Za nami weekend pod znakiem maku – sparzyliśmy półkilogramową paczkę niebieskich ziarenek i otrzymaliśmy całą miskę pysznego maku. W pierwszej kolejności w planach mieliśmy przygotowanie masy
niecodziennikparyMazurkiem kajmakowym , z myślą o blogu, rozpoczęliśmy tegoroczne świąteczne wypieki. Jest to najprostsza wersja wielkanocnych mazurków, którego podstawą jest doskonałe kruche ciasto. Po jego upieczeniu wystarczy
niecodziennikparyO mazurku cytrynowym myśleliśmy od początku tegorocznych przygotowań do świątecznych wypieków. Od razu wiedzieliśmy, że chcemy go zrobić na kruchym cieście z gotowanych żółtek, a masę
niecodziennikparyWielkanocny czas dawno się zakończył, ale my chcąc wzbogacić nasz blogowy spis przepisów, tuż po świętach zrobiliśmy mazurka czekoladowego . W okresie przedświątecznym na gotowanie i opracowywanie
niecodziennikparyŚledzie z kolendrą i limonką zrobiliśmy, bo od czasu do czasu nachodzi nas ochota na dobre, domowe śledzie. Z racji tego, że w domu mieliśmy świeżą
niecodziennikparyTarta do pochrupania? Proszę bardzo – oto chrupiąca tarta z orzechami włoskimi , laskowymi, nerkowca i migdałami. Smaki nieziemskie, prawie jak orzechowy batonik, więc tarta ta to
niecodziennikparyJeżeli robimy dania z drobiu, kupujemy całego kurczaka lub kaczkę, sami porcjujemy mięso, a z korpusu i skrzydełek gotujemy rosół. Po jego ugotowaniu mamy trochę mięsa
niecodziennikparyBiała kiełbasa pieczona z pieczarkami to nie tylko potrawa, którą można podać na wielkanocny stół, ale także na codzienny obiad. W czasie tegorocznego śniadania lub obiadu
niecodziennikparyNigdy nie jedliśmy przepiórczych jajek, więc gdy nadarzyła się okazja, kupiliśmy opakowanie tego wykwintnego produktu. Długo się nie zastanawialiśmy i część z nich wykorzystaliśmy do przygotowania
niecodziennikparyPieczeń rzymska z jajkiem to smaczna potrawa z mięsa mielonego. Dodatek ugotowanego jajka sprawia, że pieczeń rzymska nabiera wielkanocnego wyglądu i można postawić ją na stole
niecodziennikparyMazurek cygański to nasz pierwszy tegoroczny świąteczny mazurek. Swoją konsystencją i smakiem przypomina keks, ma również dużo bakalii i migdałów, a przede wszystkim świąteczne przybranie. Gdy
niecodziennikparyPatrząc na ostatnie wpisy na naszym blogu, można odnieść wrażenie, że na naszym świątecznym stole królować będą słodkości. Nie wyłamując się z tego kierunku, zamieszczamy przepis
niecodziennikparyPasztet z królika ze śliwkami jadłam podczas zeszłorocznych świąt wielkanocnych u Cioci Stasi. Bardzo mi posmakował i oczywiście zapytałam o sposób wykonania. Dowiedziałam się, że Ciocia
niecodziennikparyBabka marmurkowa na białkach jest propozycją przepisu dla tych, którzy zastanawiają się co zrobić z białek? To pytanie może pojawiać się dość często, gdy w okresie
niecodziennikparyGdy nie mamy już czasu na wielkanocne wypieki, mazurek bez pieczenia z wafli z masą orzechową i krówkową poleca się do zrobienia. Tylko cztery składniki mazurka
niecodziennikpary