W koszyczku wielkanocnym do święcenia tradycyjnie powinien się znaleźć baranek jako symbol ofiary Chrystusa, który oddał swe życie za ludzi, a zmartwychwstając pokonał grzech i śmierć
Obiad gotowyWczoraj u nas przeszła pierwsza burza. I widzieliśmy pierwsze żurawie. Najpierw usłyszałam klangor, taki jakby nieśmiały, daleki. Spojrzałam w niebo, szukając klucza. Leciały równo, pełne dostojeństwa
Obiad gotowyLubię burze. Jest w nich moc, potęga żywiołu, ale też jest piękno i dziwna energia, która wyzwala we mnie chęć do działania. Wczorajsza burza natchnęła mnie
Obiad gotowyPrawie 10 godzin gotowania i mam najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłam. Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty
Obiad gotowyPyszne mięso mam dla Was dzisiaj i jest to najlepszej jakości wołowina. Wołowina to mięso które uwielbiam i robię często. Tym razem zakupiłam rozbratel czyli mięso
Moje Małe CzarowaniePierożki ruskie z rosołem, zrobiłam je dzisiaj na obiad. Niby ten sam rosół co zawsze, ale pierożki zmieniły jego smak. Trochę było pracy, ale warto. Bardzo
Kuchnia PokoleńBardzo szybko i smacznie. Szynkę zmielić maszynką do mięsa lub blenderem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zmiksować na papkę. Dodać jajka do zmiksowanej szynki, wymieszać
Kuchnia PokoleńSkładniki: biszkopt kakaowy: 7 jajek 1/2 szkl. mąki tortowej 1 szkl. cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao wkład orzechowy: 250g orzechów włoskich
Prosto i Smacznie z AnetąRobiąc ten sernik byłam pełna obaw. Przepis był z zeszytu mojej mamy, dostała go od koleżanki z pracy, ale nigdy przepisu
KuchniaWeDwoje.plSernik z szafranem to sernik król, przynajmniej dla nas, kremowy, wilgotny, zamiast sera zwykłego dodałam ricottę i dzięki temu jest jeszcze bardziej kremowy i pyszny. Idealny
Moje Małe CzarowanieŚwiąteczny chrzan z dżemem żurawiną do jajka . Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 8 Składniki: 1 łyżka chrzanu 1 ½ łyżki dżemu żurawinowego 3 łyżki majonezu
KuchniaWeDwoje.plKeks, który robiłam na tegoroczne święta wielkanocne – pachnący, puszysty i pełen bakalii. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 16 kawałków
KuchniaWeDwoje.plGęsty i gładki sos o smaku chrzanowym – idealny do każdego rodzaju pieczeni. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 1 łyżka
KuchniaWeDwoje.plTen przepis mam od mojej mamy, z którą wspólnie go rozbiłyśmy ostatnio. Bardzo prosty przepis na wszelkiego rodzaju przyjęcia, święta oraz niedzielny
KuchniaWeDwoje.plBardzo cynamonowa szarlotka podbiła moje serce. Cynamon jest wszędzie – w spodzie ciasta, w nadzieniu oraz górnej warstwie. Smakuje obłędnie, a dodatek suszonych jabłek to przysłowiowa wisienka
Gotowanie i blogowanie