próbuję doścignąć tego wyjątkowego smaku. Dziś jednak pójdę na łatwiznę, bo moje kubki smakowe w czasie grypy mają ograniczone pole działania i zrobię szybki krem buraczany. Czego potrzebujemy? Wywar z wędzonych udek: -dwa udka wędzone -marchewka -por, część zielona -pietruszka -dwa ząbki czosnku Udka obieramy ze skóry, i ściągamy zbędny tłuszcz, zalewamy dwoma litrami wody i z obraną marchewką, pietruszką(...)cukru -łyżka octu z wina musującego -łyżka śmietany 12% Buraki wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet. Miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy śmietanę i znów miksujemy. Zupa powinna być gęsta. O tym jak przygotować makaron pisałem tutaj . Gotujemy go w osolonej wodzie około 5 minut, po odcedzeniu skrapiamy oliwą, wykładamy
BaRepasDziś proponuję KREM Z BROKUŁÓW smaczna i pożywna zupa, którą można podawać np. z grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł najlepiej bez rdzenia 2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe 4-5 ziemniaków 1 średni seler 1 pietruszka nać pietruszki(...)być gęsta, ale nie aż tak, żeby łyżka stała. Śmietankę dodawać bezpośrednio do miseczek lub talerzy i ozdabiać natką pietruszki. Jeśli zamiast śmietany dodacie jogurt to krem będzie bardzo lekki
Kuchnia BeatyOrzechowy budyń kukurydziany* z malinami *z masłem orzechowym, mąką kukurydzianą(a pomysł ten wpadł mi podczas robienia kremu do ostatniego ciasta snikers, kiedy siłą powstrzymywałam się by nie zjeść całego z miski xd ;) ) Jak tam wybawiliście się? Ja jak najbardziej ;) Impreza zdecydowanie udana, praktycznie zero snu, ale co tam, no bo wracając do domu o 12 godzinie(...)się kłaść, w sumie to nawet mi się nie chce spać xd No nic nowy rok zaczynam z miską ciepłego kremu i gorącą herbatą, pod kocem z serialem w tle, podoba mi się ;) Składniki:300ml mleka40g mąki kukurydzianej 40g masła orzechowego (2 czubate łyżeczki )cynamon, sólcoś do posłodzenia2/3 mleka umieszczamy w garnuszku i gotujemy. Resztę mleka
More food, love and dreamsbazie zupy zobaczonej w "Moich smakach życia" zrobiłam ten żółciutki aromatyczny krem. Wspaniały! Córcia przeświadczona tudzież przekonana przeze mnie, że je zupę z żółtych pomidorów zjadła dwie miseczki :) do zdjęć pozuje miseczka z motywem ziemniaka, TA przywieziona z Nosowa :)Krem z Pieczonej Papryki6 żółtych papryk4 ziemniaki średniej wielkości, obrane, umyte i pokrojone w kostkę
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo jesienny, rozgrzewający, aromatyczny krem z dyni. Pikantny za sprawą czerwonej pasty curry i dodatków. Lekki i jednocześnie pożywny. Jeśli lubicie smak kuchni tajskiej, proponuję dodać do zupy mleczko kokosowe, które nada jej charakterystycznego azjatyckiego smaku i złagodzi nieco jej pikantny smak. Pasta curry jest mocno związana z kuchnią tajską i jest jej nierozłącznym i niezastąpionym elementem. Curry, jakiego koloru(...)następnie smażymy przez chwilę z pozostałymi warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, pastą curry i curry w proszku. Zupę miksujemy blenderem na krem. Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę podajemy
Smakowity Blog Kulinarnyogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię Wam - to idealna listopadowa zupa.Zupa krem z pieczonej marchewki z czosnkiemSkładniki:(na 8 porcji)2 kg marchwi2 cebule6 ząbków czosnku2 łyżki oliwy1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego estragonu1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego1/2 łyżeczki(...)Piec w 180 st. C. przez 60 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Czosnek i cebulę obrać, włożyć do garnka z marchewkami. Zalać połową bulionu, zmiksować całość na gładki krem. Wlać resztę bulionu, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.Przed podaniem podgrzać.Smacznego!A dzisiaj czeka mnie bardzo długi i męczący dzień. Jakże żałuję, że zupa została już zjedzona
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne z orzezwiającym kremem, szybkie do zrobienia bo rureczki z ciasta francuskiego. Polecam ,zasmakują nie tylko dzieciom Składniki:opak. ciasta francuskiegokrem:20 dag masła1 jajko1 łyżka cukru waniliowego3 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyWykonanie:Ciasto francuskie kroimy po szerokości na 1cm paseczki. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy ciasto. Zapiekamy ok 15 minut. Ostudzone zdjemujemy z foremek.Jajka
Z Majeczką w kuchnidomowe warunki J Zupa jest bardzo sycąca i aromatyczna, jak dla mnie idealna. Polecam abyście użyli do zupy dobrej jakości pomidorów, najlepiej tych malinowych. Od nich zależy cały smak. Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą Składniki: 3 duże czerwone papryki 5 dużych pomidorów 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki nasion(...)pieczone pomidory,czosnek cebulę oraz paprykę. Pestki dyni oraz słonecznika prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Do podsmażonych warzyw dolewamy bulion, na początku szklankę. Wszystko miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy więcej płynu. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Jeśli zupa będzie za mało ziołowa możecie dodać nieco więcej ziół. Na koniec dodajemy
Mania Gotowanialepszego na lekką kolację niż zupa krem. Czasami najdzie człowieka ochota na takową, a tu za oknem wiatr i gradobicie, więc wychodzenie to słaby pomysł. W takich chwilach najlepiej przegrzebać domowe zapasy, czego dowodem jest dzisiejsza propozycja :)Uwagi: użyłam trzech szklanek wody i zupa wyszła nieco zbyt rzadka, w związku z czym proponuję zredukować jej ilość według indywidualnych upodobań. Zamiast(...)etapie dodajemy dość sporo pieprzu, by powoli się "przegryzał". Gdy zupka się zagotuje i ładnie zgęstnieje, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i wyłączamy gaz. Do kubeczka wlewamy trochę kremu i hartujemy go z kilkoma łyżeczkami śmietany (ilość według uznania), po czym wlewamy go do zupy, dokładnie mieszając. Podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami albo uprażonymi na suchej patelni migdałami. Ja akurat miałam
Kulinarne zapędy Kokosazalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać groszek razem z zalewą ,jeżeli jest ładna i smaczna .Wyjąć mięso ,resztę zmiksować na krem. Doprawić do smaku.Z chleba tostowego zrobić zajączki ,a uszka i ogonek z szałwii lub innej zieleniny.Mięso dodać do zupy lub wykorzystać do innej potrawy.Na talerze nalać krem groszkowy
Kulinarny karnet Christopherapytanie nie musiałam zbyt długo szukać na nie odpowiedzi. Wystarczyły odwiedziny u babci, która po raz kolejny podrzuciła mi kilka kulinarnych inspiracji. Jedną z nich była pyszna, lekka zupa krem z warzyw i kaszy jaglanej. Pychota! Delikatna w smaku, kremowa i sycąca- idealna propozycja na ciepłe dni. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 4 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki mały(...)Całość gotować jeszcze około 15 minut- warzywa nie muszą być całkowicie ugotowane Zależnie od pożądanej konsystencji można odlać trochę wody, a następnie zblendować warzywa wraz z kaszą na gładki krem i gotowe Udekorować świeżą bazylią Jeśli lubisz możesz czymś przyprawić zupę, ja tego nie robię, ponieważ najbardziej smakuje mi w takiej delikatnej wersji. Przepis ze względu na łatwość wykonania świetnie
peanutbuttermonsterZupa pełna witamin którą powinniśmy częściej spożywać, ale cóż widocznie nie wszyscy za nią przepadają Jest szybką w przygotowaniu i bardzo smacznąZupa krem z jarmużu SKŁADNIKI:liści jarmużu - 350 gpietruszka - 1 sztmarchewka - 2 sztseler -kawałekpor - kawałekczosnek - 3 ząbkiliść laurowyziele angielskie- 3 ziarenkasól i pieprzziemniaki -3 sztwoda - 1,5 lcebula - 1 sztPRZYGOTOWANIE:Warzywa obrać, opłukać pokroić w kostkę. Jarmuż umyć, usunąć(...)wodę, osolić zagotować. Następnie dodać warzywa pokrojone w kostkę , obrany czosnek , cebulę i przyprawy , gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać jarmuż, gotować jeszcze kilka minut. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami
Kuchnia DanusiKolejny pomysł na dietetyczne śniadanie, wędzony łosoś, z jajkiem na miękko i obłędny krem z awokado! Idealne połączenie, rozkochałam się do całości. ;-) Jajko ugotuj na miękko. Plaster łososia skrop cytryną. Składniki na krem z awokado: - 1 awokado - 2 łyżki posiekanej bazylii - 20 szt migdałów - łyżka jogurtu greckiego light - sól morska i pieprz Wszytko zmiksuj na gładką masę
SMYKWKUCHNITemperatura za oknem trochę spadła, więc pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej
Kulinarne przygody GatityJestem fanką wszelakich kremów warzywnych, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni i ze straganów młodziutkie warzywa krzyczą do nas: weź mnie, weź mnie :-). Tak więc dziś pora na młodą cukinię aromatyzowaną świeżym lubczykiem. Zupa krem z cukinii z lubczykiem Składniki: 1 kg zielonej cukinii 1 litr bulionu lub wody 1 podłużny serek topiony Hochland 1 gałązka lubczyku 2 łyżki masła
Kulinarne przygody Gatity