herbatniki. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam je tak, aby powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam, cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie bulgotać, zestawiam z palnika, mieszam(...)przygotowane herbatniki, wygładzam wierzch i przykrywam drugą warstwą petitków. Przyciskam, zostawiam w lodówce na min 2h do całkowitego stężenia. Z cukru pudru i soku z cytryny ucieram baardzo gęsty lukier, który nastepnie rozsmarowuję na powierzchni. Może to nastąpić zaraz po przykryciu jabłek ciastkami, zmniejszy się wtedy czas oczekiwania o moment twardnienia lukru. Kroję ostrym nożem, kiedy lukier jest
W kuchni Karmel-itkiCiasto Lion bez pieczenia to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które na pewno zachwyci Ciebie i bliskich. Dodatek masła orzechowego, orzechów i czekolady sprawia, że ciężko się od niego oderwać Ciasto to jest podobne do ciasta krówka , które jest nieco lżejszą wersją, bez dodatku masła orzechowego i czekolady. Jeśli nie udało wam się kupić masy krówkowej, ale posiadacie skondensowane(...)mleko słodzone, tutaj przeczytacie jak przygotować kajmak. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj Przepis na ciasto Lion bez pieczenia Składniki 3 szklanki mleka (750 ml) 2 opakowania budyniu śmietankoweg o (na 500ml mleka) 3 łyżki cukru (36 g) kostka masła w temp. pokojowej (200g) 250-300 g herbatników puszka masy kajmakowej (krówkowej)* (400 – 500 g) 50g orzeszków ziemnych pół
WegePrzepisCheesecake ChristmasSkładniki.50 dag twarogu4 jajka3/4 szklanki cukru pudru1 laska wanilii1 łyżeczka skórki cytrynowej1/2 szklanki rodzynek1/3 kostki masła1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki kaszy manny1/2 łyżki mąki
Kulinarny karnet ChristopheraMaślankowe placuszki, domowe, pyszne, które przygotujesz w kilka chwil, przez cały rok. Są puszyste, delikatne, najlepiej smakują gorące z dodatkiem cukru pudru, miodu lub konfitur owocowych. Do ciasta na placki możesz dodać posiekane owoce, np. śliwki, morele czy jabłka. Polecam przepis Maślankowe placuszki SKŁADNIKI: 40 g masła roztopionego, wystudzonego 2 jajka łyżka soku pomarańczowego lub soku wyciśniętego z cytryny/pomarańczy(...)łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder do oprószenia Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce ucieram rózgą kuchenną jajka z cukrem i solą. Dodaję resztę mokrych składników, dodaję suche, mieszam do połączenia by nie było grudek. Na patelni rozgrzewam olej. Placki smażę partiami z obu stron
Zasmakuj Kuchniwaniliowe bez cukru- 3 łyżki ubitej śmietany- szczypta soli- ekstrakt waniliowy- kilka kropli esencji migdałowej Miękkie masło utarłam z cukrami. Dodłam 7 żółtek i 1 całe jajko, dalej ucierałam na puszystą masę. Do sernika użyłam twarogu, który sama zrobiłam, więc nie musiałam go mielić – dodałam całość naraz oraz mascarpone. Do gładkiej już masy, dalej ucierając, przesiałam przez sitko(...)Rozpuścić 2 galaretki w 800ml wrzątku. Po wyjęciu, sernik w tortownicy postawić na większym talerzu. Nożem oddzielić od brzegów. Ciepły polać galaretką (ok. 6 łyżek), aby się wchłonęła w ciasto. Gdy sernik wystygnie, a pozostała galaretka lekko już skrzepnie, wylewamy ją na ciasto obłożone malinami. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień brzeg sernika ozdabiamy rozetkami z bitej śmietany
mojewypiekiinietylkoczas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Wykonanie masy: Ananasy odsączamy z syropu. Syrop zachowujemy do nasączenia biszkoptu. Plastry(...)pomijamy). Chałwę drobno kruszymy. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na parze, aż masa jajeczna będzie jasna i puszysta. Studzimy. Do wystudzonej masy jajecznej dodajemy kakao oraz kawałki masła i ucieramy mikserem. Gdy masa stanie się puszysta dodajemy pokruszoną chałwę i ponownie miksujemy. Wykonanie tortu: Biszkopt przekrawamy na 3 krążki, mniej więcej równej grubości. Biszkoptowy krążek nasączamy ok. 2 łyżkami syropu
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj Wam pokaże przepis na babke (tak na szybko).Składniki:- 2 pudełka serka homogenizowanego- 3 jajka- pół szklanki cukru pudru- 1 cukier waniliowy- garść orzechów
Zainspirowana w kuchnibogatsi o nowe smaki, aromaty i doznania kulinarne. Postaramy się systematycznie dodawać nasze pomysły na pyszne dania i ciasta. Dziś przedstawiamy połączenie dużej ilości bakali z dojrzałymi bananami. Smak ciasta za każdym razem może się trochę różnić. Wszystko zależy od rodzaju orzechów, rodzynek i bananów. Składniki: - 2 dojrzałe banany - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki(...)polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski. Dodajemy cukier wanilinowy, masło, cukier oraz pokrojone na drobne kawałki bakalie i wszystko razem ucieramy. W oddzielnej misce ścieramy na tarce banany, dodajemy ubite jajka i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami aż masa będzie jednolita. Na wysmarowaną masłem i wysypaną np. bułką tartą keksówki wykładamy
Pan i Pani Smith w kuchniłyżek masła 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 2 tabliczki czekolady 70% kakao Przygotowanie: 1 czekoladę topimy nad kąpielą wodną, drugą siekamy na wiórki masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy ser, kaszkę i śmietanę, kolejno wbijamy jajka. masę dzielimy na dwie części-do jednej wsypujemy budyń waniliowy, do drugiej czekoladowy oraz roztopioną czekoladę, a także posiekane pól(...)potem jasną, pieczemy około 40 minut w temp 180-200"C po upieczeniu, posypujemy pozostałą czekoladą i zostawiamy w ciepłym piekarniku. podajemy oprószony kakao. Smacznego:) P.S jeśli wolicie słodkie ciasto do jasnej masy dodajcie roztopioną białą czekoladę, bądź zastąpcie czekoladę gorzką- mleczną
Luźna KuchniaTruskawkowe tiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe
Miód i pieprzPrzepis pochodzi z starego zeszytu zeszytu mojej mamy Składniki - 30 dag masła - 30 dag mleka w proszku - 30 dag cukru pudru - płatki oblaty o średnicy 40
W królestwie smaków Beatyziemne – 100 g * cukier – 3/4 szkl * kostka do pieczenia Kasia – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Przepis na formę – keksówkę.Na dużą podwajamy składniki.Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy mikserem na gładką masę , dosypując powoli cukier i wlewając żółtka.Dodajemy 3-krotnie mielony ser – mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy.Mas(...)odstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ).DODATKOWO :Na patelni roztapiamy kostkę do pieczenia Kasię , wsypujemy orzechy i chwilę prażymy.Zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu roztapiamy.Gorącym karmelem polewamy ciasto i kroimy na porcje póki ciepłe.Zajadamy!Smacznego!Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl/A dla tych z Was , którzy zamiast gramów wolą robic
Ostra na Słodkoczym dokładnie wyrabiam. Musi powstać gładkie i elastyczne ciasto. Formuję kulę i owijam folią spożywczą, wkładam na 30 minut do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję porcje ciasta na placki o grubości około 3-4 mm. Wycinam duże koło (można pomóc sobie, obrysowując jakąś sporą miskę), które dzielę na 8 trójkątów. Na każdym z nich układam porcję nadzienia, zwilżam brzegi(...)wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę około 17-20 minut w 180 stopniach do chwili, aż pięknie się zrumienią. Zostawiam do wystudzenia. Z cukru pudru i odrobiny mleka ucieram gęsty lukier (mleko spowoduje, że będzie miał śnieżnobiały kolor). Ozdabiam nim wystudzone wypieki, posypuję wierzch posiekanymi orzechami. Zostawiam, aż lukier stwardnieje. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiciasta. Jeśli posiadamy jedna formę, to przygotowane ciasto wyciągamy z formy razem z papierem do pieczenia. Przekładamy na blachę od piekarnika. Blaszkę ponownie wykładamy papierem i rozwałkowujemy druga część ciasta. Smarujemy powidłami. Na tak przygotowane spody należy wyłożyć bezę i posypać ją migdałami. Piec w temperaturze 180ºC w termo-obiegu przez około 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę(...)Pozostałe mleko połączyć z żółtkami i mąką. Masę dodać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce
Mania Gotowania