Kacze udka z orientalną nutą Kaczka i owoce to doskonałe i sprawdzone połączenie smaków. W kuchni polskiej najbardziej znana jest kaczka z jabłkami . Wersja z pomarańczami, to z kolei specjał kuchni francuskiej. Jednak kaczka i pomarańcze z dodatkiem wyraźnych przypraw oraz chili mogą nas przenieść w bardziej egzotyczne klimaty. Danie jest ostre. Jeżeli wolicie łagodniejsze smaki, polecam zmniejszyć ilość pikantnych(...)składników. Składniki dla 4 osób: 4 kacze udka szczypta soli 1 łyżka oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 2 szklanki soku z pomarańczy ½ szklanki bulionu 2 gwiazdki anyżu 3 goździki 1 papryczka chili, posiekana bez pestek 1-2 laski cynamonu 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łodygi trawy cytrynowej Pasta 1-2 suszone papryczki chili 3 ząbki czosnku (obrane
Pełny talerzSoczyste, aromatyczne, delikatne, a zarazem wyraziste. Pomieszane aromaty i przyprawy. Kacze udka marynowały się w marynacie z oleju i przypraw cała noc. Polecam Wam taką marynatę i taki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami. Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką(...)pyszne, że nie potrzeba dodatków owoców czy żurawiny. Oczywiście jeśli chcecie to możecie upiec je z jabłkami, gruszkami, śliwkami, daktylami i zajadać z żurawiną lub borówką. Składniki: 4 kacze udka sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta olej rzepakowy Przygotowanie: Udka myjemy, osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, dokładnie wmasowujemy w nie przyprawy, odstawiamy na noc. Następnego dnia
Zasmakuj KuchniSoczyste, aromatyczne, delikatne, a zarazem wyraziste. Pomieszane aromaty i przyprawy. Kacze udka marynowały się w marynacie z oleju i przypraw cała noc. Polecam Wam taką marynatę i taki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami. Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką(...)pyszne, że nie potrzeba dodatków owoców czy żurawiny. Oczywiście jeśli chcecie to możecie upiec je z jabłkami, gruszkami, śliwkami, daktylami i zajadać z żurawiną lub borówką. Składniki: 4 kacze udka sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta olej rzepakowy Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, dokładnie wmasowujemy w nie przyprawy, odstawiamy na noc. Następnego dnia
Zasmakuj KuchniMąż namówił mnie na zakup kaczych udek. Nigdy ich nie przyrządzałam, a zależało mi by były smaczne, ale też nietypowe. Takim przygotowaniem zaskoczyłam Męża, który zjadając je nie krył zadowolenia. Składniki: 5 kaczych udek 30 dkg mielonej szynki wp. 1 jabłko 80g suszonej żurawiny 100ml czerwonego, półsłodkiego wina sól morska, pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 cebula(...)margaryny zwykłej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kacze udka trybujemy (luzujemy) z jednej kości. Delikatnie solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Delikatnie, przez folię, rozbijamy część bez kości. Mięso mielone także doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy po odrobinie na roztłuczony kawałek i zwijamy na kształt nóżki. Nitką spożywczą owijamy i wiążemy, by w trakcie pieczenia się nie rozwaliły
Kuchnia w czekoladzieDziś przedstawiam przepis na moją ukochaną kaczuszkę. Tym razem rozpływające się w ustach miodowo-musztardowe udka kacze zapiekane z cebulką i gruszkami. Poezja! Danie jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam gorąco:) Scroll down for recipe in English Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami (8 porcji) Składniki: 2 średnie cebule, bardzo drobno posiekane a najlepiej zmiksowane w blenderze(...)masła 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/2 szklanki miodu 5-6 gruszek, pokrojonych na ćwiartki sok z 1/2 cytryny 3 małe cebule, pokrojone na ćwiartki 2 łyżki roztopionego masła 8 kaczych udek Przygotowanie: W miseczce wymieszaj 2 posiekane (lub zblendowane) cebule, 1/2 szklanki roztopionego masła, miód i musztardę. Poluzuj skórkę na udkach i wciśnij tam jak najwięcej powstałej mieszanki. Następnie ułóż
karmelowyulepszajcie go. Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Ja przygotowałam pasztet wg. przepisu M. Łebkowskiego, odrobinę go zmieniłam. Polecam pięknie :) SKŁADNIKI: 1,5kg kaczych udek 3 cebule, pokrojona w kostkę 2 marchewki, pokrojona na kawałki kawałek selera, pokrojony na kawałki 4 ząbki czosnku, posiekane 1 pęczek natki pietruszki po kilka ziarenek ziela angielskiego(...)ubijamy pianę 50ml brandy (ewentualnie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu sól, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kacze udka rumienimy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Krok 2. Obraną i pokrojoną cebulę, marchew, czosnek i selera rumienimy na tłuszczu z pod kaczki. Krok 3. Tak przygotowane składniki
Moja Książka Kucharskaukochaną kaczkę. Jestem niepoprawną fanką tego mięsa i na moim blogu możecie już znaleźć multum przepisów z kaczką w roli głównej – wszystkie przepyszne! Dziś zapraszam po przepis na udka kacze w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem miodu i pomarańczy. Dosłownie rozpływają się w ustach, polecam! Scroll down for recipe in English Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym(...)half and beat in a knob of butter. Season with salt and pepper if necessary. Serve duck legs with sweet sour sauce and fovourite sides. Enjoy! Artykuł Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce pochodzi z serwisu Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda
karmelowykapustą modrą. Zawsze obok czeka żurawina do mięs, borówka bądź jarzębina, która idealnie komponuje się z czerwonym mięsem. Syty i wspaniały obiad, jak dla mnie podano po królewsku. Dziś kacze udka lekko obsmażone potem długo pieczone, soczyste, mocno ziołowe podane z żurawiną. Smacznego Składniki: 4 kacze udka sól, kolorowy pieprz, papryka ostra, lubczyk, majeranek i miód do smaku olej rzepakowy
Zasmakuj KuchniKaczka z figami, uwielbiam! Słodki smak, rozpływające się w ustach mięso, nie można odmówić! Najczęściej wybieram kawałki kaczki, marynuję i piekę. Uwielbiam ziołowe i aromatyczne kacze udka, dlatego na specjalne okazje sięgam po nie najczęściej. Soczyste (marynowane całą noc;), delikatne mięso z kaczki, solidnie przyprawione, aromatyczne. Podaję z ziemniakami, buraczkami, modrą kapustą lub ulubionymi surówkami. Pieczone mięso podaję najczęściej(...)puree, kopytkami lub kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy kapustą modrą. Zawsze obok czeka żurawina do mięs, borówka bądź jarzębina, która idealnie komponuje się z czerwonym mięsem. SKŁADNIKI: 4 kacze udka 2 figi 1 jabłko sól, kolorowy pieprz, papryka ostra, lubczyk, majeranek miód lub syrop z agawy olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Udka myjemy, osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem
Zasmakuj Kuchnigenialne w swojej prostocie. Zapewniam, że każdy poradzi sobie z nim doskonale. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Udka kaczki duszone w soku jabłkowym (8 porcji) Składniki: 8 kaczych udek ze skórą 1 łyżka oleju roślinnego 2 marchewki, obrane i z grubsza posiekane 1 cebula, z grubsza posiekana 2 łodygi selera naciowego, przycięte i z grubsza posiekane(...)kolejne 2 minuty. Jeżeli nie posiadasz takiego naczynia, podsmaż warzywa w patelni, a następnie przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj wszystkie przyprawy, wlej sok jabłkowy i bulion, wymieszaj włóż udka kacze, po czym dociśnij je tak by były przykryte płynem. Przykryj wyciętym z papieru do pieczenia kółkiem (z wyciętym lufcikiem po środku) i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 2 godziny
karmelowyAromatyczne kacze udka duszone w sosie własnym to moja propozycja na pyszny obiad. Moje udka podałam z kaszą gryczaną i buraczkami z chrzanem . Składniki: 4 kacze udka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć majerankiem, posolić i popieprzyć. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki
magiczna kuchnia Kasizapiekana w sosie miodowo-musztardowym Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka
karmelowysałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka
karmelowykucharek 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, woda 1/2 szklanki, ziemniaki 10 sztuk, pory 2 większe, fasolka szparagowa 1 puszka udka kacze ponacinać na skórze i w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" podsmażyć na maśle z obu stron, przełożyć na talerz, przygotować przyprawę z majeranku, suszonej chili(...)fasolką do kubka i wlać do szybkowaru zamiast wody do tluszczyku po udkach wsypać pokrojone w grubsze talarki ziemniaki i pokrojone pory, wszystko wymieszać, na wierzchu poukładać natarte przyprawą udka kacze zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 35 minut, następnie spuścić ciśnienie i otworzyć udka przełożyć na talerz, jeśli jest nadmiar płynu to można
W Mojej Kuchni LubięPlanujecie podać w święta udka kacze,a nie macie na nie pomysłu? Fajnie smakują te w pomarańczach z dodatkiem miodu. Ich dodatkowym atutem jest szybkość ich przygotowania i to , że praktycznie robią się same. Składniki: 4 udka kacze sól,pieprz marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki miodu- można dać 1 łyżkę jeśli chcemy
Z Majeczką w kuchni