Pyszny,tradycyjny żurek na zakwasie,mój ulubiony.Spróbujcie koniecznie,na pewno wam posmakuje...Do tego przepis na zakwas ,który bez problemu zrobicie sami - zobaczcie jakie to
Swojskie jedzonkoPasta jajeczna – tym razem w swojej najczystszej postaci – z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Bez zbędnych dodatków – prosto i smacznie. Oczywiście wedle uznania możecie
Kulinarne PrzebojeŁatwa w przygotowaniu babka drożdżowa z polewą czekoladową to pyszny wypiek który idealnie wpasuje się w porę Wielkanocną. Babkę możemy zrobić w wersji z rodzynkami lub
Blog kulinarny S9.PLŚledzie z grzybami, zwane przysmakiem gajowego , to jedna z moich ulubionych wersji przygotowania tej ryby. Do ich wykonania potrzeba niewielu składników i można wyczarować śledzie pachnące
niecodziennikparyJeszcze nie tak dawno kisiliśmy buraki na wigilijny barszcz czerwony, a tu już pora przygotować zakwas na żurek . Ugotowana na nim tradycyjna świąteczna zupa jest o
niecodziennikparySmaczna i sycąca szpinakowa rolada nie tylko idealnie nadaje się na kolację, ale także jako przekąska. Łączy w sobie kilka różnych smaków, które zaskakująco dobrze się
niecodziennikparyBardzo lubimy serniki, zarówno te pieczone, jak i te na zimno. Dzisiaj przedstawiamy Wam klasykę w tym gatunku – puszysty sernik wiedeński , upieczony bez spodu z
niecodziennikparyBez ćwikły z chrzanem nie ma u nas w domu świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, to stały dodatek do warzywnej sałatki oraz do mięs i wędlin
niecodziennikparyPrawdziwej domowej rolady makowej nie można upiec bez domowej masy makowej . Jej przygotowanie wymaga zaangażowania z naszej strony i poświęcenia na to trochę czasu, ale mamy
niecodziennikparyZa nami weekend pod znakiem maku – sparzyliśmy półkilogramową paczkę niebieskich ziarenek i otrzymaliśmy całą miskę pysznego maku. W pierwszej kolejności w planach mieliśmy przygotowanie masy
niecodziennikparyMazurkiem kajmakowym , z myślą o blogu, rozpoczęliśmy tegoroczne świąteczne wypieki. Jest to najprostsza wersja wielkanocnych mazurków, którego podstawą jest doskonałe kruche ciasto. Po jego upieczeniu wystarczy
niecodziennikparyO mazurku cytrynowym myśleliśmy od początku tegorocznych przygotowań do świątecznych wypieków. Od razu wiedzieliśmy, że chcemy go zrobić na kruchym cieście z gotowanych żółtek, a masę
niecodziennikparyWielkanocny czas dawno się zakończył, ale my chcąc wzbogacić nasz blogowy spis przepisów, tuż po świętach zrobiliśmy mazurka czekoladowego . W okresie przedświątecznym na gotowanie i opracowywanie
niecodziennikparyŚledzie z kolendrą i limonką zrobiliśmy, bo od czasu do czasu nachodzi nas ochota na dobre, domowe śledzie. Z racji tego, że w domu mieliśmy świeżą
niecodziennikparyTarta do pochrupania? Proszę bardzo – oto chrupiąca tarta z orzechami włoskimi , laskowymi, nerkowca i migdałami. Smaki nieziemskie, prawie jak orzechowy batonik, więc tarta ta to
niecodziennikpary