wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:165/434)

Ciastka kokosowe 213

Ciastka kokosowe na drożdżach. Robi się je bardzo łatwo i szybko. Można im nadać dowolny kształt.Ciasto:50 dag mąki25 dag margaryny5 dag drożdży2 łyżki cukru2 jajka2 żółtka pół łyżeczki aromatu waniliowegoszczypta soli 2 - 3 łyżki kokosu Polewa:1/4 kostki margaryny mlecznej4 łyżki cukru1 łyżka kakao1 łyżka wodyDodatkowo:cukier kryształ do obtaczaniakokos do dekoracjiNa blacie połączyć mąkę z margaryną(...)kruche ciasto. Zrobić na środku wgłębienie, a w nim umieścić drożdże roztarte z cukrem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować wałeczki, obtaczać je w cukrze, a następnie zginać w podkówkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni około 15 minut.  Wszystkie składniki polewy umieścić w naczyniu

Praktyczna pl
513. Domowy makaron smażony w sosie. 184

najmniej 30min, by makaron się podsuszył.***Gotuję w osolonym wrzątku przez ok.5min*****nie wiem ile dokładnie bo dodawałam w między czasie tak "na oko", najlepiej dolewajcie łyżką, albo moczcie ciasto w wodzie i dalej zagniatajcie z reszta mąki** ja zawsze trochę rozwałkowuje, przewracam na drugą stronę,jeżeli trzeba podsypię mąką, znów rozwałkowuje i tak co jakiś czas, aby ciasto(...)przywarło do blatu***ciasto zrobiłam wieczorem i gotowy, ale nadal surowy makaron rozłożyłam na desce, przykryłam ściereczką i pozostawiłam na całą noc, jest to bardzo dobry sposób by zaoszczędzić rano czas na jego przygotowanie****jeżeli będziecie go potem podsmażać, radzę gotować go krócej ok.3min, ja gotowałam go ok4min i myślę, że było to trochę za długo ponieważ potem musiałam uważać

More food, love and dreams
Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi 145

wstaw na 1,5-2 godziny do lodówki, aby masa stwardniała, smaki składników się przemieszały, a mąka się uwodniła.Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj do lodówki. Rozwałkuj na grubość około 1,5 cm, następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś foremką, nieduże ciasteczka. Średnica szklanki powinna mieć około(...)więcej. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, pozostawiając między ciasteczkami około 2 cm wolnego miejsca. Wyjmij z lodówki kolejną część ciasta i zrób kolejne ciasteczka - chodzi o to, że ciasto pod wpływem temperatury otoczenia staje się mniej zwarte.Gdy tylko zapełnisz blachę polworonami, od razu włóż ją do piekarnika, nawet jeśli ci jeszcze zostało trochę ciasta

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb kaszubski na podmłodzie 303

dwufazową na podmłodzie żytniej. Pierwsza faza to przygotowanie podmłody z drożdży, wody i połowy przeznaczonej na chleb mąki, w tym przypadku z całości mąki żytniej. Druga faza to przygotowanie ciasto właściwego, w której dodaje się drugą połowę mąki (cała pszenną) i resztę składników przewidzianych poniższą recepturą: Chleb wyrasta w koszykach lub w prostokątnych foremkach (w tym drugim przypadku można dodać(...)troszeczkę wody zwiększając wydajność ciasta). Co prawda powinien ważyć pół kilograma, ale nie mam koszyka tej wielkości. Stąd ilości składniki są dobrane do wypieku chleba ok. 0,8 kg.Udział białej mąki pszennej (550), mleka w proszku oraz smalcu, chleb nabrał delikatności i łagodniejszego smaku, nadanego przez dość długo fermentującą podmłodą żytnią. Efekt - bardzo udany. I jak zwykle, najsmaczniejszy

Grahamka, weka i kajzerka
Kruche roladki z czekoladą 159

herbatniki posypane cukrem. Bardzo polecam… (inspiracja z książki „Słodki Świat Kasi).  Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .  Składniki na około 35 roladek:Ciasto:250g schłodzonego masła420g mąki pszennej (użyłam tortowej)200g cukru2 duże jajkaDodatkowo:1 białko lekko rozbełtane widelcem 100g gorzkiej czekolady drobno poszatkowanej lub zmielonej w blenderze  1. Do mąki(...)zetrzeć schłodzone masło na tarce z dużym oczkami (można też masło drobno pokroić). Dodać cukie, jajka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować je na grubość około 3-4mm. Następnie wycinać z ciasta kwadraty o boku około 8cm. Boki kwadratów posmarować

Mała Cukierenka
Domowy makaron / Homemade pasta 165

minut, ilość porcji: 10Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajko i żółtka, dolać oliwę, łączyć ze sobą składniki podlewając wodą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Jeśli ciasto będzie się kleić dodać trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie. Podzielić ciasto na pół, posypać mąką

Projekty ze smakiem
Pszenna tortilla 125

znowu kupować Składniki (około 6 tortilli):2 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki ciepłej wody1/2 łyżeczki soli3 łyżki oliwyPrzygotowanie:Mąkę przesiać, dodać sól, olej i stopniowo dolewać ciepłą wodę. Ciasto ugniatać tak długo, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Ciasto zawinąć folią i zostawić na 15 min. aby odpoczęło. Następnie dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy i smażymy

Oryginalny smak
Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i sosem karmelowym 331

mascarpone, bananami i gęstym sosem karmelowym to istna rozpusta Naleśniki będą idealne na deser, z którego ucieszą się nie tylko dzieci lub słodki obiad.Składniki na około 10 naleśników:Ciasto:2 jajkaniepełna szklanka mąki3/4 szklanki mleka1 łyżka cukru2 łyżki oleju rzepakowego (lub roztopionego masła)około 1/3 szklanki wody mineralnej (gazowanej)szczypta soliNadzienie:500 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru4 łyżki(...)soku z cytryny4 bananyDodatkowo:sos karmelowy (←przepis)Przygotowanie:Ciasto:Mąkę przesiać, dodać mleko, jajka, cukier, olej lub masło i szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować i odstawić na około 20 minut aby odpoczęło. Następnie dolać wodę mineralną i wymieszać. Patelnie teflonową rozgrzać i wlać porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno.  Smażyć z dwóch stron

Oryginalny smak
Pampuszki z polewą czosnkową 166

wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Delikatnie to w środku mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodajemy jajko, oliwę i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zrobi się elastyczne. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości małej mandarynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy

Oryginalny smak
Zapiekanka - raz, dwa , trzy 142

Łatwy sposób na przygotowanie szybkiej przekąski , gdy lodówka świeci pustkami a zjadło by się coś... tylko co?? Moje zapiekaneczki są w bardzo skromnym wydaniu ale można

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Młode ziemniaki z żółtym serem 193

Uwielbiam młode ziemniaczki, mogła bym je jeść codziennie kilka razy. Dzisiaj na obiad z mizerią, no cóż później też trzeba było coś zjeść ... tym razem z

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sałatka makaronowa 345

Gdy na dworze upał, że brak apetytu na ciepły obiad dobrym rozwiązaniem jest bardzo szybka sałatka makaronowa z wędliną i świeżymi warzywami. Przygotowanie jej trwa zaledwie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Zestawienie przepisów - sierpień 107

Klikając na miniaturkę zdjęcia przeniesie Cię do wybranego przepisu   

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rolada waflowa z bananem 2967

Chociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować.I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasteczka pierożki z jabłkiem 159

Ciasteczka serowe wypełnione jabłkiem w sam raz na szybką przekąskę. Super smakują jeszcze ciepłe, aż ciężko się od nich oderwać :)Czas pieczenia:  25 min - 30

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia