Chleb z pszenicy durumSkładniki:200 g (100% hydracji) zakwasu pszennego, dokarmionego i bardzo aktywnego1 kg mąki z pszenicy durum (u mnie 50% pszenicy durum, 30% bardzo drobnej bialej kaszy manny, 20% mąki chlebowej)500-550 g wody3 łyżeczki soli morskiejTen przepis nie nadaje się do wyrabiania w mikserze – trzeba będzie wyrabiać ręcznie.Początkowo będzie to trochę trudne lecz
UgotujmyTo.plubić na sztywną pianę. Ciągle mieszając dodawać stopniowo całą szklankę cukru. Następnie wsypać orzechy i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Przygotować blaszkę 24 x 24 cm, wysmarowaną margaryną i wysypaną kaszą manną. Wyjąć ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na tarce jedno ciasto jasne a następnie ciemne (fot.2). Na to wylać pianę z wiórkami kokosowymi i orzechami (fot.3). Na wierzch starkować ostatni
Świat CiastaNastępnie po kolei dodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto (fot.1). Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia. Przekroić na 4 blaty. Przygotować poncz. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić
Świat Ciastabiałka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać delikatnie do ciasta. Całość dobrze wymieszać łyżką (fot.2). Przygotować foremkę 28 x 12 cm. Natrzeć ją tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto. Piec 50-60 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem
Świat Ciastawymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (fot.1). Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy. Następnie ciasto wyjąć. Skroić ewentualne nierówności - tak aby biszkopt był wszędzie równy. Czekoladę
Świat Ciastawymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (fot.1). Piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy. Maliny posypać cukrem (fot.2) (mrożone rozmrozić). Wylać na sito, zebrany sok z malin
Świat Ciastawaniliowym na puszysty krem. Na wierzch masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowane ciasto przełożyć do torownicy. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc. W szklance zaparzyć herbatę
Świat Ciastarobi się od początku do końca w maszynie, lub2) tak jak zrobilłam ja: ustawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta, potem przekładamy ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej np kaszą manną lub mąką), dajemy mu chwilę na podrośnięcie (ok pół godziny do godziny, zależy jaką temperaturę mamy w domu). Nagrzewamy piec do 220 stopni. Skrapiamy chleb wodą i wstawiamy
Z butelką mleczka w tleminut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Powtarzamy czynność z pozostałymi porcjami ciasta. Krem grysikowy: 500 ml mleka 12 łyżeczek grysiku błyskawicznego (inaczej błyskawiczna kasza manna) 220 g cukru kryształu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 kostki masła Grysik wsypujemy do zimnego mleka, następnie doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszając od czasu
Made By Mom And Sonsię żyć zbyt długo w realnym świecie. W każdym razie istota ludzka nie potrafi. Większą część życia spędzamy, śniąc, przede wszystkim na jawie.” placki z kaszy manny z czereśniami, truskawkami, jagodami i polewą czekoladowąSłońce w końcu wróciło.A ja zaczęłam żyć. Tak naprawdę. A dziś mój kochany tatuś ma urodziny, wczoraj upiekłam mu tort(ostatnimi czasami
More food, love and dreamskolano, siedzieć będę potem. Teraz jesteśmy w Rzymie i nie można tego zmarnować. A o Wenecji opowiem wam już jutro, bo teraz kończę moją kokosową kaszę manną z sosem borówkowym i lecę na rower z przyjaciółką
More food, love and dreamsowsianka z dodatkiem kaszy manny na waniliowym napoju sojowym z cynamonem podana z borówkami, masłem orzechowym i bananemPierwsze moje podejście do tego napoju i powiem wam, że całkiem dobre.Tym śniadaniem przyłączam się do akcji którą zorganizowała Marin . A wy pamiętaliście o tym by zjeść pożywną owsiankę na śniadanie? :PPierwszy dzień szkoły. Pierwszy dzień w nowej szkole. Boję się. Boję
More food, love and dreamskajmakowa kasza manna z malinami(trochę na dnie)Trochę za mała ta miseczka >.<Nominację i kolejne fakty, podam jutro bo jak na razie muszę się oswoić z teraźniejszością. Ze szkołą i wszystkim innym, przyzwyczaić do wcześniejszego wstawania i dojazdów. Poznać klasę i nauczycieli. Oswoić się z myślą, że w czwartek mam już pierwszy test z matematyki
More food, love and dreamsmakaron z kasza manną gotowany z truskawkami i rabarbarem podany z sosem truskawkowym, jogurtem naturalnym i miodeminspiracjaPraktycznie 13godz. po za domem. Milusio. Chce spać. Tak, zdecydowanie.Ale gdy pomyślę sobie ile mam do zrobienie i nauczenia to stwierdzam, po co spać
More food, love and dreams