z kurczaka - 7000 przepisów (strona:305/467)

MŁODA KAPUSTA 151

solą i pieprzem do smaku. Można dodać do kapusty pokrojoną kiełbasę. Podawałam z młodymi ziemniaczkami,surówką z młodej kapusty  ( przepis na surówkę znajdziecie TU ) i grillowaną piersią z kurczaka.   Smacznego

potrawyregionalne
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI 229

wspaniała  na obiad jak również i na kolację. Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku. Oczywiście można go nie dodawać. Polecam również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę różyczek brokuł bakłażan cukinia cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych

potrawyregionalne
FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ 182

papierze kuchennym, aby odciekł z nich tłuszcz.   Polałam je sosem.    Posypałam plasterkami wędzonego boczku. Smacznego! Polecam inne propozycje na faszerowane ziemniaki: FASZEROWANE SZPINAKIEM Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI

potrawyregionalne
SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA 147

poziom cholesterolu. Dziś surówka zdrowa, chrupiąca i soczysta. Niedoceniany przez nas koper włoski zwany fenkułem,  dostarcza  wielu  składników mineralnych i witamin. Z koprem włoskim przyrządzałam już: KURCZAK Z FENKUŁEM I KAPARAMI MAKARON Z FENKUŁEM Składniki: bulwa kopru włoskiego połowa świeżej czerwonej papryki 2-3 garście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej

potrawyregionalne
KRÓLIK W ŚMIETANIE 181

się przede wszystkim ludziom starszym, dzieciom i osobom cierpiącym na skazę białkową. Sos na bazie śmietany jest naprawdę przepyszny.  Polecam! Według mnie królik jest o wiele smaczniejszy niż kurczak czy indyk.   Składniki: 1 tusza z królika 200 ml 18% śmietany sok z 1 cytryny 1 szt.cebuli 3 ząbki czosnku 1-2  łyżki masła 3-4 łyżki oliwy

potrawyregionalne
WCZESNOJESIENNA MINESTRONE 156

przeróżne warzywa. Najważniejsze, żeby używać sezonowych! Jest wiele przepisów na tę pyszną warzywną zupę. Podstawową zasadą jest wywar. Można ją gotować na wodzie albo na bulionie warzywnym lub z kurczaka. Powinno się smażyć mieszankę warzyw na bardzo małym ogniu,  co pozwala uzyskać fenomenalną bazę smakową. Ta włoska zupa, dostarczy nam dużo warzyw a co za tym idzie bombę witaminową

potrawyregionalne
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI 162

smacznego! Jeśli nazbieraliście za dużo grzybów możecie zamrozić uduszone grzybki  i przygotować z nich ZUPĘ KREM Z KLUSECZKAMI KŁADZIONYMI Polecam również risotto: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI

potrawyregionalne
DESER Z MASCARPONE I MANGO 176

Polałam go musem z mango. I ponownie warstwa pokruszonych herbatników, serka. Prawda,że aż chce się jeść? Smacznego! Inne propozycje z mango. KOKOSOWE NALEŚNIKI Z MANGO SAŁATKA Z MANGO KURCZAK W CURRY W SOSIE JOGURTOWYM Z MANGO

potrawyregionalne
SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA 158

świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego.  Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania ze znajomymi sałatki

potrawyregionalne
KRUPNIK 134

prosta zupka. Krupnik jest dobrym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu na obiad. Najbardziej znana polska zupa. Zdrowa kasza i warzywa w zupełności wystarczą. Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka. Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie. Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam

potrawyregionalne
KUCHENNE INSPIRACJE OD KAMIS 196

przypraw i ziół  będzie mdłe i po prostu bez charakteru.   Polecam do wypróbowania niektórych przypraw i ziół  z szerokiej gamy produktów marki KAMIS.     Rozmarynowy kurczak z warzywami na 4 porcje. To kolekcja ziół i przypraw, w skład której wchodzą: rozmaryn,tymianek,oregano,słodka papryka. Dopełnione aromatycznym i wyrazistym czosnkiem stanowią doskonałą  bazę dla dań

potrawyregionalne
Risotto z bakłażanem 159

dokładnie tak aby składniki się połączyły. Można posypać risotto na talerzu natką pietruszki i odrobiną parmezanu. Smacznego!   Polecam również: risotto z grzybami leśnymi risotto po mediolańsku risotto z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym zapiekane bakłażany z risotto i pomidorami

potrawyregionalne
RISOTTO Z WARZYWAMI 161

uważać z dodawaniem soli. Na koniec dodałam 2-3 łyżki masła i starty parmezan. Przykryłam na 3 minuty. Gotowe!    Smacznego!  Zapraszam na  risotto RISOTTO Z KURCZAKIEM  I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU

potrawyregionalne
MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO SEROWYM 222

Ugotowany makaron wymieszałam z sosem. Na talerzu posypałam parmezanem i gotowe. Można zajadać. Smacznego! Inne propozycje z    j a r m u ż e m ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU

potrawyregionalne
Pieczone podudzia w miodzie 125

SKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka 4 łyżki miodu (ja użyłam lipowego) 3 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól - do smaku świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki PRZYGOTOWANIE: W miseczce dokładnie wymieszać składniki na marynatę. Podudzia umieścić w woreczku do pieczenia. Wlać marynatę i dokładnie wymieszać mięso. Wstawić do rozgrzanego piekarnika

ClauditteMissCooking