wieprzowiny - 1000 przepisów (strona:17/67)

Gulasz po góralsku 199

Składniki : 1/2 kg wieprzowiny- ja użyłam biodrówki 20 dag kiszonej kapusty 2-3 cebuli, marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku, sól, cukier 2 ząbki czosnku, smalec do smażenia ewentualnie przyprawa do gulaszu pieprz mielony, kilka kropel maggi Przygotowanie :1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do głębokiego rondla2. Posiekane cebule udusić

Proste Potrawy
Danie mięsno-warzywne jednogarnkowe 264

Składniki : 3 spore ziemniaki 25 dag wędzonego boczku 30 dag wieprzowiny bez kości - może być łopatka, karczek lub biodrówka 10- 15 dag kiełbasy po strąku czerwonej i żółtej papryki płaska łyżka słodkiej sproszkowanej papryki strączek czuszki - jeśli mamy, a jak nie to można dodać chili 4 łyżki koncentratu pomidorowego cebula,sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, smalec- ale oczywiście może

Proste Potrawy
Polędwica dojrzewająca 186

porze może to być pobliże kaloryfera. Mięso kroimy cieniutko, przechowujemy w lodówce. Wygląda smacznie. Przepis pochodzi stąd Moje mięso było trochę za słone, następnym razem wypróbuję na większym kawałku wieprzowiny. Będzie to schab o co najmniej 1 kg wagi, wtedy nie będzie nadmiernie słone - mam taką nadzieję. Jeśli zrobię powtórnie taki przysmak, podzielę się wrażeniami

Proste Potrawy
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 321

soczyste, a to dla mnie w dobrych mielonych jest najważniejsze. Te kotlety za każdym razem wychodzą tak samo pyszne. Postawą jest mięso. Musi to być dobre świeże mięso. Sama wieprzowina np. łopatka wieprzowa lub jeśli ktoś tak woli – pół na pół z wołowiną np. antrykot, łopatka. Mięso mielimy sami. Paczkowane mielone mięso nie wchodzi w grę. Nie dodajemy żadnego

OstryKęs
Tłuszcze 140

krwi.Głównym źródłem występowania tł. nasyconych są produkty pochodzenia zwierzęcego za wyjątkiem ryb oraz olej kokosowy. Tłuszcz, który można znaleźć w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, kurczakach czy produktach mlecznych takich jak śmietana, masło to wszystko są tłuszcze nasycone, powinny stanowić nie więcej niż 10% kalorii dostarczanych w diecie człowieka dorosłego.Tłuszcze trans możemy

NaKońcuJęzyka
Wyrolowana pieczona kiełbasa 170

kiełbaski  boczek pokrojony w plasterki ilość uzależniona od grubości i długości kiełbasek 2 łyżki groszku oraz kukurydzy z puszki 2 łyżki startego żółtego sera przyprawa do boczku lub wieprzowiny główka czosnku Farsz warzywny: 1/2 cukinii  6 dużych pieczarek 1/2 małego pora sól, pieprz, papryka słodka 1 łyżka masła Kiełbaski dzielimy na dwie części, na środku kiełbaski robimy sakiewkę

NaKońcuJęzyka
13 pomysłów na dania z brokułami i kalafiorem 1605

bazylii Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zielone babeczki z pecorino

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée 251

Składniki (dla 3 osób): 250 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1/4 szkl. mleka 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 duża marchewka

My Culinary Art
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 305

wątróbkę szpikuje się kawałkami słoniny, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj. Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami SKŁADNIKI (porcja dla jednej osoby) Rostbef – kawałek

OstryKęs
Mięsno-ziemniaczana zapiekanka 195

marchwi w śmietanie pełnowartościowy i smakowity posiłek.dla 3-4 osóbSkładniki: 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju jadalnego  pęczek tymianku lub majeranku 500g mielonej wieprzowiny 1 kg ziemniaków  świeżo zmielony pieprz  gałka muszkatołowa 50g masła 200 ml mleka 150 g drobno startego sera gouda Wykonanie:Ziemniaki gotujemy do miękkości po ugotowaniu odcedzamy wodę

Gorący kąsek
Delikatny królik duszony w cytrusach 178

wydawałoby się specjalistycznych sklepach mięsnych, gdzie według mnie powinni mieć takie rzadkie rodzaje mięsa, nie można często nawet dostać kawałka wołowiny (mam z tym problem notorycznie). Jest wieprzowina, jest kurczak, czyli to, co Polacy jedzą najczęściej, reszty najwidoczniej nie opłaca im się sprzedawać.Zabawne, że w brytyjskich programach kulinarnych taki Jamie czy Nigela często radzą: "Idź do swojego rzeźnika

Chilli Czosnek i Oliwa
Schab peklowany parzony 306

okrągło. Przestaliśmy kupować w sklepie. Gdy raz się przygotuje wędliny domowym sposobem to te sklepowe nie smakują już wcale Aby nam się nie znudziły, przygotowywane są z różnych części wieprzowiny, na różne sposoby: pieczone, gotowane i surowe suszone. Schab peklowany parzony to moja kolejna propozycja na przygotowanie wędliny domowym sposobem. To schab trochę przypominający schab gotowany w 10 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dietetyczne kotlety mielone z płatkami owsianymi 233

Zapraszam na pyszne dietetyczne kotlety mielone, które nie różnią się absolutnie niczym od klasycznych :) Składniki (4 kotleciki): 250g mielonego chudego mięsa wieprzowego  pół średniej cebuli

My Culinary Art
Sezamowe noodle na ostro 203

Dziś przedstawiam przepis na danie typu stir and fry (mieszaj i smaż) - noodle z czarnym sezamem i papryczką chilli, idealne jako dodatek np. do WIEPRZOWINY W SEZAMIE, lub jako szybka przekąska. Przygotowanie zajmuje niecałe 10 minut! Składniki (2 porcje): noodle mie (ja użyłam 100g) 1 papryczka chilli 1 łyżka czarnego sezamu 2cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry

Tajskie smaki
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 136

tańszych, szczególnie w wersji ulicznej na wynos, gdzie mięso wkładane jest do bułki z warzywami i sosem tzatziki (można kupić za 3-4 euro). Souvlaki (Σουβλάκι)Suwlaki to kawałki wieprzowiny lub kurczaka, nadziewane na szpadkę i pieczone na ruszcie. Dostępne na wynos w chlebie pita lub jako kompletne danie. W naszej tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano

Chilli Czosnek i Oliwa