wieprzowina duszona - 1719 przepisów (strona:5/115)

Szynka duszona z zielonym groszkiem 128

Szynka duszona z zielonym groszkiem Pyszna duszona szynka w śmietanowym sosie z zielonym groszkiem . Jest to jeden z lepszych pomysłów na niedzielny obiad . Dodatkowo poza tym ,że danie jest bardzo smaczne , jest także bardzo proste . Ten fakt oznacza ,że kucharz też będzie miał wolne niedzielne popołudnie Szynka jest dość trudnym mięsem , łatwo zrobić z niej podeszwę do trampków(...)głębszego garnka . Na tej samej patelni rumienimy cebulkę z wyciśniętym praską czosnkiem i gałką muszkatołową . Zawartość patelni przelewamy razem z tłuszczem do garnka z wieprzowiną . Doprawiamy solą do smaku . Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu , aż mięso będzie miękkie . W razie potrzeby można dolać więcej bulionu , gdyby zbytnio odparował . Następnie dokładamy zamrożony groszek, śmietanę , delikatnie

Ogrodnik w podróży
Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) 288

wolnowaru ( pulled pork ) Pulled pork czyli wieprzowina z wolnowaru. To amerykański sposób przygotowywania wolnogotowanej wieprzowiny – równie popularnej co burgery.      Wieprzowina z wolnowaru, to jedno z moich ulubionych mięs duszonych. Nadaje się do zjedzenia na obiad z ziemniakami i warzywami, ale też na kanapce. Ostatnio zrobiłam je z nowymi przyprawami i okazało się to strzałem(...)Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork )  1 kg łopatki wieprzowej  1 łyżka kuminu ( kmin rzymski )  1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej  1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej  1 łyżeczka brązowego cukru 1 cebula  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka cynamonu  3 łyżki oleju rzepakowego  0,5 litra wody    Przyprawy wymieszać z olejem

Kuchnia na wzgórzu
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 189

jego smak, oraz kolor były idealne! Rolady wieprzowe, przygotowałam z wieprzowiny, a zrobiłam je we wstępnej fazie jak w zrazy wołowe zawijane. Po obsmażeniu mięsa i cebuli przełożyłam wszystko do wolnowara, dodałam jeszcze sos paprykowo-warzywny i dusiłam na funkcji „high” ok. 5 godzin. Po tym czasie duszona rolada była gotowa do jedzenia. Tak przygotowane mięso jest miękkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bitki wieprzowe z warzywami i soczewicą 178

wodę z gotowania pozostaw do duszenia mięsa. Soczewicę opłucz na sitku i wsyp do wrzątku. Gotuj (najlepiej bez soli) do miękkości, ok 7 minut. Odcedź. Najlepiej ugotuj bezpośrednio przed podaniem lub tuż przed tym przelej jeszcze wrzątkiem. W dużym garnku rozpuść łyżkę masła i dwie łyżki oleju. Gdy masło całkowicie się rozpuści, ułóż wieprzowinę, luźno, tyle, ile się zmieści. Smaż(...)Zeszklij delikatnie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze kilka chwil. Wlej niepełną szklankę wody i wymieszaj. Włóż mięso i zalej wywarem z gotowania warzyw. Przemieszaj. Duś pod przykryciem na mniejszym ogniu. Kurczak potrzebuje ok 15 minut, wieprzowina ok 45 minut. Co jakiś czasie odwracaj mięso i mieszaj sos. W międzyczasie posyp lubczykiem. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je. Wymieszaj mąkę

Anioszek w kuchni
Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą :) 146

Naleśniki gryczane poznałam już przy Galette Bretonne, które robiłam jakiś czas temu. W mojej głowie narodził się pomysł, aby te naleśniki połączyć z hiszpańską mieszanką

Blondynka Gotuje
Rozpływająca karkówka, duszona w kapuście kwaszonej z aromatycznym sosem myśliwskim. 327

Karkówka duszona w kapuście kwaszonej (czy też karkówka pieczona z kapustą kwaszoną), to coraz bardziej popularne w naszym kraju danie zaczerpnięte z kuchni staropolskiej. Firmy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Karczek duszony w sosie własnym 167

Karczek duszony to bardzo proste danie obiadowe, które można przygotować dzień wcześniej. Polecam na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe: chrzciny, komunie, imieniny, Sylwester itp

KuchniaWeDwoje.pl
Mięso 164

Bakłażany faszerowane mięsemKrólik duszony w cytrusachKiełbaski i cukinie w sosieMarokańskie szaszłykiPenne z klopsikami z kiełbasyPaella z królikiem i kurczakiemPity z klopsikami, botwinką i fetąMarokańskie keftyKiełbaski

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone żeberka jabłkowo – musztardowe na ostro 134

Uwielbiam żeberka!Pieczone , duszone , grillowane … – każde!Z wielką przyjemnością przyrządzam je na rodzinne obiady … i z równie wielką przyjemnością patrzę jak domownicy

Ostra na Słodko
Pulled pork w ciemnym sosie, że Łooo! 191

smaku, takie, że Łooo!  Koniecznie wypróbujcie bo mięso nie dosyć, że przepyszne to jeszcze rozpływa się w ustach!  Poezja! Ja swoją wieprzowinę w ciemnym sosie Łowicza podałam z gotowanymi ziemniaczkami i duszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno(...)upiekę jej więcej :) Warto pamiętać, że przygotowanie szarpanej wieprzowiny wymaga czasu i cierpliwości ;) Dzień wcześniej marynujemy mięso a następnie pieczemy je w niskiej temperaturze przez 6 godzin. 1,5 kg mięsa z łopatki lub szynki Marynata: 3 łyżeczki ajwaru 3 łyżeczki keczupu pikantnego 1 łyżeczka czarnego pieprzu  2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 szkl brązowego cukru

Smakołyki Asi
Szynka ,duszona w sosie śmietanowym z boczniakami 156

mięsie w brytfance ,układamy po kawałku masła , na każdy kawałek mięsa kładziemy masło . Przysypujemy cebulą , solimy , pieprzymy , doprawiamy czosnkiem,wlewamy 1/2 szklanki bulionu i dusimy pod szczelnym przykryciem w piekarniku . Temperatura 160 C , czas duszenia, około półtorej godziny z termoobiegiem. Boczniaki kroimy w paski , podsmażamy na maśle na patelni . W momencie kiedy uzyskają , smakowite , brązowe przysmażenia , wlewamy śmietankę , dodajemy musztardę(...)podczas duszenia mięsa . Rozdrabniamy wszystko blenderem , na gładki sos i łączymy z boczniakami . Wieprzowinę , ponownie umieszczamy w brytfance . Zalewamy boczniakami z sosem i wkładamy, ponownie do piekarnika , w temperaturę 160 C ,na jeszcze około 30 minut . Gotowe ,podajemy tak , aby na każdym kawałku szynki ,leżała spora porcja sosu i boczniaków . Można posypać szczypiorkiem . Smacznego !   Artykuł Szynka ,duszona

Ogrodnik w podróży
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 188

gotujemy, aż karmel stanie się złoty. Tutaj należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo stanie się gorzki.  3. Do garnka z karmelem przekładamy wieprzowinę wraz z sosem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem

My Culinary Art
Wieprzowina w karmelowym mleczku kokosowym 233

gotujemy, aż karmel stanie się złoty. Tutaj należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo stanie się gorzki.  3. Do garnka z karmelem przekładamy wieprzowinę wraz z sosem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem

Tajskie smaki
Placek cygański 187

Składniki: Gulasz: - 1kg mięsa wieprzowego (u mnie szynka) - pół czerwonej papryki - 1 cebula - ok. 6 pieczarek - 1 marchewka - łyżka koncentratu pomidorowego - olej (do marynaty) - przyprawy- sól

Kulinarne blogowanie
Schab z czubricą w sosie śmietanowym 172

Schab jest moim ulubionym kawałkiem wieprzowiny. Z niego można wyczarować pyszne gotowane, pieczone, duszone czy też smażone kąski - każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Dzisiaj prosta ale także smaczna wariacja schabu w śmietanowym sosie. Odpowiedni kawałek na rodzinny obiad.  Schab z czubricą w sosie śmietanowym SKŁADNIKI : 4 plastry schabu bez kości czubrica do smaku 1 łyżka masła

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki