udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:42/86)

Pieczone nuggetsy z kurczaka – odchudzony przepis 88

zdrowsza i lżejsza alternatywa dla tradycyjnych nuggetsów smażonych na tłuszczu. Uważam, że w smaku są równie dobre, a do tego bardziej chrupkie. Podałam je z frytkami również pieczonymi w piekarniku – od lat jem tylko takie, dla mnie są o wiele smaczniejsze od tych z frytkownicy. Nuggetsy z kurczaka przygotowuję, kiedy mam ochotę na coś pysznego, szybkiego i niewymagającego wiele pracy(...)żadnych zbędnych dodatków. Ale dość narzekania, zapraszam po przepis, bo pieczone nuggetsy z kurczaka są naprawdę pyszne ;)   Składniki na pieczone nuggetsy z kurczaka: około 0,5 kg udek z kurczaka pozbawionych kości lub piersi z kurczaka przyprawy: papryka ostra, pieprz, sol, czosnek granulowany, curry jajko 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego łyżka mąki 2/3 szklanki ziaren sezamu 2/3 szklanki bułki

e-PrzepisyKulinarne
Filety z udek kurczaka z kaszą gryczaną (porcja - ok. 400 kcal) 187

wbić kawałki kurczaka na metalowy pręt i czekać aż się zrobią :) Składniki (1 porcja - zdjęcie): ok. 100 g (tu: 110 g) pokrojonych w małą kostkę filetowanych udek z kurczaka 3 g masła (pół łyżeczki) majeranek, sól, przyprawa do kurczaka/dań z drobiu ok. 70 ml wody (w razie potrzeby ciut więcej lub mniej) 50 g kaszy gryczanej niepalonej(...)mniej). Niech tak sobie poleżą w lodówce z godzinkę czy dwie. 2. Do żaroodpornej miski wkładamy kawałeczek masła, na to kawałki kurczaka i zalewamy wodą. 3. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni na ok. 30 min (termoobieg). Czasem możemy zamieszać, jeżeli kurczak wychyla się z wody i przypieka. 4. W między czasie gotujemy kaszę. Ja robię

Malowane smakiem
w przyprawie do kurczaka soczyste udka z piekarnika... 115

Składniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, curry 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, woda 1 szklanka umyte i osuszone duże udka kurczaka podzielić na poduudzie i pałkę, odciąć nadmiar tłustej skóry do miski wsypać curry, przyprawę do kurczaka i dobrze natrzeć porcje mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą(...)naczyniu żaroodpornym ułożyć porcje mięsa, polać przyprawą w płynie piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dól, piec pod przykryciem około 40 minut, w tym czasie mięso polać łyżkami wody, następnie bez przykrycia w 160 C na termoobiegu piec z 15 minut, skórka będzie chrupiąca podawać na ciepło lub na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Udka kurczaka pieczone z pieczarkami 183

pieprz i sól do smaku. Marynatę dobrze wymieszać, zalać udka i przemieszać tak żeby wszystkie kawałki mięsa były w niej obtoczone. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc). Pieczarki dokładnie oczyścić, oprószyć solą i pieprzem i razem z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec pod przykryciem

kuchnia doski
Kaczka w jabłkach 157

niższej temperaturze.  Podaje przepis poniżej ;-) SKŁADNIKI: - 2 udka z kaczki - 4 małe kwaskowate jabłka - przyprawa do drobiu (ale nie do kurczaka!) - 4-6 ząbków czosnku - 1/2 cebuli czerwonej - odrobina majeranku -1/2 szklanki wody - troszkę oleju do natłuszczenia naczynia żeliwnego Kaczkę przygotowywałam na kuchni (indukcja) nie w piekarniku. Początkowo rozgrzewamy delikatnie i pomału naczynie żeliwne wcześniej wysmarowane olejem. Układamy

SMYKWKUCHNI
PASZTET DROBIOWY 123

czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko

Z Majeczką w kuchni
Pieczone udka z kaczki 141

tymianek, posiekany czosnek oraz skórkę i sok z pomarańczy. Udka z kaczki obieramy ze skóry (można ją też zostawić, jak kto lubi) i wkładamy do marynaty. Kaczkę najlepiej marynować całą noc aby mięso było smaczniejsze i miększe. Na drugi dzień wyciągamy kaczkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Kaczkę pieczemy ok. 45 minut

Kuchenne Wariacje
Łosoś teriyaki z fasolką 169

Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada drobiowa na zimno 331

pozdejmować z nich skóry, usunąć kości i pokroić w małe kawałki (o wymiarach około 1,5 x 1,5 cm). Do miski włożyć mięso mielone. Dodać pokrojone mięso z udek kurczaka, wszystkie przyprawy (tj. sól, pieprz, cukier puder, majeranek), zioła (przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koperek i natkę pietruszki) oraz żelatynę. Dobrze wymieszać i wyrobić masę mięsną, aby składniki dobrze(...)mięso zawinąć szczelnie i ściśle w folię alumniową, a następnie tak przygotowaną roladę owinąć szczelnie w drugi kawałek folii alumniowej. Roladę owiniętą w folię przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w folii do wystudzenia. Wystudzoną roladę wyjąć z folii, przełożyć do zamykanego, plastikowego

Gospodyni Miejska
Wolnowar Crock-Pot – recenzja 171

Długo pieczonej karkówki w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym “. Pamiętam jakim zaskoczeniem dla wszystkich była informacja, iż pieczenie tej potrawy zajmuje 6-7 godzin (w piekarniku o temp. ok. 140°C). Jeszcze większym zaskoczeniem był efekt końcowy, czyli soczyste, delikatne, rozpadające się mięso o wyjątkowo bogatym i głębokim smaku. Kolejną potrawą długo gotowaną był “Confit(...)przez to udka sporo straciły na swej objętości i mocno wysuszyły się w środku. Nie było nawet po co wrzucać ich na patelnię. Ogromną zaletą confitu jest bowiem długie przechowywanie w oleju gotowego mięsa w chłodzie i możliwość szybkiego wykończenia dania, czyli podgrzania, zarumienienia i zrobienia chrupiącej skórki (metodą podsmażenia na patelni lub podpieczenia w piekarniku większej ilości) w momencie

Moja Delicja
ZIOŁOWE UDKA KURCZAKA Z KAPARAMI 134

Dziś pieczone udka kurczaka, mocno doprawione ziołami, aromatyczne i soczyste. Pieczone z dodatkiem soku z cytryny. Chrupiąca skórka. Podane z puree z ziemniaków i selera oraz marchewką z groszkiem. Na upieczone udka wylewam sos pomidorowy z pomidorów krojonych, ziół i kaparów uprzednio podgrzanym, przepis poniżej. Obiad na każdą okazję! SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (ćwiartki) sól, pieprz cytrynowy, papryka słodka(...)pudru 1,5 łyżki kaparów łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Mięso: udka myję, układam (skórą do góry) w naczyniu żaroodpornym, smaruję olejem i dobrze przyprawiam. Nacieram dokładnie z obu stron. Skrapiam sokiem z 1/2 cytryny. Odstawiam na całą noc do lodówki lub chociaż na 2-3 godziny, by przyprawy wniknęły w mięso. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus

Zasmakuj Kuchni
Złocisty kurczak 151

się mięsa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Przez pół godziny pieczemy pod przykryciem. Później odkrywamy i pamiętamy o częstym polewaniu wytworzonym sosem. Jeżeli sos zbytnio odparuje uzupełniamy gorącą wodą. Pieczemy 1,5  godziny, wyciągamy kurczaka, usuwamy z wewnątrz cebulę i nożycami kuchennymi dzielimy na  cztery porcje: dwa udka i dwie piersi wraz ze skrzydełkami. Porcje wkładamy

Kulinarne przemyslenia
Kurczak w zielonym pesto 185

pokrojone w grubsze paski. Ja użyłam, mięsa z wyfiletowanych udek z kurczaka, jest ono bardziej soczyste. zielone pesto sól, pieprz pół kulki mozzarelli słodka i ostra papryka (opcjonalnie) Przygotowanie : Naczynie żaroodporne posmarować pesto. Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w pesto i ułożyć w naczyniu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut

Codzienne Gotowanie
Pieczony kurczak w warzywnym kuskusie 119

kompozycji. Jednak od czasu do czasu mam ochotę na udka. Jako, że nie przepadam za smażonymi postanowiłam przyrządzić wersję zdrowszą i przy okazji kolorową dzięki wykorzystaniu sezonowych warzyw. Do tego dania możecie też wykorzystać piersi z kurczaka albo mix (uwaga: piersi upieką się dużo szybciej). Mięso doprawiłam i upiekłam w piekarniku polewając od czasu do czasu sosem żeby nie było

Milion Smaków
Kurczak w marynacie teriyaki 136

Kurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest wyśmienity. Pikantny i bardzo aromatyczny stanowi miłą odmianę w polskiej kuchni. Kurczak w marynacie teriyaki może być podawany z ryżem, makaronem ryżowym lub z warzywami. Można też, zamiast w marynacie,  przygotować kurczaka(...)gotowy sos lub marynatę teriyaki można kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Tam też dostępny jest mirin i olej sezamowy Kurczak w marynacie teriyaki proporcje dla dwóch osób 2 udka z kurczaka  lub dwa filety z piersi kurczaka Jak zrobić kurczaka w marynacie teriyaki Mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem i obficie posmarować marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin

Cztery Fajery
Kurczak w marynacie teriyaki 150

Kurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest wyśmienity. Pikantny i bardzo aromatyczny stanowi miłą odmianę w polskiej kuchni. Kurczak w marynacie teriyaki może być podawany z ryżem, makaronem ryżowym lub z warzywami. Można też, zamiast w marynacie,  przygotować kurczaka(...)gotowy sos lub marynatę teriyaki można kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Tam też dostępny jest mirin i olej sezamowy Kurczak w marynacie teriyaki proporcje dla dwóch osób 2 udka z kurczaka  lub dwa filety z piersi kurczaka Jak zrobić kurczaka w marynacie teriyaki Mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem i obficie posmarować marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata