którego potem upieczemy rogaliki. - Chcę Ci pomóc! I pomogła. Zagniatała, wałkowała, smarowała wierzch jajkiem. Zresztą pomaga coraz częściej. Gdyby jeszcze polubiła sprzątanie... ;) Wykonanie ciasta półfrancuskiego, czyli z dodatkiem drożdży, nie jest wcale trudniejsze od francuskiego. Wymaga jedynie nieco więcej czasu potrzebnego na wyrastanie. Część rogalików upiekłyśmy bez nadzienia, natomiast pozostałe z dodatkiem dżemu śliwkowego lub nutelli. Bardzo nam smakowały. Najlepsze
zadanie-gotowanieFrancuska galette, czyli tarta na kruchym spodzie z owocami. Pieczona jest bez użycia formy, dzięki temu za każdym razem ma unikalny, rustykalny kształt. Postanowiłam zrobić ją w nieco zrowszej wersji na mące orkiszowej i myślę, że wyszło całkiem smacznie. A skoro sezon na śliwki to również musiały sie w niej znaleźć słodkie węgierki. Składniki: 200 g mąki orkiszowej(...)cynamon jajko Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto ręcznie lub mikserem. Gotowe ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Śliwki odpestkować i pokroić na grubsze plasterki. Piekarnik nastawić na 190 stopni
wyzwania kuchenneSkładniki:op.ciasta francuskiegopuszka brzoskwińcukier waniliowyłyżeczka płatków migdałówjajkoWykonanie:Ciasto rozkładamy na stolnicy, wykrawamy małe prostokąty, na każdy z nich kładziemy kawałek odsączonej z syropu brzoskwini. Całość smarujemy
Walijskie PichcenieNaleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą to odmiana od tradycyjnych naleśników podawanych na słodko. Wytrawna wersja jest idealna na obiad, albo lunch do pracy. Choć trzeba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placuszki z serka waniliowego z czekoladą to nasza kolejna propozycja na pyszne, słodkie śniadanie. Wbrew pozorom placuszki robi się bardzo szybko. Placuszki są bardzo delikatnie w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Właśnie trwa sezon na truskawki, jeszcze nie musicie się spieszyć bo ich ceny będą jeszcze spadały. Nie znaczy to jednak, że już teraz mamy ich nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto zebra to bardzo proste i szybkie ciasto. Uwielbiam je piec ponieważ świetnie się prezentuje na stole przez biało – czarne paski. Poniżej przedstawiam listę zakupów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej to chyba bardzo na czasie przepis. Za oknem jest już ciepło, pogoda sprzyja grillowaniu, a dodatkowo sezon na szparagi można powiedzieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kochani właśnie rozpoczyna się sezon grillowy, warto zatem poznać parę sprawdzonych przepisów na dania z grilla. Kurczak w ostrej marynacie to pierwsze danie z cyklu naszych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!I kolejna propozycja Madzi na słodki deserek. Sernik Oreo robi się bardzo szybko, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi postać dobrych kilka godzin w lodówce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W związku z trwającą u Mopsika akcją, razem z dziewczynami umówiłyśmy się na pieczenie skandynawskich drożdżówek. A, jeśli nie wiecie, to zaraz Wam powiem - Skandynawowie za
Pożeraczka, czyli raz adobrzetarty, czy risotto. W tym dziale znajdziemy m.in. grillowanego kurczaka w za'atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik ). Ponownie na końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis na ciasto z jabłkami i jagodami, babeczki w czekoladzie, lody, płynna czekolada na zimno czy choćby pieczoną ricottę z miodem waniliowym! Wszystko wygląda pięknie i bardzo apetycznie
Plate of JoyPomarańczowe tosty francuskie z ciasta drożdżowego a'la crepes suzette z ricottąinspiracja Tosty z ciasta drożdżowego są jednak najlepsze Choć drożdżowe nie wyszło do końca takie jak chciałam, ale mając 1000 przepisów i każdy niby podobny, a jednak inny poczynając od 10g drożdży kończąc na 100g, zawierający 1 jajko, 2, a może z 4 żółtka? Istne szaleństwo no nic, będę
More food, love and dreams