wykorzystałam ciasteczkowy krem Latus, który doskonale nadaje się również do śniadań, przekładania wafli, gofrów, babeczek itd. Jest po prostu pyszny. Polecam! Składniki: (na 2-3 porcje) 250 g mascarpone (z lodówki) 3 czubate łyżki kremu ciasteczkowego Latus – można nabyć w Kuchni Świata preparowany brązowy ryż – po około 2 łyżki na pocję sos wiśniowy do deserów chipsy kokosowe(...)kandyzowane lub świeże wiśnie 4-6 listków świeżej mięty Przygotowanie: Mascarpone wyciągamy z lodówki, przekładamy do miski. Do serka dodajemy 3 czubate łyżki kremu ciasteczkowego, miksujemy do połączenia składników i próbujemy. Smak ciasteczkowy ma być wyczuwalny, ale nie dominujący (deser nie może być mdły), opcjonalnie dodajemy kremu. Na dno pucharków wsypujemy preparowany brązowy ryż. Zalewamy do około 1 łyżką sosu
Słodkie okruszkiChce wam pokazać w jak prosty i szybki sposób można zrobić deser i to z paru tylko składników. Składniki: pół szklanki poziomek pół szklanki jagód mascarpone 200g śmietana 100 ml cukier 1 łyżka czekoladowe mini salaterki na deser 20 szt Przygotowanie: Śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami serek mascarpone i miksujemy na najmniejszych obrotach. Na końcu dodajemy cukier(...)jeszcze chwile miksując.Poziomki i jagody przepłukujemy by żaden robaczek nam się nie zaplątał i odcedzamy.Do czekoladowych mini salaterek nakładamy łyżką nasz krem śmietanowy z mascarpone tyle by wystawał z miseczki. Dekorujemy świeżymi poziomkami(( zachęcam wybrać się do lasu bo już są i się kończą ) Deser schładzamy i podajemy jak już goście sobie usiądą
Różowa kuchniaciasteczkami. Można go podać w prezentowany przeze mnie dzisiaj sposób lub prościej – maczając kakaowe herbatniki w kremie Spróbujcie, polecam Smak i prostota. Składniki: 1 pomarańcza 125 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 4 łyżeczki cukru pudru 6-7 kakaowych herbatników – polecam Herbatniki Regionalne Petit Beurre Kakaowe Cukry Nyskie 1 łyżeczka płatków migdałowych listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miseczki(...)przekładamy mascarpone, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy i 4 łyżeczki cukru pudru, całość dokładnie mieszamy. Na dnie pucharka/szklaneczki wykładamy około 4 połamanych kakaowych herbatników, następnie nakładamy pomarańczowy krem, wbijamy dwa całe herbatniki. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i ozdabiamy listkami świeżej mięty. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiUwielbiam letnie, owocowe torty. Są delikatne, nie za słodkie, orzeźwiające i co najważniejsze… PYSZNE! Zapraszam na bardzo smaczny tort, który nazwałam „Owocowy Raj” z dużą ilością owoców, z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Tort aromatyczny, waniliowy i ładnie się prezentuje. Jeśli będziemy używać mrożonych owoców, proszę je wcześniej rozmrozić. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)kisiel bez cukru w czerwonym kolorze 1/2 opakowania galaretki truskawkowej (czyli 40g proszku) 400g owoców jagodowych (użyłam mrożonych) 250ml owocowego soku (użyłam jabłkowego) 2 łyżki cukru Krem: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki cukru pudru Wierzch i boki: 500g śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego
Mała CukierenkaZwykły… Z jagodami… Taki letni sernik… Składniki: spód 100g orzechów włoskich 150g ciasteczek pełnoziarnistych 50g masła masa serowa 1kg twarogu półtłustego 250g serka mascarpone 4 łyżki śmietanki 36% 1 szklanka cukru pudru 6 dużych jajek ziarenka z 1/2 laski wanilii skórka otarta z cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 łyżeczki esencji pomarańczowej 250g jagód cukier(...)orzechy rozdrobnić w blenderze, wymieszać z roztopionym masłem; taką masą wylepić tortownicę 26cm wyłożoną papierem do pieczenia, podpiec 10minut w 180C masa serowa: twaróg zmielić, zmiksować z cukrem, mascarpone, dodawać po jajku, następnie śmietankę, skórkę cytrynową, esencje i ziarenka waniliowe. Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch, posypujemy go obficie jagodami i wkładamy do piekarnika. Początkowo pieczemy ok. 30minut
Raj dla Podniebieniazbyt dużego nakładu pracy. Uwielbiam go za smak i kremową konsystencję. Zupełnie nie wiem, dlaczego nauczyłam się go przyrządzać tak późno… Składniki: (na 5 porcji) 350g serka mascarpone 3 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 5-6 łyżek likieru amaretto paczka podłużnych biszkoptów duża filiżanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy kakao Wykonanie : umyte jajka sparzamy wrzątkiem,oddzielamy żółtka(...)białek. Zaparzamy mocną kawę. W misie ucieramy mikserem serek mascarpone z cukrem, dodajemy po żółtku, miksując na gładka masę. Dodajemy likier i miksujemy. Podłużne biszkopty maczamy w całości w kawie i układamy ciasno obok siebie w ulubionych salaterkach/pucharkach. Na tak przygotowane biszkopty wykładamy masę mascarpone, wyrównujemy, aby biszkopty zostały całkiem przykryte. Posypujemy kakao. Na warstwie kakao ponownie układamy moczone
Raj dla Podniebieniasłodkich truskawek 2 galaretki truskawkowe cukier puder do smaku 3 kostki masła ( miękkie) 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka 1200 g śmietany kremówki 250 g mascarpone 1/2 małej puszki mleka skondensowanego słodzonego Potrzebujemy dwóch rozmiarów biszkoptów Pierwszy biszkopt 24 cm Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego(...)intensywniejszy kolor dodajcie barwnika różowego. Ubić na pożądaną konsystencję- ma być stabilny ładnie napowietrzony krem. Na przełożenie górnego pietra potrzebujemy 300 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 1/2 małej puszki skondensowanego mleka słodzonego posiekane w grube kawałki truskawki Odrobinę barwnika różowego Śmietanę kremówkę razem z mascarpone ubić dolewając mleko skondensowane - jeśli lubicie mniej słodkie użyjcie mniej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukboju. Biszkopt przygotowałam wg mojego starego, niezawodnego przepisu, do tego ciasteczka petit beurre, krakersy, masa krówkowa i górna warstwa czekoladowej masy śmietanowej (u mnie na bazie kremówki i mascarpone). Ciasto ponoć zwie sie balowe, taką informację pozyskałam przed wprowadzeniem przepisu, tak więc go zamieszczam. Mimo niezbyt zdrowych składników, ciasto naprawdę godne polecenia, wszak nie zajadamy się nim codziennie. Przygotowywałam(...)5x24,5cm. Składniki: - biszkopt (przepis poniżej) - ok.150g ciastek petit beurre - ok.120-150g krakersów - puszka masy krówkowej (kajmak)- u mnie Gostyń-500g - domowy budyń (przepis poniżej) - 150g sera mascarpone - 450g kremówki 30% - 2-3 łyżki kakao - 2 łyżki pudru - kilka kostek czekolady, do starcia na wierzch Biszkopt: - 4 duże jajka (osobno białka i żółtka) - 80g ksylitolu lub cukru - 100g mąki orkiszowej typ750
Smaczne Zdroweuchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy, aż beza wystygnie. Blaty powinny być zarumienione i chrupkie z zewnątrz, a piankowe w środku. Krem: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 g serka mascarpone schłodzonego 150 g kajmaku 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka amaretto 0,5 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich 0,5 szklanki drobno pokrojonych suszonych daktyli Śmietanę ubijamy na sztywno(...)dodajemy cukier puder i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mascarpone z masą kajmakową. Ubitą śmietanę przekładamy do miski z mascarpone i kajmakiem i delikatnie mieszamy. Dodajemy amaretto oraz bakalie i dalej delikatnie mieszamy by nie utracić puszystej struktury. Dekoracja: cukier puder kakao 6 połówek daktyli Na jeden z blatów wykładamy krem, rozsmarowujemy go i przykrywamy go drugim blatem. Wierzch
Emskie Smakimiód – polecam!] -> 2 jajka -> 100 ml jogurtu naturalnego/greckiego -> 200g mąki -> 25g kakao -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> Sól -> ½ łyżeczka sody oczyszczonej Krem mascarpone: -> 400ml śmietany kremówki -> 250g mascarpone -> 1 łyżka cukru pudru -> ½ puszki brzoskwiń Klej „do cukierków” -> 100g oleju kokosowego -> 100g czekolady (50/50 gorzka/mleczna) Frużelina(...)poncz Mieszamy ze sobą sok z brzoskwiń, kilka łyżek wody oraz opcjonalnie alkohol [w zależności od preferencji oraz grupy docelowej]. Krok 4 – krem Mocno schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone przekładamy do wysokiego naczynia. Ubijemy przy pomocy miksera do uzyskania sztywnej piany, pod koniec dodajemy cukier puder. Do tak powstałem masy wrzucamy pokrojone w drobna kostkę brzoskwinie. Krok 5 – klej
Jedz zdrowo żyj zdrowo!