Składniki: ryż 2 woreczki, kurkuma mielona 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1/2 puszki, udka kurczaka 3 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, przyprawa do kurczaka 1 łyżka, woda 1 szklanka, fasolka szparagowa 30 dag, papryczka chili 1/2 sztuki, śmietana gęsta 2 łyżki woreczki ryżu ugotować w wodzie z dodatkiem kucharka, ugotowany wysypać na durszlak aby woda dobrze odciekła(...)groszkiem konserwowym odsączonym z soku udka kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka i na gorącym oleju podsmażyć dodać obraną z ogonków fasolkę żółtą, papryczkę chilli, wlać wodę pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu do miękkości kurczaka na koniec dodać gęstą śmietanę 18% i doprowadzić do zagotowania, gotować z 3 minuty na większym ogniu podać ryż z kurczakiem i mamy smaczny
W Mojej Kuchni Lubiękurczak z dodatkiem pieczarek, sera żółtego i jajek sprawiają, że kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Podawane z pieczonym ryżem, który często wykorzystuję do przygotowania z pieczonymi udkami lub skrzydełkami (przepis niedługo na blogu). Tym razem upiekłam go solo. Był równie pyszny, sypki i aromatyczny, doskonale komponował się
Marta Gotujepapryki, kwaśnego ogórka lub słodkiego ananasa, bo różne są rozmiary cebuli itp;)Z podanych składników wychodzi średniej wielkości miska sałatki. Składniki: - wędzone udko kurczaka- ok. 5 plastrów ananasa z puszki- 1/3 torebki ugotowanego ryżu paraboiled(!)- średniej wielkości cebula- 3 - 4 płaty papryki konserwowej- 3 - 4 nieduże ogórki konserwowe- małe jabłko- pół puszki kukurydzy- 2 - 3 łyżki majonezu- sól
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: 400 g makaronu o kształcie ryżu 4 jajka 1 czerwona papryka 2 wędzone udka 6-7 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 5-6 łyżek majonezu 1/2 łyżeczki ziół dalmatyńskich sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Udka i ogórki pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę,zioła dalmatyńskie, sól, pieprz
O kuchni z uczuciemrisotto z pieczarkami duszonymi na maśle z oliwą z oliwek, i kurczakiem z dodatkiem curry, to wszystko podlane wytrawnym winem.... Niesamowite połączenie aromatów. Zapraszam ;-) Składnikidwa udka kurczaka6 pieczarekprzyprawa curry- cała250g ryż Arborio do risotto2 łyżki masła2 łyżki oliwy z oliweklampka wina białego wytrawnegoWykonanieDo rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło, mieszamy, dodajemy mięso z kurczaka (oddzielamy mięso od kości, kroimy
SMYKWKUCHNImieszanki ryżów, np. basamati, czerwonego i dzikiego (u mnie basmati) 500 ml bulionu z kurczaka * 150-200 g rozdrobnionego, zimnego gotowanego mięsa - ja wybrałam mięso z piersi i udek kurczaka, ale może być dowolne inne 2-3 łyżki prażonych migdałów w płatkach (lub orzeszków piniowych) sól, pieprz 4 łyżki posiekanych świeżych ziół: natki pietruszki, natki kolendry, koperku 2-3 łyżki(...)cebulę i smaż 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj nasiona kminu i kolendry oraz tymianek, wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli. Wsyp ryż i wymieszaj go starannie z cebulą i przyprawami. Wlej gorący bulion do rondla, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Przykryj rondel przykrywką i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut
Chilli Czosnek i Oliwakurczaka1 maly brokuł3 marchewki4 łyżki sosu sojowego2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki oliwy z oliwek250 gr ryżu długoziarnistegosól, pieprz Wykonanie:W garnku gotujemy ryż- około 15-20 min, lub jak będzie miękki.Myjemy udka, oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię lub wok dajemy oliwę z oliwek. Na gorącej oliwie smażymy mięso- około 7-9 min dodając
Smaki Edytyzostało mi trochę piersi z kurczaka i kawałek udka z tego przepisu -suszone borowiki, zalane wrzątkiem (szklanka) -szafran -starty parmezan -sól, pieprz -białe wino półwytrawne; pół szklanki -tymianek -por -oliwa -cebula -masło klarowane, łyżeczka -masło łyżka Posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy łyżkę klarowanego masła zasypujemy szklanką ryżu. Gdy ryż stanie się transparentny podlewamy go winem. Gdy wsiąknie
BaRepasprzepisu:Z podanych składników wychodzą 2 litry sosu, tj. duże porcje dla 4 dorosłych osób.Ćwiartki z kurczaka można zastąpić innym częściami kurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem.Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować.Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę konserwową lub pieczarki.Źródło
Gospodyni Miejskatymianku i rozmarynu pieprz świeżo mielony 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej po potraw 3 ząbki czosnku szklanka ryżu szklanka śmietany 12 % Przygotowanie. Włoszczyznę myjemy i jeśli jest potrzeba obieramy. Mięso również myjemy pod wodą. Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy udka i włoszczyznę ( marchew obrana i pokrojona w kostkę, natka pietruszki posiekana, reszta warzyw obrana wrzucona), koperek posiekany(...)liście laurowe, ziarenka jałowca i ziela angielskiego, Vegeta, majeranek i reszta przypraw. Gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut. Udka wyjmujemy i obieramy. Mięsko wrzucamy do zupy. Dodajemy utarte na tarce ogórki, wodę z ogórków, posiekany czosnek i szklankę ryżu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. 1 chochlę z zupą przelewamy do garnuszka, czekamy aż lekko
ClauditteMissCookingDzisiaj dla odmiany raczej pikantna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków i intensywnych aromatów. Pyszne filety z udek kurczaka w sosie przyprawionym na sposób indyjski i idealnie komponujący się ryż z kokosową nutą. Wszystko łatwe w przygotowaniu i nie wymagające zbyt wiele czasu. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram ud kurczaka (tylko górne części - bez tzw. pałek), 3 puszek pomidorów
Wyprawy kulinarnepuszka odsączonej z zalewy kukurydzy mały słoik odsączonego z zalewy selera konserwowego 3 wędzone udka z kurczaka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kurczaka obrałam, pokroiłam w niedużą kostkę i wrzuciłam do miski. 2. Dodałam ostudzony ryż, kukurydzę, seler i wymieszałam razem z majonezem, jogurtem i musztardą. 3. Doprawiłam solą i pieprzem
Kulinarny Pamiętniksmakowite danie gotowe.Potrzebne nam (na 1 dużą lub 2 małe porcje):- 350-400 ml bulionu- duże udko z kurczaka (z rosołu)- marchewka z rosołu-2,5 łyżki mąki- maggi- pieprz- łyżeczka kurkumy- duża szczypta chilli- pół szklanki ryżu Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy wykładamy na talerz. Rosół podgrzewamy razem z marchewką. Odlewamy pół szklanki
W poszukiwaniu inspiracjimarchewki, 2 pietruszki seler por 2 listki laurowe 1 kostka rosołowa sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa 200 ml śmietany 3 łyżki mąki. 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie 1 mały koncentrat pomidorowy ½ opakowania makaronu lub 2 saszetki ryżu Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki., pokroić pora w talarki(...)żeby nie było grudek i pod koniec gotowania dodać do wrzątku. Pogotować wszystko jeszcze 10 minut od zagotowania się. Opcjonalnie doprawić jeszcze przyprawami do smaku. Oddzielnie ugotować makaron lub ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu dodać do zupy. Podawać na gorąco Smacznego
Na słodko lub wytrawniemarchewki 2 kostki rosołowe 1 pietruszka 200 g koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 30% + do podania: biały ryż wedle uznania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udka, oczyszczoną włoszczyznę i kostki rosołowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy 45 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy koncentrat
My Culinary ArtSprawdź inne wyszukiwania: