pojecia jak sie za to zabrac i co z tego wyjdzie. Moze moje poszukiwania i doswiadczenia komus beda przydatne. Smacznego. Kurczak w sosie orzechowym skladniki: 4 udka kurczaka 0,5 szklanki orzechow wloskich 2 cebule 1 zabek czosnku sol, pieprz ostra papryka w proszku oliwa z oliwek wykonanie: Z 2 lyzek oliwy, 0,5 lyzeczki papryki i posiekanego czosnku robimy
Przysmaki Karolkijest to bowiem danie dla tych, którzy lubią połączenie mięsa z owocami. Wszystko idealnie współgra z aromatem wytrawnego cydru. Zapraszam. Kurczak w winogronami w cydrze składniki około 300 g udek kurczaka bez skóry lub 4 nóżki 350 g pieczarek 2 szalotki 100 g czerwonych winogron 100 ml wytrawnego cydru 100 ml śmietany 20 g masła 2 łyżki oleju sól
Przysmaki KarolkiPowiem tylko ta kanapka jesteśmy zachwyceni. O tym ze kurczak w marynacie teriyaki smakuje wybornie wiedziałam już dawno, ale żeby takie pysznie usmażone mięso z udka włożyć do kanapki to już jest pomysł genialny. Wypatrzyłam kanapkę na stronie Subway'a i postanowiłam zrobić. Niestety kanapka zawiera sos, którego nie zrobiłam bo nie miała na niego składników ale z użyciem
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapraszam na Chicken Biryani Jedna z popularniejszych hinduskich potraw. Skladniki: Ok 1 kg kurczaka - ja dalam 6 udek plus dwie piersi z kurczaka.( obrac ze skory, usunac kosc, pokroic w kostke ) maly kawalek imbiru ( ginger) stary na tarce 6 zabkow zmiazdzonego czosnku 1.5 lyzki garam masala 1 lyzeczka chilli 2 lyzeczki soli 500 ml naturalnego jogurtu 200 ml mleka
Smaki EdytyWitam milosnikow gotowania I pieczenia. Zapraszam na potrawke z kurczaka Udka kurczaka pokroilam na mniejsze czesci I wrzucilam na rozgrzany olej. Po 10 min smazenia dodalam marchewke. Zrobilam sos ze smietany I bulionu kurczakowego. Wlalam do garnak, zagotowalam I na koniec dodalam groszek. Podalam z makaronem I z mizeria z ogorkow Smacznego I pozdrawiam
Smaki EdytyZapraszam na szczawiowa-krem Przygotowanie. Ugotowalam rosol na udkach z kurczaka. Dodalam warzywa- ziemniaki, marchew, pietruszke, por. Na koniec dodalam przecier ze szczawiu, dodalam troche smietany, doprawilam I rozdrobnilam blenderem. Podalam z jajkiem. Smacznego I milego tygodnia. Pozdrawiam
Smaki EdytyMilosnikow krupnika zapraszam na dzisiejszy obiad, a tych ktorzy jeszcze nie mieli szansy sprobowac goraco zachecam do pysznej zupy. Skladniki: Wywar- udka z kurczka, gotujemy ok 40 min, doprawiamy sola , pieprzem. W miedzyczasie obgotowujemy grzyby. 6 ziemniakow 1 pietrucha 2-3 marchewki Kroimy w kostke I wrzucamy do rosolu. Gotujemy ok 10-15 min. Dodajemy kubek
Smaki Edytypieprzem. W międzyczasie kroimy por, ziemniaki w kosteczkę. Do drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw. Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy
Smaki Edytyrosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym. Czas: 45 minut 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz mielony do smaku 2 marchewki ugotowane w rosole 1 łyżka
Buniabaje w kuchniCzęsto zostają mi kawałki gotowanego kurczaka - a to skrzydełka, a to kawałek udka. Kiedyś obierałam je i zbierałam na pierogi ( teraz też tak robię ) , ale okazuje się, że te porcje zupełnie starczają nam na jeden obiad. Podpowiadam tym którym takie małe ilości też wystarczą lub innym którzy musieli by zwiększyć ilość ( np. po ugotowaniu zupy na skrzydełkach). Czas : 15 minut
Buniabaje w kuchniGalaretka z udka kurczaka doprawiona trochę inaczej. W zasadzie z tymi galaretkami to u nas w domu jest tak - jak jest dobry bulion , to znajdzie się coś by nim zalać po dodaniu do niego żelatyny. A doprawiam je ,,różniasto" - Wsadzam do środka : mięso, jajka, groszek, zioła. Potem jeszcze tylko coś kwaśnego do polania ( ja sok z cytryny, Mama ocet
Buniabaje w kuchniPulpety gotowane mogą być -ale smażonym już coś brakuje . Wg mnie zwyczajnie brak im odrobiny tłuszczyku który tak na prawdę nadaje smaku bo jest jego nośnikiem. Zrobiłam mielone z udka z odrobiną słoniny .Doprawiłam utartym jabłkiem ( pomysł z kuchni angielskiej - apple sausages - bo jak można robić jabłkowe kiełbaski to czemu nie mielone). Podałam z makaronem Pantacce ( po naszemu karbowana wstążka
Buniabaje w kuchnizupy nie muszą być nudne. A , że często gotuję zupy na kurczaku ( w zasadzie prawie wszystkie zupy gotuję na kurczaku ) to i kawałków gotowanego mięsa mam nadmiar. Piersi i udka ,,lądują,, w potrawce lub innym sosie , pałeczki i skrzydełka oraz ,, drobnica,, obrana z kostek kręgosłupa zostaje wykorzystana po zmieleniu na farsz . Ale czasem takie ugotowane mięso z pałek lub skrzydełek
Buniabaje w kuchnidrobiowego z dodatkiem świeżego oregano. Kotlety dobrze przyprawione , aromatyczne i ziołowe. Składniki : * pół na pół mięso z łopatki wieprzowej i fileta z kurczaka - może być też z udek * duża cebula * jajko * 4 ząbki czosnki * bułka namoczona w wodzie * garść posiekanego oregano * 2 łyżki zimnej wody * sól , pieprz * bułka tarta * olej rzepakowy Przygotowanie : Mielimy oba rodzaje mięsa
Magiczne Życie Marty