udka - 4428 przepisów (strona:188/296)

Kaczka nadziewana po chłopsku – kuchnia podkarpacka 188

Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Dzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję. Bez rozcinania skóry, za pomocą wąskiego ostrego nożyka, odcinamy i usuwamy korpus. Zostawiłam kości w udkach i skrzydełkach, a korpus i szyję zamroziłam i wykorzystam je innym razem do bulionu. Ziele angielskie i liść laurowy ucieramy w moździerzu. Dodajmy majeranek, sól i olej. Mieszamy i przyprawami

Trzeci talerz
Staropolski rosół 107

cebula * 6 drobiowych  wątróbek  * 2 średnie marchewki  * 1 duża pietruszka * 1 liść laurowy * wegeta, pieprz * woda * makaron do rosołu Kurczaka myjemy i porcjujemy. Grzbiet, udka oraz skrzydełka wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, tak aby kurczak był lekko zakryty i gotujemy aż zauważymy pierwsze wrzenie. Wtedy odlewamy wodę i płuczemy porządnie kurczaka oraz garnek(PROCES TEN JEST

Klasyka Gotowania
Zapiekanka ryżowa z wędzonym kurczakiem 395

Trudno nie sięgnąć po dokładkę. Ma bardzo ciekawy smak za sprawą wędzonego kurczaka i konserwowych warzyw, takich jak zielony groszek, czerwona papryka, czy ogórki. Koniecznie musicie spróbować! ;-) SKŁADNIKI 2 udka z wędzonego kurczaka 300 g ryżu 1 słoik czerwonej papryki konserwowej 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 puszka zielonego groszku konserwowego 1 duża (330 g) kwaśna śmietana 18% 2 łyżeczki

Passions hobbies life
Pasztet drobiowy - ekspresowy 188

Dziś kolejny pasztet z tych co szybko się robi i bez pieczenia. Zrobiony z duszonych golonek indyczych i gotowanych udek z rosołu. Szybko i smacznie. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Indyjski kurczak słodko - kwaśny 165

łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka chilli w proszku 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru (opcjonalnie) 500g piersi z kurczaka (lub wyfiletowanych udek) 100-150ml wody 2 lyzki śmietany 2 lyzki świeżej kolendry 1 zielone chilli (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie : W misce dokładnie wymieszać jogurt, koncentrat pomidorowy, chatney z mango, przyprawę

Codzienne Gotowanie
Mielonka drobiowa z szynkowara -domowa wędlina 200

Mielonka jest smaczna, lekka, zasmakuje każdemu, małemu i dużemu i temu co na diecie i takiemu co dieta niepotrzebna :)  domowa mielonka około 1 kg mięsa z kurczaka, udka, piersi 5 łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki soli peklującej lub zwykłej soli 100 ml zimnej przegotowanej wody pieprz czosnkowy około 1-2 łyżeczek 1 łyżeczka majeranku mielonka

Takie tam pichcenie
Krupnik z kaszą 108

kaszy jęczmiennej. Delikatny, idealny dla wszystkich. Krupnik jest jedną z tych zup, które przygotowuje się w miarę szybko a przede wszystkim łatwo. Każdemu wyjdzie, także śmiało próbujcie :) * 3 udka kurczaka i 2 skrzydełka * 4 litry wody * 2 duże marchewki * pietruszka * 2 małe liście pora lub 6 cm białej części pora * 2 małe ziemniaki lub jeden duży * pół szklanki kaszy * pieprz

Klasyka Gotowania
Cytrynowe mięso z udek z kurczaka, z ryżem pełnoziarnistym na żółto i brokułem 167

został na żółto „zafarbowany”. Brokuły z pary koloru całości dodały i smakowo idealnie z ryżem  🍚  i kurczakiem 🍗  współgrały . 😋 🍴 Składniki na 4 porcje: 500 g mięsa z udek kurczaka (4 szt.), 1 szt. trawy cytrynowej, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki suszonego lubczyku ogrodowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, świeży szczypior

Moniki Smakołyki
Wędzona kaczka 164

przygotowanie domowych mięs,wędlin, drobiu. Kurczak i indyk z wędzarni jest pyszny,dietetyczny i zdrowy. Moja chęć poznania innych smaków wędzonego drobiu nie została zaspokojona, zdecydowałam się przygotować wędzone udka i piersi z kaczki.Pomysł był świetny, mięso z kaczki smakuje wyśmienicie. W planach przygotowanie półgęsków z kaczki :) Składniki

Kulinarne pyszności Molki
Kurczak zapiekany z ziemniakami w sosie szpinakowym. 1116

razem któryś ze składników. Inny rodzaj mięsa, inny sos, makaron zamiast ziemniaków... Ale to oczywiście później - na początek pyszny kurczak z ziemniakami w sosie szpinakowym będzie najlepszy! :) Składniki: 4 udka z kurczaka 4 ziemniaki 150 g młodego szpinaku 300 g śmietanki 30% 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki startego parmezanu olej

zadanie-gotowanie
Krem z pieczonej marchewki 172

Podstawą każdej dobrej zupy jest bulion lub rosół. Do moich zup przygotowuję najczęściej rosół drobiowy. Zawsze jest esencjonalny, złocisty i klarowny. Gotuję go z udek lub podudzi, bo skórki, chrząstki stawowe i kości to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz w zupie jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć

Smakowity Blog Kulinarny
Galareta z rosołu 195

rosołu? Szkoda by się zmarnował. U mnie czasem powstaje z niego Drobiowa galareta z rosołu . Składniki: 1,5 litra świeżo ugotowanego rosołu 2-3 ugotowane marchewki z rosołu 4 udka z kurczaka ugotowane w rosole 2 jajka ugotowane na twardo 5 łyżek żelatyny + 1 łyżka żelatyny z przyprawami opcjonalnie groszek konserwowy Przygotowanie: Z rosołu wyjmuję mięso oraz warzywa. Przecedzam

Kuchnia co dnia
Paszteciki z mięsem z kurczaka 189

łyżeczka proszku do pieczenia – 1 szklanka śmietany kwaśnej – 250 ml – 2 żółtka – szczypta soli Nadzienie – 4 gotowane w rosole udka z kurczaka – 1 gotowana marchewka i pietruszka – 2 jajka – 1 cebula – 3 łyżki oleju – 3 ząbki czosnku – sól, pieprz do smaku – 1 jajko

To co kocham
Kurczak pieczony po toskańsku – wiązanie kurczaka 248

krzyż pętelkę-ósemkę – i ściskamy ciągnąc za oba końce sznurka. Kuperek się podniesie, nogi zbliżą do siebie. Odwracamy kurczaka cały czas mocno trzymając i napinając sznurek. Dociskamy sznurek do udek i boków, a następnie prowadzimy go tak, żeby skrzydełka były jak najbliżej mięsa. Krzyżujemy sznurek z przodu, w miejscu szyi, mocno ściągamy i zawiązujemy na supeł. Elegancko zawiązanego kurczaka wkładamy

Karo in the Kitchen
Tajskie curry z kurczakiem 194

Pyszne słodko-pikantne curry z kurczaka na orientalną nutę - spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 486 kcal) 500 g mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z 1 limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek pół pęczka kolendry 2-3 woreczki

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania